Sportul ca filozofie

Pentru ca sănătatea să fie atinsa și menținuta, trebuie să existe un echilibru adecvat între repaus și activitate. La fel cum odihna urmează efortului, si odihna trebuie sa fie urmata de activitate. Adevarata sanatate depinde doar de noi. Dacă ne odihnim prea mult și nu echilibram odihna cu activitate fizica, nu putem atinge și menține potențialul nostru de sănătate adevărat.

Funcționarea fiziologică normală în interiorul corpului uman este dependentă de nutriție, de drenaj, căldură, precum și de lipsa agresiunilor. Pentru a asigura o buna functionare pentru toate celulele, fluidele corporale ar trebui să fie în mișcare perpetuă. Exercitiul fizic este esențial în menținerea circuitului vietii, în a da tonul tuturor funcțiilor vitale și în a perfecta toate schimbările vitale. Miscarea fizica asigură, de asemenea, o sursă adecvată de sânge pentru fiecare parte a corpului, ajuta limfa sa se deplaseaze în mod normal și menține starea generală de sănătate a întregului sistem. Exercițiul fizic servește la consolidarea și la a hrăni diferitele organe și sisteme ale organismului. Este, de fapt, cea mai importantă componentă a unui regim de viata “natural” (Natural Hygiene Regime), pentru dezvoltarea tonicității vitale a întregului corp. Atunci când exercitiul fizic este neglijat,  muschii, organele, glandele, sistemul circulator si respirator devin slăbite și lente, ceea ce duce la o scădere a eficienței fiziologice.

Exercitiul fizic este mult mai mult decât un mod de a dezvolta muschi puternici. De miscarea fizica depinde construcția corpului, în sensul complet al termenului. Fiecare celulă și fibra este implicată. Inima, rinichii, ficatul, pielea, părul, ochii, etc, inclusiv creierul și sistemul nervos, sunt stimulate și consolidate în aceste diferite funcții. Tonusul și calitatea întregului sistem sunt îmbunătățite. Sistemul osos, de exemplu, depinde de exercitiul fizic, caci asa isi menține dimensiunile, puterea și funcțiile fiziologice.

Atunci când o parte a corpului este pusa in ghips, din cauza unei fracturi osoase sau a unei rupturi musculare etc., pentru a preveni deteriorarea în continuare și pentru a permite timpului sa vindece locul, osul și masa musculară încep să se atrofieze, sa se reduca in dimensiuni și slabesc, isi pierd forta. Cu toate acestea, cand ghipsul este îndepărtat și zona respectiva isi recapata mobilitatea, mușchii și oasele răspund, recâștigandu-si structura lor și funcționarea normala. O respiratie buna, o digestie si o asimilare corecta, o inima puternica, toate depind, în mare măsură, de exercițiile fizice. Sângele și limfa se imbunatatesc, respirația este mai profunda, iar capacitatea pulmonară creste, prin exercițiul fizic.

Atunci când o anumită parte a corpului este pusa în acțiune, organismul răspunde prin faptul ca trimite mai mult sange, substante nutritive si energie nervoasa in acea zona. Acest răspuns conduce la o îmbunătățire generală în hranirea și drenarea  zonei implicate. Deoarece metabolismul crește, există o îmbunătățire consecventă în tonusul și calitatea țesuturilor implicate. Exercitiul fizic este cel mai la indemana si mai eficient mijloc de a aduce aceste rezultate organismului uman.

Conceptul principal de înțelegere a filozofiei miscarii fizice este: dacă nu fac exerciții fizice, muschii incep sa-si piarda tonusul lor, devenind slabi și flasci. In timp, acesti muschi se pot atrofia, pana in punctul in care sunt ca si inexistenti. Aceeași situație este valabilă pentru întregul corp. Nu numai ca părțile structurale ale corpului suferă din cauza lipsei de exercițiu fizic, dar funcția lor este afectată de asemenea. Exista  o lege irevocabilă a vieții: dezvoltarea și puterea minții și a corpului sunt dobândite prin exerciții fizice. Exercitiul este esential, atât pentru vigoare fizică, putere, cat și pentru dezvoltare, asa cum aerul este pentru viață. Cand sportul este practicat în mod corect și consecvent, puterea si rezistenta, impreuna cu coordonarea si agilitatea fizica si mentala, devin realitatea noastră. Postura este îmbunătățită, ceea ce asigură o relație corectă între mușchi, organe interne și toate celelalte țesuturi ale corpului. Ne simtim  echilibrati, frumosi și armoniosi. Cel mai important, cand ne miscam, avem un sentiment general de bucurie și de fericire si simtim ca ne traim viata din plin. Datorita relației intime dintre minte și corp, beneficiile la nivel fizic, ce deriva din sport, se extind si la nivel mental.

_dsc0695-158-1

Efectele diferitelor exerciții asupra corpului sunt extrem de variate. Anumite exerciții ne ajuta la a deveni mai puternici, altele ne îmbunătățesc rezistenta, agilitatea, flexibilitatea, viteza, etc., dar niciun exercițiu fizic nu poate face totul. Prin urmare, este foarte important ca programul nostru de miscare să fie suficient de divers, pentru a atinge toate beneficiile. În cazul în care o persoană suferă de o anumită afecțiune cronică sau are simptome acute, exercițiile fizice pot juca un rol important și chiar vital în restabilirea sanatatii.

