Flora microbiana intestinala

Chiar daca nu imi explic mereu reactiile corpului meu, cu cat trece timpul, cu atat mi-e mai clar ca ceea ce eu percep ca „neplacere” fizica e o reactie naturala a organismului la ceva ce nu i-a priit (mancare, emotii, oboseala). In ultimii trei ani, organismul meu raspunde la ce ii dau mult mai repede si mai vehement decat inainte. Sau poate ca o facea si atunci, dar nu ii dadeam atentie ori nu faceam „legaturi”. Stii care e partea cea mai buna? Ca nu ma mai supar pe simptom, asa cum o faceam inainte. Tusesc, imi curge nasul, ma doare gatul sau capul, ma doare spatele, am stomacul deranjat? Las totul sa se desfasoare in ritmul sau si nu mai sunt plina de nerabdare sa treaca. Sau mai bine zis, stiu ca dureaza cateva zile, ca lucrurile sa revina la normal si accept acest lucru, chiar daca asta vine cu ceva neplacere. Si nici nu ma mai sperii ca inainte. Nu stiu daca asta e benefic intotdeauna, in orice situatie, insa si la mine si la copiii mei, functioneaza acest mod de a vedea lucrurile si asa cum fazele acute ale unor manifestari fizice trec de la sine, la fel sper sa se intample si cu manifestarile cronice…pentru asta insa, probabil, este inca nevoie de timp, de multa incredere si de rabdare.

IMG_20160429_093721

Mai jos, te invit sa citesti o parte dintr-un nou articol scris de doamna doctor Soescu pe tema florei intestinale si a temutilor paraziti intestinali:

Tubul digestiv al ființelor umane, mai ales intestinele (zona în care se realizează absorbția alimentelor) este găzduit de o floră microbiană diversă și imensă. Funcție de alimentele pe care le folosim zilnic, se dezvoltă milioane de colonii de bacterii, ce ne sprijină în procesul de digestie, de descompunere și de eliminare a alimentelor. Cu toții știți că în orice fosă septică (unde se adună și stagnează materii) există floră microbiană, ciuperci (mucegaiuri) și viermi – toți aceștia fiind nimic altceva decât ”gunoierii” Naturii – cei care ajută ca substanțele moarte să fie transformate în elemente componente și reîntoarse (pentru reciclare) în pământ.

În Natură există un CIRCUIT EFICIENT ȘI COMPLET – astfel încât nimic nu rămâne ”ca atare” – totul se transformă dintr-o formă în alta, dintr-o energie în alta. Așa continuă viața pe planeta Pământ de miliarde de ani. Microbii, flora microbiană sau bacteriile, alături de fungi (ciuperci) și viermi (pe care noi îi tot numit ”paraziți” – dar nu sunt așa!) sunt entități ce fac parte din etapa de ”FINAL” – de ”moarte” a materiei vii. Ei reprezintă legătura cu partea de început: Nașterea. Fără prezența lor , nu ar mai exista ”materia primă”, din care să reînceapă ceva NOU.

În intestinele majorității oamenilor care mănâncă ”de toate” (că așa sunt învățați de zeci de generații – că AMESTECURILE – ȘI CÂT MAI MULT = NORMAL) există miliarde de germeni DE TOATE FELURILE. Floră de fermentație – floră de putrefacție – floră de descompunere – fel și fel de germeni – alături de mucegaiuri (toți oamenii au in intestine cantități IMPRESIONANTE de ciuperci – mucegaiuri de la toate ”drojdiile” consumate ZILNIC) și alături de viermi (de toate dimensiunile și culorile). Nu există oameni în care să nu fie prezenți TOȚI GUNOIERII NATURII – amintindu-ne continuu de partea ”de moarte” prezentă în viață. Cât timp această micro-grădină zoologică primește mâncare – ea va exista, va supraviețui și își va impune energia asupra organismului (cu cât sunt mai mulți, cu atât sunt mai puternici!).

