Sportul ca filozofie (I)

Pentru ca sănătatea să fie atinsa și menținuta, trebuie să existe un echilibru adecvat între repaus și activitate. La fel cum odihna urmează efortului, si odihna trebuie sa fie urmata de activitate. Adevarata sanatate depinde doar de noi. Dacă ne odihnim prea mult și nu echilibram odihna cu activitate fizica, nu putem atinge și menține potențialul nostru de sănătate adevărat.

Funcționarea fiziologică normală în interiorul corpului uman este dependentă de nutriție, de drenaj, căldură, precum și de lipsa agresiunilor. Pentru a asigura o buna functionare pentru toate celulele, fluidele corporale ar trebui să fie în mișcare perpetuă. Exercitiul fizic este esențial în menținerea circuitului vietii, în a da tonul tuturor funcțiilor vitale și în a perfecta toate schimbările vitale. Miscarea fizica asigură, de asemenea, o sursă adecvată de sânge pentru fiecare parte a corpului, ajuta limfa sa se deplaseaze în mod normal și menține starea generală de sănătate a întregului sistem. Exercițiul fizic servește la consolidarea și la a hrăni diferitele organe și sisteme ale organismului. Este, de fapt, cea mai importantă componentă a unui regim de viata “natural” (Natural Hygiene Regime), pentru dezvoltarea tonicității vitale a întregului corp. Atunci când exercitiul fizic este neglijat,  muschii, organele, glandele, sistemul circulator si respirator devin slăbite și lente, ceea ce duce la o scădere a eficienței fiziologice.

Exercitiul fizic este mult mai mult decât un mod de a dezvolta muschi puternici. De miscarea fizica depinde construcția corpului, în sensul complet al termenului. Fiecare celulă și fibra este implicată. Inima, rinichii, ficatul, pielea, părul, ochii, etc, inclusiv creierul și sistemul nervos, sunt stimulate și consolidate în aceste diferite funcții. Tonusul și calitatea întregului sistem sunt îmbunătățite. Sistemul osos, de exemplu, depinde de exercitiul fizic, caci asa isi menține dimensiunile, puterea și funcțiile fiziologice.

Atunci când o parte a corpului este pusa in ghips, din cauza unei fracturi osoase sau a unei rupturi musculare etc., pentru a preveni deteriorarea în continuare și pentru a permite timpului sa vindece locul, osul și masa musculară încep să se atrofieze, sa se reduca in dimensiuni și slabesc, isi pierd forta. Cu toate acestea, cand ghipsul este îndepărtat și zona respectiva isi recapata mobilitatea, mușchii și oasele răspund, recâștigandu-si structura lor și funcționarea normala. O respiratie buna, o digestie si o asimilare corecta, o inima puternica, toate depind, în mare măsură, de exercițiile fizice. Sângele și limfa se imbunatatesc, respirația este mai profunda, iar capacitatea pulmonară creste, prin exercițiul fizic.

Atunci când o anumită parte a corpului este pusa în acțiune, organismul răspunde prin faptul ca trimite mai mult sange, substante nutritive si energie nervoasa in acea zona. Acest răspuns conduce la o îmbunătățire generală în hranirea și drenarea  zonei implicate. Deoarece metabolismul crește, există o îmbunătățire consecventă în tonusul și calitatea țesuturilor implicate. Exercitiul fizic este cel mai la indemana si mai eficient mijloc de a aduce aceste rezultate organismului uman.

Conceptul principal de înțelegere a filozofiei miscarii fizice este: dacă nu fac exerciții fizice, muschii incep sa-si piarda tonusul lor, devenind slabi și flasci. In timp, acesti muschi se pot atrofia, pana in punctul in care sunt ca si inexistenti. Aceeași situație este valabilă pentru întregul corp. Nu numai ca părțile structurale ale corpului suferă din cauza lipsei de exercițiu fizic, dar funcția lor este afectată de asemenea. Exista  o lege irevocabilă a vieții: dezvoltarea și puterea minții și a corpului sunt dobândite prin exerciții fizice. Exercitiul este esential, atât pentru vigoare fizică, putere, cat și pentru dezvoltare, asa cum aerul este pentru viață. Cand sportul este practicat în mod corect și consecvent, puterea si rezistenta, impreuna cu coordonarea si agilitatea fizica si mentala, devin realitatea noastră. Postura este îmbunătățită, ceea ce asigură o relație corectă între mușchi, organe interne și toate celelalte țesuturi ale corpului. Ne simtim  echilibrati, frumosi și armoniosi. Cel mai important, cand ne miscam, avem un sentiment general de bucurie și de fericire si simtim ca ne traim viata din plin. Datorita relației intime dintre minte și corp, beneficiile la nivel fizic, ce deriva din sport, se extind si la nivel mental.

