Sursa articol: https://www.rawfoodexplained.com/a-lifestyle-that-includes-vigorous-activity/exercise-a-hygienic-perspective
Există o mare confuzie în ceea ce privește relația dintre sport și sănătate. Mulți oameni echivalează sănătatea cu condiționa fizica. Modelul clasic american de sănătate masculină este reprezentat de un fizic robust, puternic, musculos si cu o postură dreapta. Fără a nega în mod necesar acest ideal, trebuie să insist că el nu este sinonim cu sănătatea.
Nu există întotdeauna un raport direct între conditia fizica și nivelul general de sănătate. Condiția fizică este doar un aspect al sănătății. Cel mai bun atlet nu este neapărat si cel mai sănătos. Cel care aleargă zece mile nu este neapărat într-o stare de sănătate mai bună, decât cel care alearga doar cinci, sau o mila, sau poate decat cineva care nu alearga deloc.
Am auzit odată un body-builder povestind însoțitorului său că are ocazional episoade de gută. La fiecare câteva săptămâni, unul dintre picioare i se umfla și avea dureri agonizante. Schiopata zile întregi și era nevoit să apeleze la doze mari de aspirină sau la alte medicamente pentru a obține un pic de alinare.
Aceasta discutie a avut un impact extraordinar asupra mea, pentru ca acest body-builder era posesorul unui corp absolut splendid. Felul in care era dezvoltata musculara, postura si greutatea corporală, simetria, proporțiile fizice erau, practic, ideale. Tipul asta avea trupul unui zeu grec, iar după toate noțiunile, era imaginea sănătății. Cu toate acestea, pentru cititorii acestui articol, ar trebui să fie evident faptul că sănătatea sa era departe de a fi perfectă. Guta nu se dezvoltă fără cauze; o muscultura bine dezvoltata nu diminuează implicațiile sau gravitatea simptomelor. Cât de ironic este faptul că în procesul de construire a unei condiții exterioare admirabile, acest barbat a construit, in acelasi timp, o condiție internă morbidă. Este probabil ca interesul său pentru culturism sa-l fi determinat să urmeze o dietă bogată în proteine și să utilizeze suplimente proteice, extracte de ficat etc., și ca aceste practici sa fi fost în cea mai mare parte responsabile de aparitia gutei.
Deși este adevărat că cei care au ca rutina o activitate fizică se bucura de o longevitate mai mare, decât cei care sunt în mare parte sedentari, nu s-a demonstrat că sportivii de performanta traiesc mai mult decât cei cu o abilitati moderate in sport. Cu excepția bolilor cardiovasculare, incidența bolilor degenerative în rândul sportivilor (cum ar fi cancerul și artrita) este aproximativ aceeași ca și pentru non-sportivi. Multi sportivi de exceptie au murit din cauza unei boli degenerative.
În ciuda unor dovezi puternice ca nu este asa, astăzi credem ca exercițiile fizice ne vor pazi împotriva bolilor. Ni se spune că, atât timp cât alergam în fiecare zi, putem mânca toate cărnurile grase pe care le dorim, fara sa dezvoltam ateroscleroza, caci alergarea va menține nivelul colesterolului din sânge coborat și va preveni ingrosarea arterelor. Ni se spune că practicarea tenis-ului în mod regulat va permite organismului să „ardă” cofeina și alți alcaloizi toxici din cafea și din băuturi de tip “cola”, deci putem bea tot ce vrem. Sportul regulat va menține tensiunea arteriala scazuta, deci de ce să “tăiem” consumul de sare? Faceti sport in mod constant, chiar la modul excesiv, și puteti ignora orice alt aspect al sanatatii. Acesta este sfatul pe care îl primim de la mulți „experți”.
Ca practicanti ai “Natural Hygenie”, trebuie să subliniem faptul că exercițiile fizice nu ne asigură împotriva bolii și nu remediază bolile. Sportul furnizeaza nevoia organismului de activitate, dar nu anulează efectele abuzurilor alimentare; in acelasi timp, lipsa de miscare fizica poate acutiza efectele acestor abuzuri alimentare.
