Pastele sunt slabiciunea mea. Daca am mai calcat stramb cu faina alba, a fost din cauza pastelor. Si asta pentru ca, daca se intampla sa fie nevoie sa mananc la restaurant, din pacate, in meniul acestora, pastele sunt din faina alba; ca si blatul de la pizza; ca si painea pe care o servesc; orezul e tot alb. Nici macar nu cred ca e o chestiune de bani, fiindca diferenta de pret nu e foarte mare, iar gustul preparatelor din faina integrala sau din orez integral este net superior celor obisnuite. Mai degraba cred ca e vorba de o chestiune de educatie si poate si de indiferenta. A clientelei, in primul rand. Ca sa nu mai spun ca, mancand produse integrale, alegem raul mai mic. Zic “raul mai mic”, pentru ca exista voci, avizate de altfel, care considera ca fainoasele nu sunt cele mai potrivite alimente pentru organismul uman, fiindca dau dependenta, cresc glicemia, sunt responsabile de constipatie, artrita, eczeme si erupții cutanate, sunt acide si deci mari producatoare de mucus. Iar produsele din faina integrala, nu fac exceptie. Eu totusi zic ca faina integrala are aportul ei benefic, chiar daca nu mai e nici ea ce era pe vremea dacilor si ma consolez la gandul ca pastele le insotesc, oricum, apoape intotdeauna cu cruditati si atunci se mai balanseaza lucrurile. In plus, inca cred ca nu ne chinuie ce facem din cand in cand, ci ceea ce facem zilnic.
Dar azi nu vreau sa povestesc despre interdictii, ci vreau sa scriu despre placeri culinare si anume despre paste, pe care eu le iubesc! 🙂
Apropos de restaurante, la Buongiorno am mancat pentru prima data pizza cu blat din faina integrala si vreau sa zic ca a fost delicioasa! Sigur ca fara branzeturi, mozzarella in speta, nu este chiar acelasi lucru, dar mie mi s-a parut foarta buna, oricum. Si copiilor le-a placut. Ba, de atunci, Eva are momente cand cere pizza fara mozzarella. Fiindca e cam lacoma si mananca repede, probabil simte ca fara mozarella stomacul e mai usor. Doar legume si sos, pe blat de pizza. Si pastele de la Buongiorno sunt altfel: facute “in casa” si ai si optiunea cu faina integrala. Dar astfel de locuri sunt cu totul rare, asa ca, de obicei, gatim paste acasa. In multe feluri.
Iata cateva idei: am fiert broccoli si l-am amestecat cu paste integrale fierte in prealabil. Le-am adaugat mujdei de usturoi, porumb, ulei de masline si le-am insotit cu o salata mare, verde.
Alta data, am amestecat paste fierte cu ardei capia, cruzi, taiati fasii, ulei de masline, drojdie inactiva, masline, faina de seminte si patrunjel sau rocolla.
Sambata trecuta, am pus legume in tigaie, le-am lasat sa fiarba la foc mic, in suc propriu, alaturi de condimente grecesti; le-am amestecat apoi cu pastele si am adaugat varza cruda, taiata fasii subtiri si ulei de masline. O bunatate! Pentru ca ai mei copii nu agreaza ciupercile decat in pizza (!), o parte din legumele gatite le-am facut sos la blender si toata lumea a fost multumita. 🙂
Buon appetito! 🙂
Mmmmm…delicios! Nu am pregatit niciodata paste numai cu legume, dar m-ai convins sa incerc si asta! De obicei folosesc piept de pui la pastele cu legume si sos rosu(din rosii, ardei) si ton la pastele cu porumb si sos alb(smantana, branza topita). Mi se pare insa prea delicioasa ideea ta ca sa nu o incerc macar azi, ca am timp sa experimentez, chiar daca asta inseamna sa renunt la condimentul principal pe care il folosesc, de regula,la pregatirea pastelor (este vorba despre busuioc).
LikeLike
De ce sa renunti la busuioc? Da o aroma deosebita pastelor. Pastele sunt bune nu fiindca adaugi carne. Sosul din legume si condimentele dau toata savoarea. Parerea mea, desigur. 🙂
LikeLike