… concluzia FOARTE MULTOR cercetători și pionieri ai nutriției este faptul că avem nevoie zilnic de FOARTE PUȚIN pentru a ne menține în stare de sănătate. Foarte puțin CANTITATIV (de ordinul 300-400 grame pe zi) și FOARTE BUN CALITATIV (cât mai biologic, natural, proaspăt și copt cu putință). FOARTE MULT ȘI FOARTE AMESTECAT este REGULA JOCULUI în prezent. Așa cum este alimentația noastră – așa este și viața noastră. CU FOARTE MULTE ȘI FOARTE AMESTECATE!

Flora microbiană intestinală este ÎN DEZECHILIBRU în interiorul fiecărui om. Dacă ne uităm la exterior, la cum arată pielea și persoana respectivă și mai ales la cum arată părul (care ne indică starea vilozităților intestinale din intestinul subțire!) la majoritatea oamenilor – vom vedea că DEZECHILIBRUL FLOREI INTESTINALE se vede la exterior, in modul în care arătăm și in energia pe care o avem. Și se mai vede la VIAȚA pe care ne-o creeăm – COMPLICATĂ și plină de suferință! AMESTECATĂ!

Am găsit multe studii științifice, în ultimul timp, care fac o legătură între flora intestinală și greutatea corporală (obezitatea, în special) și care încearcă să facă diferite conexiuni între modul în care arată o persoană și structura florei microbiene intestinale: ”Flora bacteriană intestinală este mereu în alertă și ”presează” gazda să selecteze anumite alimente. Microbii pot face acest lucru prin două tipuri speciale de strategii: a) generând pofte pentru alimente în care ei se ”specializează” sau alimente care suprimă ”competiția” sau b) inducând stări de disconfort emoțional, prin eliberare de toxine, până consumăm alimentele de care au nevoie.” (”Comportamentul alimentar este manipulat de microbiomul intestinal? Presiuni evoluționare și mecanisme potențiale.” Joe Alcock et co; BioEssays, vol 36, 2014)

Întrebarea care se pune în prezent este: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU FLORA INTESTINALĂ A OAMENILOR? CUM DE S-A DEZECHILBRAT ÎN AȘA HAL? Și primul răspuns care SARE ÎN OCHI ȘI NU O SĂ VĂ PLACĂ ESTE: ANTIBIOTICELE! Nu există ființă umană în viața, pe Pământ care să nu fi consumat cantități impresionante de ”antibiotic”, nimic altceva decât PRODUSE DE MASACRARE A FLOREI INTESTINALE! Dacă nu ați luat până acum niciun antibiotic ca și medicament (și felicitari – dacă mai există un astfel de om ”curat”), dar ați consumat carne, lactate și ouă, plus cereale moderne, spray-ate ”la greu” cu pesticide cu structură asemănătoare antibioticelor, atunci SUNTEȚI LA FEL DE INTOXICAȚI CA NOI CEILALȚI (care am fost ”hrăniți” în copilărie cu antibiotice, pentru fiecare răceală și fiecare muc). Mâncăm antibiotice cu fiecare friptură, cu fiecare ”grătar”, cu fiecare ou, cu fiecare produs din lapte, cu fiecare pâine sau alt deliciu dulce! Mâncăm ZILNIC ANTIBIOTICE! Și flora noastră intestinală este continuu MASACRATĂ și haosul din interiorul  intestinelor seamănă cu Siria sau altă țară răvășită de război. Locuitorii încearcă să supraviețuiască, dar în condiții abuzive, dure și chinuitoare. Așa trăiesc corpurile noastre, zi după zi, mulțumită atât industriei alimentare intensive, cât și industriei farmaceutice, dar cel mai mult MULȚUMITĂ IGNORANȚEI și MAI ALES LIPSEI NOASTRE DE MATURITATE în asumarea RESPONSABILITĂȚII pentru propria sănătate! Avem putere să intervenim asupra echilibrării florei noastre intestinale? Avem putere să aducem în corpul nostru ”BIOTICE”! și nu doar ”ANTI”  biotice; adică produse care promovează viața; nu produse care o omoară continuu.