Organismul are nevoi fiziologice, care pot fi satisfăcute doar printr-o activitate fizică viguroasă. Dezvoltarea forței și rezistenței musculare, o inimă puternică, o capacitate respiratorie mare, circulație sanguina vibrantă, drenaj limfatic complet și o coordonare neuromusculară superioară, toate necesită influența exercițiilor fizice regulate. Cu toate acestea, din punct de vedere al stării generale de sănătate, există o limită in beneficiile pe care organismul le obtine din exerciții fizice regulate. Nevoile fiziologice reale pentru miscare ale organismului nu sunt atat de mari precum cred unii. Nu trebuie să devenim alergători de maraton pentru a evita bolile cardiovasculare. Se poate obține o sănătate buna fără a dezvolta vreodată capacități atletice deosebite. Desigur, nu avem nicio obiecție pentru antrenamentele fizice “profesioniste” și recunoaștem că este singura modalitate de a se îmbunătăți performanța sportiva, chiar dacă aceasta din urma nu garantează o sănătate mai buna sau longevitate.
Cand facem sport, rezultatul initial este epuizarea corpului. Efectul secundar și de durată este, însă, consolidarea, intarirea corpului, care se intampla in timp ce corpul se odihnește si pe măsură ce acesta se pregătește pentru viitoarele perioade de activitate. Exercitiul fizic trebuie să fie viguros pentru a fi eficient. Mersul încet, mersul pe bicicletă, rotirea accidentală a extremităților – aceste activități sunt de mică valoare. Supunerea corpului la stres (în limite rezonabile) este ceea ce e de dorit, atunci cand vorbim de exerciții fizice. Miscarea fizica trebuie să fie revigoranta, intensa, plina de provocări, pentru a putea produce schimbări fiziologice dinamice; doar atunci cand solicităm cu adevarat corpul, putem dobândi o putere și o rezistență deosebite.
O perioadă scurtă de activitate viguroasă este mai benefică decât o perioadă lungă de activitate ușoară. O alergare scurtă, dar in forta, va aduce beneficii mai mari, decât un jog lung și lent. De asemenea, o alergare mai scurta este mai puțin epuizanta. Ridicarea unei greutăți mari de câteva ori va creea o rezistență mai mare, decât ridicarea unei greutăți ușoare de mai multe ori. Un regim de exercițiu fizic bun va asigura atât rezistența, cât și puterea, precum și viteza, și agilitatea. Un cunoscut expert în jogging a sfătuit recent o femeie să alerge mai încet pentru a-și mări distanța de jogging la zece mile. Sfatul meu ar fi fost exact opusul, adică să parcurga o distanță mai scurtă, dar cu o viteza mai mare, obținând astfel beneficii fiziologice mai bune și o mai mica epuizare fizica.
Alegerea celui mai potrivit mod de antrenament fizic depinde de obiectivele fiecaruia. Persoana care face miscare pentru sănătate generală și pentru fitness va avea obiective diferite, fata de cea care încearcă să obțină excelență într-un anumit sport. Evident, pentru a deveni un mare alergător pe distanțe lungi, e nevoie ca, in mod constant, sa se parcurga distanțe lungi in alergare. Un mare ciclist are nevoie de practica indelungata si constanta. La fel, marii înotători devin astfel doar daca petrec ore si ore în piscină, inotand. Excelenta in sport implica utilizarea fizica a organismului cu mult peste cerințele sale. Cu toate acestea, o astfel de activitate intensa poate fi exercitata fără să epuizeze corpul, atât timp cât individul își supune treptat corpul la stress fizic și isi asigura suficientă odihnă și somn pentru a compensa pe deplin efortul prelungit. De exemplu, nu poti încerca să parcurgi distanțe lungi (30, până la 40 de mile pe săptămână), în timp ce mergi la școală full time și mai si muncesti, dar pentru cineva cu un program mai puțin agitat, care este capabil să se odihnească între 9 și 10 ore în fiecare zi, un astfel de program de alergare poate fi în întregime constructiv.
Din nefericire, mulți atleti se epuizeaza, experimentand simptome mai putin sau mai mult severe. Depresia fiziologică pronunțată, marcată de pierderea în greutate, disparitia libidoului, insomnie, amenoree la femeie și tulburări digestive au drept cauza un program de antrenament excesiv de intens. Aceste probleme sunt de obicei rezolvate cu ușurință, asigurându-se mai multă odihnă și reducând activitatea fizica.