_dsc0695-158-1

Efectele diferitelor exerciții asupra corpului sunt extrem de variate. Anumite exerciții ne ajuta la a deveni mai puternici, altele ne îmbunătățesc rezistenta, agilitatea, flexibilitatea, viteza, etc., dar niciun exercițiu fizic nu poate face totul. Prin urmare, este foarte important ca programul nostru de miscare să fie suficient de divers, pentru a atinge toate beneficiile. În cazul în care o persoană suferă de o anumită afecțiune cronică sau are simptome acute, exercițiile fizice pot juca un rol important și chiar vital în restabilirea sanatatii.

In istoria evolutiei omului, strămoșii nostri au fost forțați sa depuna mult efort fizic, pentru a supraviețui. Dar, de-a lungul vremii, civilizația a dezvoltat tehnologii, ce au creat locuri de muncă sedentare, o mare parte din societate ajungand acum la maturitate, fără a fi inteles importanta exercitiului fizic. Ca rezultat, America a devenit o națiune de grasi slabiti și fără vlagă, ce imbatraneste prematur și suferă foarte mult de efectele negative produse de lipsa de activitate fizică. În timp ce tot mai mulți indivizi duc vieți sedentare în spatele unui birou, altii isi suprasolicita organele, creând astfel leziuni. Odata cu acest dezechilibru, specializarea tot mai mare în muncă duce la o utilizare excesivă a unor părți ale corpului și neglijarea altor părți. Ca urmare a acestui dezechilibru, în cadrul societății noastre, trebuie gasit un substitut pentru efortul fizic ce alta data era depus pentru asigurarea alimentelor, pentru apărarea proprietății, pentru supravietuirea in fata animalelor de pradă, etc. Căci este voia naturii sa fim activi toata viata. Natura va elimina mușchii ori membrele cu totul inutile, care au încetat să se miste. Dar, dacă începem să facem eforturi în restabilirea integrității părții corpului inactiv, natura va regenera ceea ce, initial, a dorit sa elimine.

_dsc0513-109Societatea de astăzi este orientată spre dezvoltarea intelectului. Sentimentul predominant astăzi este ca se ignora cultivarea miscarii fizice, pur și simplu prin acoperirea trupului cu haine elegante și cosmetice de prost gust. Cu toate acestea, avem nevoie doar să deschidem ochii și să comparam trupul moale, fără vlagă, inform, al unui adult mediu, cu un corp bine definit, simetric, al unei personae active, pentru a realiza unde se gaseste adevărata urâțenie. Nu există nici frumusețe si nici bucurie intr-un fizic slabit, subnutrit sau intr-un corp deformat de grăsime, care constituie regula, și nu excepția societății actuale.

Idolatrizam azi creativitatea, spiritualul și intelectualul indivizilor societății noastre, ignorând faptul că acestia sunt, adesea, indivizi slabiti și bolnavi. Cu toate că ar trebui să apreciem acesti intelectuali pentru realizările lor, mulți dintre acești oameni isi dezvolta mintea, in timp ce ignora cu desavarsire corpul. Nimeni nu poate da ce e mai bun din capacitatea lui intelectuală, cand corpul său nu funcționează corect. Imaginea liderilor lumii, stând în jurul unei mese, fumand, consumand alcool și măncând în mod constant, în timp ce decid soarta lumii, este extrem de înfricoșătoare. Corpul uman este responsabil pentru desfășurarea in bune conditii a digestiei, asimilarii și excreției deșeurilor. În cazul în care oricare dintre aceste funcții sunt depreciate, creierul, care este organul minții, este de asemenea afectat.