In istoria evolutiei omului, strămoșii nostri au fost forțați sa depuna mult efort fizic, pentru a supraviețui. Dar, de-a lungul vremii, civilizația a dezvoltat tehnologii, ce au creat locuri de muncă sedentare, o mare parte din societate ajungand acum la maturitate, fără a fi inteles importanta exercitiului fizic. Ca rezultat, America a devenit o națiune de grasi slabiti și fără vlagă, ce imbatraneste prematur și suferă foarte mult de efectele negative produse de lipsa de activitate fizică. În timp ce tot mai mulți indivizi duc vieți sedentare în spatele unui birou, altii isi suprasolicita organele, creând astfel leziuni. Odata cu acest dezechilibru, specializarea tot mai mare în muncă duce la o utilizare excesivă a unor părți ale corpului și neglijarea altor părți. Ca urmare a acestui dezechilibru, în cadrul societății noastre, trebuie gasit un substitut pentru efortul fizic ce alta data era depus pentru asigurarea alimentelor, pentru apărarea proprietății, pentru supravietuirea in fata animalelor de pradă, etc. Căci este voia naturii sa fim activi toata viata. Natura va elimina mușchii ori membrele cu totul inutile, care au încetat să se miste. Dar, dacă începem să facem eforturi în restabilirea integrității părții corpului inactiv, natura va regenera ceea ce, initial, a dorit sa elimine.

_dsc0513-109Societatea de astăzi este orientată spre dezvoltarea intelectului. Sentimentul predominant astăzi este ca se ignora cultivarea miscarii fizice, pur și simplu prin acoperirea trupului cu haine elegante și cosmetice de prost gust. Cu toate acestea, avem nevoie doar să deschidem ochii și să comparam trupul moale, fără vlagă, inform, al unui adult mediu, cu un corp bine definit, simetric, al unei personae active, pentru a realiza unde se gaseste adevărata urâțenie. Nu există nici frumusețe si nici bucurie intr-un fizic slabit, subnutrit sau intr-un corp deformat de grăsime, care constituie regula, și nu excepția societății actuale.

Idolatrizam azi creativitatea, spiritualul și intelectualul indivizilor societății noastre, ignorând faptul că acestia sunt, adesea, indivizi slabiti și bolnavi. Cu toate că ar trebui să apreciem acesti intelectuali pentru realizările lor, mulți dintre acești oameni isi dezvolta mintea, in timp ce ignora cu desavarsire corpul. Nimeni nu poate da ce e mai bun din capacitatea lui intelectuală, cand corpul său nu funcționează corect. Imaginea liderilor lumii, stând în jurul unei mese, fumand, consumand alcool și măncând în mod constant, în timp ce decid soarta lumii, este extrem de înfricoșătoare. Corpul uman este responsabil pentru desfășurarea in bune conditii a digestiei, asimilarii și excreției deșeurilor. În cazul în care oricare dintre aceste funcții sunt depreciate, creierul, care este organul minții, este de asemenea afectat.

Importanța păstrării corpului la un grad înalt de perfecțiune fizică si respectarea tuturor legilor, regulilor și cerințelor naturii, sunt de cea mai mare importanta. Potențialul nostru complet poate fi atins numai atunci când un intelect puternic este susținut de un corp fizic puternic – un organism în care organele interne și țesuturile sunt puternice și suficient de viguroase pentru a susține mintea, chiar și în timpul unei activității extrem de solicitante.

_dsc0607-131

După cum s-a mentionat deja, există o relație normală și inseparabilă între minte și corp. Atunci când există un dezechilibru între acestea două, atunci potențialul ambelor suferă. Natura le-a unit într-o legătură intima și foarte delicata. Mintea depinde de corp nu numai pentru nutrientii obtinuti din sânge, ci si pentru stimularea senzorială oferita prin intermediul ochilor, urechilor, nasului, pielii  și a limbii. Natura a conceput corpul si mintea a fi inseparabile, astfel încât acestea se contruiesc împreună, în armonie perfectă. Atât timp cât li se permite să facă acest lucru, avem parte de tot ce e mai bun.

Importanta miscarii fizice nu poate fi niciodată destul subliniata. Trebuie sa fim conștienți că starea de sănătate completă nu va fi mentinuta fara exercitii fizice regulate. Multe școli de așa-numita vindecare naturala acorda o mare atentie dietei, vitaminelor, plantelor medicinale și tehnicilor de manipulare a corpului, dar puține acorda o atentie adevarata importantei exercitiului fizic. Poate că asta se datorează faptului că aceste concepte și adevăruri sunt prea simple și nu sunt destul de ezoterice sau suficient de sofisticate pentru unele abordări, orientate mai mult spre intelect. Filozofia Igienei Naturale  (Natural Hygiene Regime),  cuprinde adevăruri simple ale vieții și recunoaște că viața este mișcare și că putem pierde în curând ceea ce noi nu folosim. Exercitiile fizice scad tensiunea nervoasă, cresc claritatea minții, conduc la o utilizare mai eficientă a organelor și a sistemelor interne, produc mai multa putere, rezistenta si flexibilitate. Exercițiul fizic, ca parte integrantă a unei vieti “naturale”, trebuie să fie luat în considerare în termeni holistici. Oricare ar fi forma de miscare fizică in care suntem implicați, ea trebuie să influențeze întregul corp, într-un mod echilibrat. Spre exemplu, o persoana care practica ridicarea de greutati, care se angajează numai în această activitate, dar în nicio altă formă de activitățe fizica, va avea muschi foarte dezvoltati, dar un sistem cardiovascular slab dezvoltat.

Pentru a asigura un program echilibrat de condiție fizică, trei tipuri de exerciții trebuie să fie utilizate. Acestea sunt cele de contracție, de stretching și exercițiile aerobice. Fiecare tip de exercitiu fizic este unic si ofera beneficii care nu sunt oferite de celelalte două. În combinație adecvată, aceste trei tipuri de exerciții vor oferi esențialul pentru dezvoltarea unui corp puternic, sănătos.

Sursa articol: https://www.rawfoodexplained.com/exercise/the-philosophy-of-exercise.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s