Ce activități sunt cele mai bune din punct de vedere al “Natural Hygiene”? Ca întotdeauna, argumentul nostru se raporteaza la Natura. Sunt de dorit acele activități care se conformează principiilor fiziologice legate de mișcarea articulațiilor și de mecanica organismului. Exercițiul fizic “formal” este, in mod clar, doar un substitut pentru activitățile naturale pe care le-am efectua în starea de comuniune cu natura. Toate activitățile naturale necesită o participare totală a corpului. Când alergăm, sărim, urcăm, înotăm etc., corpul nostru acționează in unitate, chiar dacă anumite grupe musculare pot juca un rol predominant. Astfel de activități nu numai că ne întăresc și ne formeaza, ci îmbunătățesc energia corpului, coordonarea, echilibrul și libertatea de miscare. Prin implicarea unei fluidități a mișcării, aceste activități ne permit să evităm tensionarea excesivă. În schimb, activitățile care implică posturi rigide, efort muscular izolat și o raza limitata de mișcare, pot avea efectul opus, adică creșterea tensiunii și stresul articulațiilor și mușchilor.
Cel mai probabil, alergarea este cea mai naturală activitate umană; precum căprioarele, ființele umane sunt animale care aleargă. Suntem capabili să parcurgem distanțe mari fără probleme, fără efort și eficient. Cu siguranță că nu suntem animale acvatice, iar bicicletele nu au crescut niciodată in copaci. Sporturile de echipă sunt populare datorită influențelor culturale, ci nu pentru implicatiile biologice. Alergarea este considerată a fi cel mai superb exercițiu pentru întărirea inimii, a plămânilor și a circulației sanguine. Nu este necesar să parcurgi distanțe mari pentru a obține aceste beneficii fiziologice. Alergarea între 2 și 3 mile în fiecare zi este pe deplin adecvată pentru a obține o otima condiție cardiovasculară. Cei care doresc să parcurgă distanțe mai mari pot face acest lucru, dar nimeni nu trebuie să se simtă obligat să alerge mai mult de atat, pentru motive ce tin de sănătate. Sprinturile, escaladarea dealurilor, urcarea scărilor și alte variații pot avea o valoare mai mare decât doar alergarea. Alergarea singură nu este adecvată pentru o bună condiție fizica. Activitățile fizice, precum calistenicele executate in mod viguros, antrenamentul cu greutati și gimnastica completează alergarea. Acest lucru este deosebit de important în ceea ce privește dezvoltarea torsului superior și a extremităților, care sunt în mare parte nedezvoltate de alergare.
Când este cel mai bun moment pentru a face exerciții fizice? Din nou, trebuie să aplicăm raționamentul “Natural Hygiene”. Mânanca atunci când iti este foame. Bea când îți este sete. Odihnește-te când ești obosit. Așadar, ar fi bine să faci exerciții fizice atunci când te simți viguros. Este o greșeală să folosim exercițiul fizic ca stimulent, când corpul noastru are nevoie, de fapt, de odihnă și de somn.
Dacă se întâmplă să te simți “terminat” într-o anumită zi, ar fi bine sa nu forțezi si să faci sport, în ciuda felului in care te simti. La fel cum putem stârni apetitul mâncând, chiar și în absența foamei, la fel putem obtine și un sentiment de înviorare prin exerciții fizice, dar ambele sunt artificiale. Ramai în acord cu corpul tau și căuta întotdeauna sa ii asculti nevoile, deoarece acestea pot fluctua în cursul unei zile. Într-adevăr, nu există cel mai bun moment pentru a face exerciții fizice, la fel cum nu există nici cel mai bun timp pentru a mânca. Câteva dimineți mă simt înclinat să încep să alerg chiar din pat și așa fac. In alte dimineți nu simt o astfel de înclinație, așa că amân sau anulez alergarea obișnuită. Învață să trăiești cu un program flexibil în ceea ce privește exercițiile fizice și, cu toate aspectele legate de o viata sanatoasa.