Importanța păstrării corpului la un grad înalt de perfecțiune fizică si respectarea tuturor legilor, regulilor și cerințelor naturii, sunt de cea mai mare importanta. Potențialul nostru complet poate fi atins numai atunci când un intelect puternic este susținut de un corp fizic puternic – un organism în care organele interne și țesuturile sunt puternice și suficient de viguroase pentru a susține mintea, chiar și în timpul unei activității extrem de solicitante.

_dsc0607-131

După cum s-a mentionat deja, există o relație normală și inseparabilă între minte și corp. Atunci când există un dezechilibru între acestea două, atunci potențialul ambelor suferă. Natura le-a unit într-o legătură intima și foarte delicata. Mintea depinde de corp nu numai pentru nutrientii obtinuti din sânge, ci si pentru stimularea senzorială oferita prin intermediul ochilor, urechilor, nasului, pielii  și a limbii. Natura a conceput corpul si mintea a fi inseparabile, astfel încât acestea se contruiesc împreună, în armonie perfectă. Atât timp cât li se permite să facă acest lucru, avem parte de tot ce e mai bun.

Importanta miscarii fizice nu poate fi niciodată destul subliniata. Trebuie sa fim conștienți că starea de sănătate completă nu va fi mentinuta fara exercitii fizice regulate. Multe școli de așa-numita vindecare naturala acorda o mare atentie dietei, vitaminelor, plantelor medicinale și tehnicilor de manipulare a corpului, dar puține acorda o atentie adevarata importantei exercitiului fizic. Poate că asta se datorează faptului că aceste concepte și adevăruri sunt prea simple și nu sunt destul de ezoterice sau suficient de sofisticate pentru unele abordări, orientate mai mult spre intelect. Filozofia Igienei Naturale  (Natural Hygiene Regime),  cuprinde adevăruri simple ale vieții și recunoaște că viața este mișcare și că putem pierde în curând ceea ce noi nu folosim. Exercitiile fizice scad tensiunea nervoasă, cresc claritatea minții, conduc la o utilizare mai eficientă a organelor și a sistemelor interne, produc mai multa putere, rezistenta si flexibilitate. Exercițiul fizic, ca parte integrantă a unei vieti “naturale”, trebuie să fie luat în considerare în termeni holistici. Oricare ar fi forma de miscare fizică in care suntem implicați, ea trebuie să influențeze întregul corp, într-un mod echilibrat. Spre exemplu, o persoana care practica ridicarea de greutati, care se angajează numai în această activitate, dar în nicio altă formă de activitățe fizica, va avea muschi foarte dezvoltati, dar un sistem cardiovascular slab dezvoltat.

Pentru a asigura un program echilibrat de condiție fizică, trei tipuri de exerciții trebuie să fie utilizate. Acestea sunt cele de contracție, de stretching și exercițiile aerobice. Fiecare tip de exercitiu fizic este unic si ofera beneficii care nu sunt oferite de celelalte două. În combinație adecvată, aceste trei tipuri de exerciții vor oferi esențialul pentru dezvoltarea unui corp puternic, sănătos.

Sursa articol: https://www.rawfoodexplained.com/exercise/the-philosophy-of-exercise.html

10 thoughts on “Sportul ca filozofie (I)

  1. Draga Lioara,
    Am citit povestea ta si parte din articolele tale.Te felicit pentru tot ce faci pentru mentinerea sanatatii tale si a familiei tale si totodata pt.ce ne impartasesti cu drag.Citesc si eu art.D-nei Sorina Soescu pe teme saptamanale,si ale Cristelei Georgescu,la a carei conferinta am participat in Martie la Timisoara.Mi-au placut foarte mult art.despre post dar cel mai mult m-am regasit in art.Cum ne complicam viata.Eu locuiesc in Timisoara am 2 copii de 15 respectiv 13 ani,sunt pacient homeopat de 20 ani si as vrea daca se poate,sa-mi recomanzi un program de exercitii mentionate ca si categorii de baza mai sus in art.Ex de contractie,de stretching si aerobic pe care am putea sa le facem in aer liber si nu la o sala;sau sa ne dai vreo recomandare de unde sa ne alegem niste ex.pe cele 3 categorii.Am inteles din art.importanta acestora ca si efect pe categorii.
    Cu iubire Oana-Timisoara.Astept un raspuns de la tine atunci cand timpul iti permite.

