Body 3.0

Este adevarat ca, de obicei, mi-e foarte usor sa scriu. Nu consum prea mult timp, ca sa imi asez ideile in scris. O exceptie sunt textele pe care aleg sa le traduc si editarea in sine, a articolelor pe care le public. Asta nu inseamna ca e simplu, pentru ca, nu-i asa?,  timpul ne scapa mereu printre degete! Cine il detine, e bogat, cu siguranta. Cati dintre noi sunt bogati, pentru ca au timp? Eu ma trezesc zilnic, de ani buni, la ora 5 dimineata si pana la ora 22, nu pot sa inghesui intotdeauna tot ce imi propun. Cu serviciu full time si familie numeroasa, e greu sa te lauzi ca esti bogat, fiindca stapanesti timpul.

Amuzant e ca, nu o data, mi s-a spus ca, probabil, am o gramada de timp si liniste, de vreme ce “imi permit” sa scriu pe un blog; ba, sa ma si tin de “diete” si sport.

Dar a investi in propria crestere (pentru ca eu asa privesc tot ce fac), nu costa bani, insa cu siguranta e nevoie de a investi timp si atentie (“spend time and pay attention“). De obicei, nu traiul in puf roz te impinge sa iesi din confort, ci suferinta. Ok, cel mai probabil, nu e de ajuns sa suferi, ca sa rezolvi o problema. Cred ca e nevoie de mai mult de atat, pentru ca, asa cum bine zicea Einstein, “o problemă nu poate fi rezolvată la același nivel de cunoștințe la care a fost creata”.

Si atunci, incerci sa te ridici deasupra situatiei, pe care vrei sa o depasesti. Incepi sa inveti despre tine, in primul rand. Incepi sa te descoperi si sa privesti lumea cu alti ochi. Asa, iti dai seama ce putin stii si cat de putin TE cunosti. Si vrei mai mult. De la tine. Pentru ca iti doresti sa fii ce nu au putut fi ai tai, iti doresti sa faci ce ei nu au stiut sa faca, iti doresti sa le arati copiilor tai cum ar putea fi viata privita si traita. Dar, cel mai mult, iti doresti sa traiesti la potentialul tau maxim; nu pentru ca ai timp de cheltuit sau pentru ca, cauti perfectiunea ori reteta fericirii. Ci pentru ca, incepi sa simti despre ce e viata. Si pentru asta, trebuie sa sacrifici timp, relatii, tipare de gandire si prejudecati. Si daca transformarea ta si tot ce experimentezi de-a lungul drumului ii poate ajuta si pe altii, prin ce impartasesti, atunci poti spune ca esti un om implinit.

_dsc0775-189

Te invit sa fii partas la inceputul unei noi povesti de viata: o lectie reala. Povestea Body 3.0. De asta data, povestea o spune si o traieste Catalin. In stilul lui ingineresc, cu problematica tipic masculina, dar nu mai putin informationala si inspirationala decat alte povesti de success pe care le stiu. Ti-am starnit curiozitatea? Atunci, e posibil sa fi facut primul pas catre Body 3.0 (www.body30.ro).

body-5

Body 3.0 ne spune ca:

Corpul 3.0 este corpul care nu are nevoie de medic, este corpul care nu se va îngrășa niciodată și care poate oricând să alerge 10 km fara cel mai mic efort. Este corpul care va inspira copiii și nepoții. Corpul 3.0 este evoluția prin întoarcere la bazele puse de natură.

body-4

Pentru a înțelege ce ne propunem, trebuie să ne uităm la Corpul 1.0 și la Corpul 2.0.

Corpul 1.0 este cel al stramoșilor și al bunicilor noștri. Oameni obișnuiți cu munca fizică în aer liber și mâncarea frugală. A celor care se trezeau la cântatul cocoșilor și se culcau odată cu găinile, la apusul soarelui.

Corpul 2.0 este cel al epocii consumeriste, care propăvăduiește confortul. Este corpul celor 3 sau 5 mese pe zi și cel al dietelor bogate în zaharuri și cu gusturi tari. Cel al abundenței industriale și al departării de natural. Cel al lipsei de activitate și al somnului puțin. Cel al sedentarismului, al ecranelor și al realitații virtuale. Corpul 2.0 este cel pe care nu-l vrem. Este cel al instinctelor pierdute, care se îmbolnăvește ușor, este dependent de medicamente și este sortit îmbătrânirii premature.

Anatomia 3.0 presupune accesul la informație. Surse multiple. Nu putem să ne informăm numai din atlasul de anatomie sau de la medici în situațiile extreme. Nu putem fi atât de ignoranți la propriu. Informația este în jurul nostru, nu trebuie decât să o alegem cu grijă. Ne mai putem da o dată bacalaureatul la biologie, dar de data asta, fiind mult mai motivati.

Nutritia 3.0 ne va învața să facem cele mai bune alegeri pentru noi și pentru copiii noștri. Până acum câteva decenii, Natura avea grijă de acest lucru. Astazi, societetea de consum ne servește cantități imense de produse fabricate în mod intensiv și fără cea mai mică grijă pentru cele mai de baza nevoi ale corpului. Ba mai mult, acestea ne amorțesc instinctele, iar prin agresivitatea gusturilor și a incredientelor care dau dependență, ne fac sa ne negam în mod conștient valorile   care  au cladit în mii de ani organismul perfect al Omului, specia superioară. Aceasta este Nutritia 2.0, cea pe care ne-o servește forțat industria alimentară pe toate canalele, atat de diverse și agresive. 

Sportul 3.0 ar trebui să însemne o întoarcere către Sportul 1.0. Se spune că cei mai în forma oameni ai antichitații erau sclavii care trăgeau la galere. Ei aveau cel mai funcțional corp. Oricând ar fi putut depași în performanțe orice Olimpian.

Azi, avem de-a face cu versiunea 2.0 care înseamnă numere. Sute și mii de kilometri alergați, bicicliți sau înotati. Zeci și sute de kilograme ridicate la sală. Mii de calorii arse la sală.  Cei mai mulți dintre noi fac sport ori pentru a arde caloriile consumate, ori pentru a-și mări mușchii. Trebuie să vrem mai mult decât atât.

Sportul 3.0 presupune întelegerea corpului și a nevoii acestuia pentru mișcare. Nu poți antrena un câine așa cum ai antrena o maimuță. Este valabil și pentru oameni. Oare este bine pentru noi să alergăm 42km, echivalentul unei curse de Maraton? La urma urmei, legenda spune că soldatul care a alergat de la Marathon la Atena, a murit.

body-3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.