
In istoria umanitatii, poate nu surprinzator, minti luminate au propovaduit si experimentat vegetarianismul. In vremuri in care acest “curent” nu era nicicum la moda, au existat oameni care au vorbit si sustinut acest mod de viata extrem (pentru multi dintre noi).
Believe it or not, Platon, marele filozof grec, a fost vegetarian, alimentele sale preferate fiind maslinele si…ceapa. Spunea ca, cu cat societatea va consuma mai multa carne, cu atat va fi nevoie de mai multi doctori. “Zeii au creat un anumit tip de fiinte pentru a completa nevoile corpului nostru…acestea sunt copacii, plantele si semintele”.
“Chiar simt ca progresul spiritual cere, intr-o anumita etapa, ca noi sa incetam sa ne omoaram prietenii-creaturi, pentru a ne satisface poftele corporale”, declara Gandhi. In copilarie, fiind curios din fire, Gandhi a experimentat si mancatul carnii, desi traditia hindusa si, drept urmare, familia sa, imbratisau vegetarianismul. Odata cu maturizarea, Gandhi a devenit un vegetarian strict, sustinand vegetarianismul si ideea ca o dieta vegetariana nu numai ca ar satisface cerintele corpului, dar ar servi si unui scop economic, deoarece carnea era si inca este mai scumpa decat cerealele, legumele si fructele.
Voltaire a fost o alta personalitate care, pe langa faptul ca a luptat pentru drepturile civice si pentru libertate, avea incredere deplina in virtutile vegetarianismului. Iata ce declara: “Oamenii care se hranesc cu carne si care consuma bauturi tari au sangele otravit, ceea ce ii innebuneste in multe feluri”. Altfel zis: esti ceea ce mananci.
Vegetarianismul lui Lev Tolstoi, cunsocutul romancier rus, a dus la o stransa legatura de prietenie cu Mohandas Gandhi. Tolstoi considera consumul de carne profund imoral si de neinteles pentru un om si era practicant al resrtictiei calorice si al postului negru, declarand ca “nu poti sa doresti ca pe pamant sa fie pace si prosperitate, in timp ce corpurile noastre sunt niste morminte, in care sunt ingropate animale moarte”.
Franz Kafka, una dintre cele mai influente personalitati ale secoulului 20, a fost un mare sustinator al consumului de mancare vegetala si cruda. Se spune ca, odata, privind un peste in acvariu, i-a declarant acestuia: “Acum te pot privi linistit; nu trebuie sa te mai mananc”.

La varsta de 25 de ani, George Bernard Shaw, celebrul scriitor irlandez, devenea vegetarian. Iata ce declara: “Am fost vreme de 25 de ani canibal. Dupa aceea, am devenit vegetarian”. „Animalele sunt prietenii mei, iar eu nu obisnuiesc sa-mi mananc prietenii”
Se crede ca genialul Albert Einstein a consumat carne cam toata viata lui, dar a devenit vegetarian spre sfarsitul vietii, afirmand: “Am mancat mereu carne de animal, avand constiinta incarcata.” Credea ca evolutia omului catre o dieta bazata pe plante va fi cel mai mare beneficiu pentru sanatatea umana.
Marele inventator Tesla, nu a fost doar inginer, dar si un vizionar adevarat. Gradual, Tesla a renuntat intai la carne, continuand sa consume peste, apoi a renuntat si la acesta.
Englezul Charles Darwin, celebru pentru teoria lui privind evolutia umana, dar cunoscut si pentru cercetari in domenii precum biologie, geologie, anatomie si geografie, avea o teama viscerala de sange. Se crede ca acesta frica l-a impins catre vegetarianism, in vremuri in care consumul de carne era considerat a fi un “must”.
Ultimul, dar nicidecum cel din urma, Leonardo Da Vinici, mare iubitor de animale si vegetarian convins, cumpara pasari in colivie, pe care ulterior le elibera, spunand: ”Daca omul doreste libertate, de ce sa tinem pasarile si animalele in custi si colivii? Cu adevarat, omul este rege peste alte vietuitoare, caci brutalitatea umana o depaseste pe cea a animalelor. Noi, oamenii, traim, omorand alte fiinte”.
Desi se mananca rar carne ori lactate la noi, nu toti membrii familiei noastre au renuntat cu totul la proteina animala; insa cumva, cu totii tindem spre asta, fiecare in ritmul lui. Dar cea mai mare surpriza a venit de la tata, care a mancat toata viata “traditional”. De curand, a facut “schimb de tura” cu mama pentru o perioada si sta cu noi. L-am intrebat zilele trecute daca nu-i lipseste carnea. Raspunsul a venit prompt: “Absolut deloc!” Nu doar ca ii place ce mancam, dar, pentru prima data in viata lui, Capitanul Gheorghe, “lasat la vatra” de curand, s-a apucat de bucatarit zilnic, pentru toti cei cinci membri ai familiei. Recunosc ca m-a luat cu totul prin surpindere implicarea lui totala in a gati zilnic si cat de gustoasa e mancarea facuta de el! Inca o data, mi se confirma ca raspunsul e in inima. 🙂 Cand faci ceva cu drag, chiar daca pentru prima data, minuni se intampla! Si cat de important este sa ramai deschis si altor optiuni!
Mie nu imi plac etichetele si, cand sunt intrebata, ma feresc sa zic ca sunt vegetarian ori vegan. In primul rand, pentru ca nu sunt (spre exemplu, uneori se intampla sa consum miere si, in opinia unora, mierea nu e produs vegan; in schimb, zaharul este; la fel margarina! 🙂 ) Apoi, acestea sunt notiuni care implica tot felul de interpretari si reguli rigide, iar eu nu rezonez cu toate. In plus, am mai spus ca nu cred ca exista retete 100% valabile pentru sanatate si fericire. Mai ales daca, cautarea lor se indreapta doar catre exterior. Dar cred ca avem datoria ca fiecare dintre noi sa le afle si sa le traiasca: si sanatatea, si fericirea. Si pentru asta, cred ca merita sa luam aminte si la predecesorii nostri faimosi si sa ramanem deschisi intreaga viata catre nou si schimbare. 🙂
Ce mult imi place acest articol ! Intr-adevar , o persoana va face o schimbare majora in viata doar daca motivatia vine din interior ! Zi frumoasa in continuare ! Mihaela Br. 🙂
LikeLike
Multumesc pentru comentariu, Mihaela! In cazul tatalui meu, cred ca pur si simplu a luat lucrurile asa cum sunt; e drept ca i-am mai dat eu acum cateva luni sa citeasca pe acest subiect (Sanatate 5 D), dar in esenta cred ca e vorba de deschidere; nu si-a complicat viata intrebandu-se daca nu cumva o sa aiba carente sau gandindu-se ca la varsta lui (64 de ani), nu isi mai poate schimba obiceiurile. Cred ca pur si simplu are incredere, iar faptul ca ii place modul asta de a se alimenta si descoperirea ca gatitul il relaxeaza (plus ca se face foooarte util 🙂 ), vin ca un bonus. Sunt o norocoasa, clar! 🙂 O seara minunata! 🙂
LikeLike