    Like

    1. Draga Oana, ma bucura tare mult randurile tale! Referitor la solicitarea ta, pe canalul meu YouTube, gasesti cateva filmulete cu exercitii destul de complexe, vreo 2-3 fiind dedicate, spre ex, stretching-ului. https://www.youtube.com/channel/UC3ur6BBbRzVAtMkIH-n66EQ. Iti recomand in special seria de exercitii fizice, filmate in Thassos, anul trecut. Daca ti se par prea simple exercitiile filmate de mine (nu stiu la ce nivel de fitness te afli), iti pot recomanda cu placere si altele. Scrie-mi! Am sa revin in curand cu un articol mai detaliat, despre cele 3 tipuri de exercitii fizice, la care face referire articolul “Sportul ca filozofie”. Multumesc inca o data, seara placuta si astept vesti! 🙂

      Like

      1. Draga Lioara,
        Iti multumesc frumos ca ti-ai facut timp sa-mi raspunzi.Am intrat pe youtube si am vazut cateva filmulete cu exercitii.Eu nu sunt atat de avansata,sunt incepator.Am facut pilates aici in Timisoara,dar unele ex.imi solicitau prea mult bratele si ma dureau de la o sedinta la alta.Am aflat de la un fizioterapeut care lucreaza in Germania(unchiul unei prietene)si care m-a investigat,ce e bun si ce nu pentru artrita scapula-humerala a mea.Eu fac o data pe sapt.si masaj yumeiho pt.corectarea musculaturii spatelui si zona lombara si vreau sa fac si acasa sport.Incerc sa combin ex.a.i sa iasa ce trebuie.Te urmaresc pe blog,astept art.cu cele 3 tipuri de ex.Salutari multe fam.tale si tie pupici dulci din Timisoara.
        Cu iubire Oana TM.

        Like

      2. Draga Oana, te rog citeste si urmareste exercitiile de care vorbesc in acest articol: https://liorisme.com/2015/09/27/gym-lioristic-3-exercitii-pentru-intarirea-musculaturii-spatelui-si-pentru-varfuri-frumoase/. Sper sa iti fie de folos. Exercitiile filmate in Grecia, in special cele care antreneaza posteriorul si picioarele, nu ar trebui sa iti dea batai de cap si nici sa iti afecteze bratele. Pe de alta parte, trebuie gasita cauza problemelor; nu cred ca e o solutie sa nu folosesti muschi si oase, pentru ca asta ar fi chiar mai rau. Artrita (si toate afectiunile ce se termina cu -ita: amigdalita, otita, apendicita etc), tradeaza o inflamatie in corp. Cauza e cam intotdeauna acidoza. Investigheaza un pic (si aici nu ma refer la doctori si analize spitalicesti, care nu analizeaza limfa). Tinem aproape. Cu drag, catre tine, L.