IMG_20151108_101005

Ce introducem în corpul nostru  și ce lăsăm în apropierea noastră putem să ALEGEM în fiecare minut și în fiecare secundă. Alegem sănătatea și alegem viața (sau opusul lor – boala și moartea) cu fiecare gură de mâncare! Ce putem face, fiecare dintre noi? În cadrul dietei există o categorie de alimente, clar influențând flora intestinală: alimentele consumate CRUDE, proaspăt culese de pe plante: FRUCTELE și legumele.

IMG_20160327_083739~2

Bacteriile intestinale  ”benefice” ADORĂ fibrele alimentare, adoră oligozaharidele și adoră polifenolii (toate se găsesc în fructe, în special, dar și în multe legume!). Există studii care indică faptul că în intestinele vegetarienilor flora intestinală este MULT MAI bine dezvoltată decât in intestinele omnivorilor (și foarte săracă în microbacterii tip Clostridii – pentru putrefacție). DEZVOLTAȚI-VĂ FLORA BACTERIANĂ BENEFICĂ în intestine FĂRĂ PROBIOTICE! Deși există SUTE de studii despre efectele ”benefice” ale produselor probiotice, TOATE ACESTEA conțin germeni DIN LAPTE DE VACĂ! Din păcate, suplimentele tip probiotice / prebiotice nu ajută decât temporar și de scurtă durată echilibrarea florei intestinale. Și ca orice ”supliment” făcut de oameni, au O MULȚUME DE EFECTE SECUNDARE – în timp! Și aici vedem chiar și dezechilibrul modului în care se pune problema: tulburarea florei intestinale duce la apariția tulburărilor de nutritive sau nutritia dezechilibrata ar putea sa induca modele de DEZVOLTARE MICROBIANA deficitara!

SĂ CONTINUĂM EXERCIȚIILE DE OBSERVATOR și să NE OBSERVĂM POFTELE, dorințele alimentare (mai ales cele de seara târziu) și să observăm CE LE ASTÂMPĂRĂ? Să observăm ce se întâmplă CÂND REZISTĂM și trecem peste ele și ce se întâmplă când ”le împlinim”! Să observăm CUM NE SIMȚIM – când consumăm diferite categorii de alimente (încercați să mâncați cât mai SIMPLU – ca să puteți observa!). Dacă doriți / poftiți încă pâine / făinoase – consumați PÂINE GOALĂ – sau cornuri / covrigi – nu produse precum pizza sau paste – în care făina este foarte combinată cu alte componente!

Dacă apar balonări – CÂND APAR? După ce alimente? Dacă se ameliorează balonările – când? după ce? Dacă apar dureri – de asemenea – ce le produce? – ce le amelioreaza? Căutați LEGĂTURI – OBSERVAȚI asocieri!Ca și testare PRACTICĂ – vă recomand câteva alimente pe care le-am observat că mă ajută în dezechilibrele florei intestinale:

– perele foarte coapte – aproape de stricare – sunt alimentele care mă ajută să-mi curăț rapid stagnările și gazele intestinale (atenție la cantitate, mai ales cei care nu sunteți obișnuiți cu ele!). Perele trebuie să fie FOARTE MOI și foarte coapte, pentru a se ”califica” ca reglatoare de floră intestinală! – prunele uscate (atenție! neafumate și fără sulfiți!) și bio – puse la înmuiat de cu seara (3-4 prune, nu mai mult) și consumate dimineața pe stomacul gol. Foarte ”curățătoare” și reglatoare intestinale!

– ananasul foarte copt, aproape fermentat – partea din fruct opusă moțului de frunze (partea atașată de plantă). Această bucată de ananas este cea mai ”prietenoasă” și ajutătoare pentru digestie – întrucât conține papaină – o enzimă intestinală cu acțiune susținătoare a digestiei (utilă mai ales la cei care încă mai consumă proteine animale – carne, pește, fructe de mare, ou sau lactate).

