Sportul ca filosofie (VII). Exista un tip de miscare fizica pentru fiecare.

Ideea de “a exersa” este definita de Webster’s New World Dictionary ca fiind „activitate pentru dezvoltarea corpului sau a minții”. Omul obișnuit întâmpină puține dificultăți în a-l întâlni pe cel din urmă, dar găsește din ce în ce mai puțin timp pentru primul – pentru a dezvolta corpul.

Articol preluat si tradus de pe: https://www.rawfoodexplained.com/a-lifestyle-that-includes-vigorous-activity/exercise-what-most-of-us-forget.htm

Viața de zi cu zi dezvoltă mintea. Academician sau muncitor, copil cu ochii mari sau bătrân înțelept, gospodină sau femeie de carieră, toți suntem testați zi de zi cu exerciții pentru minte. Toate exercițiile mentale de ieri, împreună cu cele de astăzi, întăresc și dezvoltă mușchii dintre urechi. Indiferent dacă ne intarim mintea subtil – citind ziarul, ascultând și urmărind șirile, rezolvand problemele de rutină la locul de muncă și la joacă – sau aplicat, cum ar fi eforturile de a deveni un mai bun jucător de șah, studiind maeștrii jocului, mintea noastră face mai mult decât suficientă mișcare zilnic. Este o activitate firească pentru noi toți.

Pe de altă parte, miscarea fizica viguroasă, necesară sistemului circulator al corpului, plămânilor și mușchilor, necesită angajamentul nostru. Indiferent de varsta sau în ce stare de sănătate suntem, există o formă sănătoasă de exercițiu pentru aproape toată lumea. Și fiecare ar trebui să facă un efort pentru a găsi acel exercițiu potrivit pentru dezvoltarea corpului.

Pentru cine urmeaza regulile pentru o sănătatea naturală (dietă, odihnă și somn suficient, post ocazional supravegheat și cantități adecvate de soare, de aer pur și de apă), un program regulat de exerciții fizice este obligatoriu.

De ce sunt atât de importante exercițiile fizice regulate? Un corp inactiv vreme indelungata, devine lent. Funcțiile unui corp sedentar vor fi foarte afectate și reduse. Dacă suferi de oboseală cronică, somn prost, tulburări digestive, dificultăți de respirație după efort redus sau ai o postură deficitara (pentru a numi doar câteva simptome), inseamna ca nu iti antrenezi corpul si ca iți privezi organismul de energia de care are nevoie pentru a-si menține în mod corespunzător funcțiile naturale și sănătoase.

Exercițiile fizice rezonabile, dar viguroase, construiesc rezerva de energie de care corpul nostru are nevoie acum mai mult ca niciodată, cand viața e atat de tumultoasa si de stresanta. Făcând zilnic exerciții adecvate și suficiente, acea rezervă de energie se menține ridicata. Cheia pentru menținerea energiei și a sănătății maxime este circulația sângelui, atât arterial, cât și capilar. Fără exerciții fizice, fitnessul circulator nu este posibil.

Studiile arată că de la 25 de ani, fluxul sanguin scade cu 40% și cu 60%, până la 35 de ani. Mișcarea regulată ne oferă, așadar, o inimă și plămâni mai puternici, un metabolism crescut, o digestie mai bună, un somn sănătos, eliminarea multor afecțiuni fizice și, mai ales, energia de a depăși stresul. Întrebarea este: ce exercițiu este cel mai bun pentru tine?

În primul rând, afla la cât de mult exercițiu fizic te poti angaja pentru a obține un fizic adecvat. În unele cazuri, este posibil să nu se poata face sport. Dar aceasta este o situatie rar întâlnită. Odată ce determini cât de multa miscare fizica poti sustine, alegerile sunt multe.

Mersul pe jos, cu siguranță, este cea mai ușoară si naturala formă de exercițiu fizic pe care o putem face cu toții, cu ușurință. O serie scurtă de calistenice, ciclism, jogging, exerciții de dans, exercitii izometrice și programe de rezistență progresivă la sala de sport sunt alte alegeri. Înotul, tenisul, voleiul și golful sunt alternative excelente. Yoga și artele marțiale din Orientul Îndepărtat au un public tot mai mare. Indiferent de ceea ce alegi ca formă de exercițiu fizic, există câteva principii de bază pe care va trebui să le urmezi:

Pentru a avea o valoare reală, exercițiul fizic ar trebui să fie un ritual zilnic, efectuat sistematic. Diminețile sunt cel mai bun moment pentru a te angaja în activitatea fizică, atunci când corpul tău are cea mai mare nevoie de ea. Un început bun este sa faci miscare de două până la trei sesiuni pe săptămână, în prima lună, și trei până la patru sesiuni, în a doua lună. După aceea, pe măsură ce îți crește puterea, poți face exerciții fizice mai des.

Aloca cel puțin 45 de minute în fiecare zi pentru exercițiu fizic; incepe intotdeauna sesiunile de sport cu încălzire si incetineste ritmul spre final. Odihnește-te scurt în timpul sesiunilor de miscare. Mai presus de toate, descoperă ce funcționează cel mai bine pentru tine. Exercițiul fizic pe stomacul gol este ideal. Dupa mese, ar trebui să așteptați cel puțin două ore, inainte de a face sport.

Pentru un program complet, învață să faci mai multe tipuri de exerciții fizice. Acest lucru duce la un interes susținut pentru ceea ce faci, precum și la dezvoltarea forței, echilibrului, flexibilității, coordonării, vitezei și rezistenței.

Aminteste-ti ca nu există nicio regulă care să spună că exercițiul fizic trebuie să fie o muncă grea. Uită-te la toate alternativele și la ce pot face ele pentru tine. Intotdeauna se gaseste o formă sănătoasă de exercițiu fizic pentru toată lumea. Mulți dintre voi se vor mulțumi cu exerciții mai puțin viguroase decât alții, ceea ce este bine, atât timp cât faceți exerciții regulate pentru a vă dezvolta rezistența, a arde caloriile în exces și a vă întări sistemul cardiovascular.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.