        Like

  2. Draga Lioara,
    Multumesc din nou pt.ex.de mai sus.Am fost plecati cateva zile la munte la Gura Raului linga Sibiu.O sa ma apuc incet ,incet sa practic ex.de la tine zilinic.Lioara,mai am o problema la care poate ma poti ajuta cu un sfat,spun asta fiindca am citit si eu povestea ta cu anemia.Si eu am colonul iritabil si din cauza malabsorbtiei ,nu se sintetizeaza fierul.Stiu ca aceasta boala este mai mult pe fond de stres.Si eu sunt usor anemica de cel putin 10 ani,dar mananc sanatos,dar nu sunt vegetariana inca.Tin posturile de peste an si Iau suplim.naturale si fac si homeopatie at.cand am o problema(nu medicina alopata).Sunt putin si ipohondra,asta e clar.Se trage oarecum din studentie problema.In fine,nu am facut nici o mamografie,ci doar un eco mamar in feb.2017.Am un chist simplu cu lichid la sanul stang.Am consultat medic ginecolog,endocrinolog,homeopat si m-am docum.pe acest subiect,stiu de ce apare,ca nu se opereaza,daca nu creste si nu se poate transforma in ceva malign.Dar de atunci mie frica,dupa fiecare ciclu ma palpez cu atentie si zic,daca mi-a aparut ceva.Am 48 ani,m-am palpat de circa 16 ani de cand am nascut lunar,o data pe luna la ac.data,in fine,si totul a fost bine; sunt echlibrata si atenta cu semnalele corpului.Stiu ca sunt bine,dar draga mea nu-mi pot scoate din cap ,ma domina gandul,ca daca fac ceva la san.Stiu ce am de facut cu gandurile,dar nu le pot alunga.Ai trait asa ceva vreodata?Gandul ne poate imbolnavii daca devine constient,stiu,dar CUM SA LE ALUNG?E mult de povestit pe ac.tema.Cristela are dreptate sa-mi acord mai mult timp pt.mine,sa ma relaxez,sa ma iubesc mai mult.Nu pot povesti in cateva randuri prea multe.As vrea sa te intreb cum crezi ca as putea scapa de frica asta si de gandul de boala?(am citit ca tb.sa avem mintea in permanent ocupata,sa facem sport,sa mancam sanatos,sa iubim tot ce e in jur etc)E usor de spus ,dar greu de facut,Astept un raspuns cand ai timp.Cristela mi-a recomandat sa ma inscriu la scoala de sanatate 5 D,Sorina Soescu pentru a intelege toate lucr.mai bine,dar pana atunci ce sa fac,e un drum cu bataie lunga scoala are 12 module.O voi face si pe asta cu siguranta.Salutari si numai bine tie si fam.tale.Cu iubire Oana-Timisoara.

    Like

    1. Draga Oana, legat de simptomele tale (colon iritabil si anemie), din pacate (si aici vorbesc din experienta directa), lucrurile nu se indreapta cu tratamente, nici macar cu cele naturale. Corpul trebuie detoxifiat, este singura cale. Altfel, da, tinem poate lucrurile “sub control”, dar nu ne vindecam. Nu stiu ce intelegi tu prin a “manca sanatos”. Nu vreau sa te dezamgesc sau sa para ca te judec in vreun fel; nu doar ca nu e traba mea sa fac asta, dar am toata intelegerea si compasiunea pentru situatia in care esti, pentru ca eu insami nu sunt departe de ea. Vreau insa sa nu ne pacalim: ce credem noi ca inseamna a manca sanatos, e departe de a fi asa. Am vazut cel mai clar cand am mancat 4 saptamani doar fructe. Atunci a “disparut” si anemia. Nu cand am luat ani de zile suplimente (naturiste sau nu), nu cand am mancat vegetarian sau vegan etc…
      Legat de teama ta, si aici te inteleg cu totul, fiindca am trait luni, ani chiar, cu frica de boala si de moarte. Am inceput sa ma simt mai bine, nu cand rezultatele analizelor au aratat “mai bine”, ci cand am incetat sa mai fiu preocupata de boala si de consecintele ei. Observ foarte multi de “trebuie” in ce mi-ai scris mai sus. Nu TREBUIE absolut nimic. Menirea noastra e sa ne bucuram de viata si nimic altceva. Nu poti trai daca vesnic esti ingrijorat si ai continuu cate un “trebuie” caruia “trebuie” sa ii faci fata. Doctorita Soescu este o minune de om; la fel si Cristela. Le respect si le citesc si invat mereu de la amandoua. Da, poti face cursurile de la scoala de Sanatate 5 D, cu siguranta vor merita efortul tau. Dar nicio scoala nu cred ca te invata cum sa scapi de frica. Nu stiu sa iti spun concret ce poti face sa nu te mai chinui atat cu aceasta teama. Poate te inspira aceste articole, scrise acum ceva vreme: https://liorisme.com/2015/11/03/let-go-and-let-god-cum-m-am-luminat-la-byala/.
      https://liorisme.com/2016/06/18/sunt-ok-asa-cum-sunt/
      Ce am invatat insa este faptul ca, cui ii este frica de moarte (pt ca asta e frica de boala, in ultima instanta), ii e frica de viata! Nimeni nu te poate invata cum sa te bucuri de viata, indiferent ce iti aduce ea (caci nu e nimeni scutit de provocari, fizice, emotionale etc)! Doar tu poti decide ca e momentul sa renunti la teama si, in schimb, sa ai incredere cu adevarat ca totul e bine. Nu cu mintea (care adora conflictele, victimizarea si luptele interne si externe), ci cu inima…Fa tot ce faci nu pentru ca “trebuie” ori pentru ca “stii”, ci pentru ca SIMTI, pentru ca POTI si pentru ca VREI. E drumul tau si alegerea ta. Doar A TA. Nu exista pe lume nimic sigur, in afara faptului ca stim ca vom muri, la un moment dat. Pana atunci insa, tu alegi cum iti petreci timpul, cu ce iti umpli mintea si stomacul…tu alegi cu cine si cu ce te inconjori si ce faci ca, atat cat esti intrupata aici, pe Pamant, sa traiesti deplin. Cu drag, catre tine, Lioara