Poate o persoană să atingă performanta atletică, măncand fructe, nuci și legume? Răspunsul este un DA calificat. Am luat contactat cu ideile “Natural Hygiene” prin intermediul a doi frați, amândoi avand 30 de ani, care practicau de mulți ani aceste principii și care erau alergători de marathon excelenți. Cei care se hranesc conform principiilor “Natural Hygiene” pot obtine adevarate performante atletice, în special în sportul de anduranță. O dietă bogată în alimente alcalinizante, compusă în mare parte din fructe și din legume proaspete, îmbunătățește procesele oxidative și capacitatea de a susține efort muscular.
Pe de altă parte, o astfel de dietă va construi mai degraba un corp zvelt. Niciodată nu am întâlnit o persoana care sa se hraneasca cu alimente crude si care sa aiba un fizic ca al lui Charles Atlas, de body-builder. În primul rând, dieta aceasta este prea putin proteica, pentru a permite o asemenea dezvoltare fizica. În al doilea rând, alimentele vegetale crude nu stimulează anabolismul, așa cum o fac alimentele gătite. Cu toate acestea, o musculatura mai slab dezvoltata poate fi mai aproape de norma biologică, decât o musculatura supradimensionata, pe care o asociem în general cu body-buiding-ul. Este puțin probabil ca ființele umane, aflate in comuniune cu natura, care se hranesc cu alimente ce cresc spontan in copaci, într-un climat blând, să aibă tendința de a dezvolta un fizic masiv. Oameni din întreaga lume, care sunt recunoscuti pentru longevitate, tind, de regulă, să fie mai degraba persoane cu un fizic zvelt, subtire. Rețineți că nu mă opun antrenamentului cu greutati sau ideii de body-building, ci doar excesului, ideii de a dobandi un corp masiv, pe care îl dezvoltă mulți, atunci cand lucreaza cu greutati mari.
Mulți practicanti ai “Natural Hygiene” sunt prea subțiri și subdezvoltați. În majoritatea cazurilor, cu excepția cauzelor patologice, acesta este rezultatul unei diete excesiv de restrictive, atât în ceea ce privește cantitatea și varietatea de alimente, cât și din cauza unei pregătiri fizică inadecvate. Cu toate acestea, printre practicienii noștri, se regasesc si talentati atleti; de exemplu, dr. Sidhwa a fost un alergător de lungă distanță de prim rang. Dr. Burton a fost un ciclist proeminent în Australia, care concura regulat în curse înfiorătoare. Dr. Benesh, un culturist veteran, care, la 67 de ani, inca se ocupa de antrenamente cu greutati, alergare și calistenice viguroase. Insusi Dr. Shelton practica ridicarea de greutati și s-a bucurat mereu de un fizic robust, care se potrivea cu personalitatea lui.
Ce rol joacă exercițiul fizic în recuperarea sănătății? Cred că joacă un rol mai mare decât cred unii practicanti ai “Natural Hygiene”. Din păcate, mulți dintre acestia sunt preocupați doar de mâncare și de postit, iar singurele concursuri la care doresc să participe sunt maratoanele de…tinut post negru. Pentru ei, viața este o mare curățare. Trăiesc de la un post negru la altul. Sau se consumă singuri în preocupări cu privire la mâncare. Purificarea devine scopul lor cel mai inalt, iar eliminarea, scopul final în viață. Nu reușesc să vadă postul pentru ceea ce este acesta: un instrument temporar, care ne permite să ne asigurăm o fundație, din care apoi sa construim mai departe.
Mai cu seama pentru copiii “firavi”, consider că exercițiile fizice sunt de cea mai mare importanță în crearea de vigoare și in promovarea creșterii și dezvoltării. Cei cu o digestie slabă pot obține mult beneficii de la antrenamentul fizic viguros. Este bine cunoscut rolul exercițiului fizic in a promova recuperarea în tuberculoză, precum și în alte probleme respiratorii. Exercițiile fizice ne întăresc nu numai mușchii, ci întregul organism, inclusiv mintea. Este posibil ca exercițiul fizic să aibă un efect mai profund asupra organismului decât orice alt factor promovat de “Natural Hygiene”.