Familia constienta (IV) (dr. Shefali Tsabary)

PROBLEMA CU PARENTAJUL CENTRAT EXCLUSIV PE COPIL

In ziua de azi, foarte multi dintre noi sunt convinsi ca trebuie sa ne educam copiii sa fie exceptionali. In realitate, industria parentajului, alcatuita dintr-o multime de experti, printre care scriitori, psihologi, psihiatri, educatori, companii de testare, tutori, consultanti, companii farmaceutice si bloggeri, profita de obsesia parintilor de a creste un copil…exceptional.

Parintii nu realizeaza ca propriul copil are deja aceste calitati. Din perspectiva societatii, un copil trebuie sa-si dezvolte astfel de calitati pentru viitor, in timp ce eu consider ca el deja le poseda, chiar daca uneori sunt ascunse. Perspectiva societatii este indreptata spre viitor, in timp ce parentajul constient ne mentine ancorati mereu in prezent.

Cand intreb parintii “Care sunt obiectivele pentru copiii vostri?”, imediat acestia alcatuiesc o lista cu cele tipice: sa fie fericiti, sa aiba succes, sa fie persoane bune si respectuoase. Fara sa constientizeze, parintii transmit mesajul ca propriului copil ii lipsesc, intr-o anumita masura, aceste calitati, cel putin pentru moment.

Doar in momentul in care reusim sa ne conectam cu copiii nostri asa cum sunt ei in momentul prezent, putem sa ii educam dupa cum au ei nevoie. Schimbarea majora de la a ne face copiii sa se potriveasca cu o fantezie, la ajustarea propriilor dorinte la adevarata lor identitate, reprezinta esenta parentajului constient. In loc sa ajustam comportamentul copilului in functie de metoda abordata, trebuie sa ajustam metoda in functie de copil.

Cu cat incercam sa detinem mai mult controlul asupra evolutiei copilului nostru, cu atat mai mult ne incurajeaza societatea sa devenim dependenti de “experti”, care sa ne “repare” copiii, daca anxietatea lor devine coplesitoare sau daca nu se comporta conform unui anumit standard. Astfel, a devenit normal ca parintii sa isi manifeste temerile in legatura cu faptul ca “ceva nu este in regula” cu felul in care se dezvolta copilul, atat social, cat si din punct de vedere academic. De exemplu, foarte multi parinti se intreaba daca propriul copil este prea timid, prea tacut, prea precoce, prea agresiv, prea impulsiv, prea degajat, prea nemotivat, prea fara griji, prea meticulos, prea sensibil, prea distrat, prea lenes. Aceste temeri pot deveni foarte mari daca o familie se confrunta cu o situatie in care copilul are un comportament necontrolat. In astfel de momente, frica se transforma in panica.

Ati observat cati copii cresc anxiosi in ziua de astazi? Copiii sunt in prezent atat de anxiosi, incat diagnosticarea si folosirea pastilelor chiar si la copiii foarte mici, a devenit un lucru normal. Pe langa anxietate, depresia este extrem de intalnita la copiii din ziua de azi, nu doar la adolescenti, dar chiar si printre copiii de scoala primara. In momentul in care copiii nostri poarta cu ei povara de a trebui sa fie intr-un anumit fel, ca sa isi multumeasca parintii, nu pot decat sa simta un nivel inalt de anxietate. In loc sa fie liberi sa se dezvolte natural si spontan, in concordanta cu sinele lor autentic, acestia investesc toata energia in a castiga acceptarea parintilor si, prin urmare, dragostea lor. Astfel de copii se simt coplesiti de presiunea atingerii standardelor impuse de societate si de proprii parinti.

Adevarul este ca astfel de temeri au devenit o normalitate, tocmai din cauza obsesiei societatii moderne in legatura cu “succesul” copiilor nostri, definit asa cum credem ca ar trebui definit, iar acest lucru pune o mare presiune pe copii, sa atinga anumite standarde si un nivel de excelenta foarte greu de atins. O asemenea presiune este foarte nesanatoasa din punct de vedere psihologic pentru orice copil.

Multe dintre asteptarile pe care le avem de la copiii nostri sunt nerostite. Desi nu le exprimam in cuvinte, copiii nostri simt in mod intuitiv cand ne dorim ca ei sa fie altfel decat sunt; simt ca ne dorim ca ei sa indeplineasca idealurile noastre cu privire la persoanele care vor deveni si la ce vor realiza in viata. Da, unii copii fac fata cu bine provocarii si au succes. Dar pentru fiecare copil care reuseste, exista o multime de copii care cedeaza psihic sub aceasta presiune.

Foarte multi copii sufera de sentimentul de vina si, in multe cazuri, traiesc o stare de rusine pentru ca nu reusesc sa satisfaca asteptarile parintilor. Acest lucru ii poate determina pe copii sa caute modalitati de a scapa de sentimentul de vinovatie. Incep prin a nu se mai concentra asupra scolii, au izbucniri furioase sau chiar isi manifesta furia fata de propria persoana, prin vreo forma de autovatamare. Cat copiii traiesc asemenea sentimente, se deconecteaza automat de la propria persoana.

Daca ne referim la esenta cartii, aceasta este cea mai importanta lectie despre a deveni o familie inteleapta: impovarandu-ti copilul cu asteptari nerealiste, in loc sa-i oferi libertatea de a-si manifesta spontan inclinatiile innascute, poti determina aparitia unei distante emotionale imense. Pe masura ce prapastia va creste, un val de anxietate va da navala pentru a umple acel gol, anxietate pe care nu o va simti doar copilul tau, dar si tu.

One thought on “Familia constienta (IV) (dr. Shefali Tsabary)

  1. Noi am incercat din rasputeri sa lasam copiii nostri sa se dezvolte in mod armonios si in pas cu exigentele si nevoile lor.Dar ei petrec mult timp in afara familiei(scoala..etc) ceea ce lasa o amprenta destul de evidenta…..Se transforma in persoane anxioase si doritoare de a face totul pentru a raspunde tiparelor impuse de societate…..Singura noastra arma e de a fii prezenti mereu si de-a insufla in ei dorinta de a se detasa si de a construi un EU puternic care sa ii ajute sa discearna binele de rau.Sint de acord cu tot ceea ce este scris in articol.Va doresc o zi buna.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.