– tamarind-ul (un fruct uscat pe care îl găsiți la MegaImage – care are o  consistență asemănătoare magiunului de prune, dar el este așa ”de la Natură”). Consumat seara, după mese mai dificile și greoaie, le ajută digestia și ajută bila și ficatul în efortul lor de digestie și detoxifiere. Plus ajută evident flora intestinală, cu diminuarea gazelor și balonărilor (citiți mai multe despre el pe http://www.centrulnatura.ro – la rubrica ”Iubim fructele”).

– alte fructe uscate – precum stafidele bio, smochinele, goji, caisele uscate sau dudele uscate – rehidratate sau consumate ca atare – ajută cu echilibrarea florei intestinale.

Posibil ca produsele stupului sa fie ajutoare importante în echilibrarea florei intestinale. Există în România mulți producători de miere, polen, propolis și lăptișor de matcă și vă invit să testați diferite produse care vă atrag și pe care le considerați utile. ȘI OBSERVAȚI CUM VĂ SIMȚIȚI! Posibil să existe și multe alte soluții de reglarea a florei intestinale. Nu discut aici despre borș (pentru că tărâțele din grâu conțin toate pesticidele, hormonii și antibioticele cu care este cultivat grâul; dacă mai știți că există în vreun colț din România grâu nehibridizat și cultivat organic – da, sunt de acord cu borșul din aceste tărâțe!), nici despre zeama de varză (sarea din ea blochează rinichii, așa încât, nu o recomand nimănui) sau alte produse de fermentare a cerealelor (prea bogate în drojdii, mucegaiuri și ciuperci). Și NICI NU SE PUNE ÎN DISCUȚIE folosirea produselor lactate  (fermentate sau nefermentate, chefir, iaurt sau unt), pe care voi continua să le categorisesc drept OTRĂVURI pentru corpul omenesc. Pentru că îl otrăvesc LA PROPRIU – evident!

Dacă voi mai identifica și alte soluții naturale de echilibrare a florei intestinale, o să vă indic în alte materiale.

Cert este că, în momentul în care schimbați dieta, de pe hrana ”cu de toate”,  pe cea bogată în fructe și legume, flora intestinală de ”fermentație” va crește brusc, dar nici flora de putrefacție nu se va da ”bătută” – așa încât, din competiția lor în intestinele voastre, vor apare GAZE GAZE GAZE și multă gălăgie și durere (deja ați văzut că oamenii de știință au demonstrat că o schimbare de dietă de 24 de oră are impact 10 zile asupra florei intestinale – ÎN AMBELE SENSURI – și spre agravare și spre ameliorare!). Cu răbdare, cantități mici de alimente și echilibru în dietă – veți reuși să schimbați, treptat, structura florei intestinale. Pas cu pas – se poate ECHILIBRA MICROBIOMUL intestinal – fără probiotice, prebiotice în capsule sau prafuri. Doar cu ”BIOTICELE” = viața – din ”bucatele lui Dumnezeu” – din fructele plantelor sale! ”BIOTICELE” DE CARE AVEM NEVOIE SUNT FRUCTELE. Folosiți-le cu înțelepciune, fără abuzuri și cu simțul observatorului acționând continuu (și cu rezerva legată de CALITATEA fructelor și de pesticidele prezente și în ele!).

OBSERVAȚI – TESTAȚI – VERIFICAȚI și ÎNCERCAȚI! FIȚI ÎN CORPUL VOSTRU  – fiți alături de intestinele voastre – și încercați să ”comunicați” cu bacteriile intestinale și să stabiliți RELAȚII DE PRIETENIE ȘI DE SPRIJIN RECIPROC! COLABORAREA ESTE POSIBILĂ LA TOATE NIVELELE! Și nu contează unde începem! Când am rezolvat un nivel al vieții – toate nivelele vieții încep să se ”așeze”.

Vă doresc zile interesante de primăvară – bucurați-vă de primele cireșe și căpșuni de sezon – plimbați-vă cât mai mult în aer liber – și admirați frumusețea și echilibrul NATURII.

Cu iubire, tuturor, Sorina

Sursa articol: http://www.centrulnatura.ro/saptamana-bioticelor/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.