      Like

  3. Draga Lioara,
    Multumesc frumos pentru mesajul de mai sus.Am citit cu drag cele doua articole recomandate.Au fost de folos sufletului meu.Ca sa pot sa inteleg filozofia ta de viata pe de-a intregul,ar trebui sa citesc art.tale din aproape in aproape pe rand.Mi-a a tras atentia in mod deosebit art.tau Gething Ironed(xvi).where I am now.Abia acum am inceput sa inteleg prin ce ai trecut tu,si cum ai reusit prin multa munca,studiu,ambitie,dorinta, sa,lupti pe aceasta cale si sa ajungi unde esti acum.Sunt onorata ca am ajuns sa citesc lucruri atat de puternice de la tine,draga mea.Este un drum lung de parcurs plin cu obstacole;uneori cedam,cadem apoi ne ridicam si mergem mai departe.Ca o paranteza spun si eu am inteles de ce mi-a aparut chistul la sanul stang (partea feminina din noi) imediat ce am iesit din cabinet.E momentul sa fac o schimbare in viata mea pe mai multe planuri.Am vorbit apoi cu parintele duhovnic si i-am spus ca,stiu de ce Dumnezeu a ingaduit asta si am inceput santierul interior.Am facut niste schimbari,dar mai am drum lung de parcurs ca sa ajung sa si simt cu adevarat nu doar sa stiu de ce are nevoie corpul meu.Citesc si eu cand pot tot ce e legat de evolutia noastra si de procesul de vindecare care stim ca vine din interior.Legat de ce mancam care este poate cel mai important in procesul de vindecare,nu pot asa usor renunta la tot.O iau incet cu posturile de peste an,cu postul sapt.miercurea si vinerea,cu dorinta mare de a iubi cu adevarat,tot ce a lasat creatorul nostru.vreau sa incerc postul de o zi cu apa si ceai,dar mi-e frica putin de rau si ameteala,etc.Mai greu e sa-i pot face sa inteleaga(chiar daca le explic pe intelesul lor si fara sa-i oblig),pe copii si pe sotul meu sa renunte usor la proteina animala.Socrii mei ne dau de la sat carne,oua,branza,legume,fructe fara chimicale.Stiu ca si ele au parti bune si parti rele,dar eu cred ca trebuie din nou spun trebuie sa-si doreasca si ei trecerea asta.Sotul meu spune ca,e bine sa fim echlibrati si cu mancarea cum spunea si dr.Mihaela Bilic si Ovidiu Bojor.(El spunea ca,doar proteina din carne are 4 el.esentiale dezv.creierului si sistemului nervos si ca ea tb.consumata de copii pana la 18 ani si apoi renuntat usor la ea)Imi doresc sa alung in echilibru cu mintea sufletul si trupul meu si cred ca voi reusi ,incet,incet.Poate poti sa-mi spui daca fetele tale manaca si proteina din carne,si daca nu cum ai reusit.Cristela stiu ca nu le-a dat niciodata proteina din carne(daca nu gresesc)copiilor ei,dar asa i-a educat de mici.Multumesc inca o data pt.tot.Comunicam cand ai si tu timp.Cu iubire Oana-TM.

    Like

    1. Bine te-am regasit, Oana! De cate ori citesc astfel de randuri, ca cele primite de la tine, imi dau seama ce minunat e fiecare om si calea pe care o strabate de-a lungul vietii, in incercarea de a fi mai bun, mai sanatos, mai frumos…iti multumesc pentru ca te-ai dezvaluit atat de sincer, in scris.
      Legat de mancare si de familia ta, cel mai bun mod prin care poti schimba ceva in jur (si aici tot din propria experienta vorbesc), este sa fii tu deschizatoarea de drumuri. Tu sa fii schimbarea pe care ti-o doresti in lume, asa spunea Ghandi, nu? 🙂 Cand unul se schimba, tot si toti se schimba,…incet, incet. Chiar daca ai tai mai consuma proteina animala, mai importante sunt combinatiile dintre alimente (care uneori, si intr-o dieta vegana, sunt dezastruoase!), momentul cand se consuma alimentele, cantitatea etc. la momentul asta, eu sunt convinsa ca nu e nevoie de proteina animala nici pentru copii, nici pentru adulti (am adunat informatia la nivel teoretic, dar mai ales la nivel de practica personala). de exemplu, maimutele nu isi hranesc puii cu alt tip de hrana, decat cea pe care o consuma si adultii; si nicio alta specie; doar omul complica totul…
      Copiii mei consuma cu totul ocazional carne (cand avem de la tara si cand nu este post ortodox), branza (nu se pot dezvata de ea) si f rar oua. Mai grav mi se pare consumul de faina alba si de zahar, insa. Eu zic ca, cel mai tare conteaza ce facem zi de zi, nu exceptiile (desi, in cazul meu, cand fac exceptii, am inceput sa ma resimt; de ex, se intorc migrenele). Facem ce putem, cu ce avem, concentrandu-ne pe consum majoritar de cruditati. Spre exemplu, in vacante, si fetele mananca toata ziua fructe si doar seara, consuma salate si ceva gatit (preferabil, vegan). Apoi, daca in casa nu avem mancare junk, e deja un mare castig pentru copii. Noua ne-au fost de mare ajutor documentarele de pe net, video-urile filmate de dr Morse si de alti oameni care au experienta de zeci de ani pe subiectul hrana, nutritie, simptomatologie. Cand ai informatia, e mai usor sa aplici. Iar exemplul parintilor e cel mai important. Copiii fac ce vad, nu ce li se spune! Gia si Eva stiu o multime de lucruri despre aciditate/alcalinitate, sange, limfa, microbi, puterea cuvantului si a emotiei. Fetele noastre cred 100% ca doctorul e in fiecare din noi si nu asteapta ca medicul/spitalul sa le rezolve problemele, nici medicamentele. Suporta consecintele, cand exagereaza, fara a se impacienta, cu rabdare, pentru ca stiu ce li se intampla si inteleg si de ce. Si nu le e frica, de exemplu, de foame (ne vad pe noi ca tinem ore, chiar zile de post negru sau perioade cand nu consumam nimic gatit), si nici de miscare fizica…
      Sotul meu, Catalin, aplica si el din ce in ce mai mult ce a invatat theoretic, desi e un proces indelungat pentru noi toti, cu urcusuri si cu coborasuri, cum ai spus si tu. Dar nu asta inseamna sa fii om? Sa ne straduim sa ne tinem calea, dar sa nu uitam ca suntem oameni si sa avem intelegere pentru limitarile noastre de oameni. Cu incredere si iubire, mergem inainte! Scrie-mi oricand, te imbratisez!:-) Lioara

      Like

  4. Draga Lioara,
    Iti multumesc frumos pentru gandurile frumoase transmise prin intermediul mesajului de mai sus.Mi-ar face o deosebita placere sa te intalnesc si sa ne impartasim experiente,emotii ,si sa trecem dincolo de granita clasicului.Sa ne povestim cu sufletul plin de bucurie lucruri frumoase si pozitive..Multumesc inca odata pentru ca doresti sa ne impartasesti cu drag lucruri noi,experiente personale traite care duc mereu spre echilibru si vindecare.Salutari tie si celor dragi.Cu iubire Oana.Astept art.cu cele 3 tipuri de ex (la sportul ca filozofie)atunci cand timpul iti va permite

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.