Despre greutatea corporala (dr.Robert Morse)

ABORDAREA CAUZEI

Oamenii sunt supraponderali din diferite motive. Obezitatea a devenit una dintre problemele grave ale omenirii, mai ales în Statele Unite. Secretarul de Stat American din Departamentul Sănătăţii şi Serviciilor Umane, Tommy Thompson, citat de New York Times într-un număr din ianuarie 2003, afirma că 50 de milioane de adulţi, adică 25% din populaţia adultă din Statele Unite, suferă de obezitate. Dacă această statistică ar fi completată cu date referitoare la incidenţa obezităţii la copii, atunci numărul obezilor din SUA ar fi mult mai mare.

În obezitate, trebuie abordată cauza, nu efectul. Deoarece conform convenţiilor sociale grăsimea este percepută ca excesivă şi nesănătoasă, un semn al pierderii controlului asupra organismului, sau, pur şi simplu, ceva neplăcut şi nociv, oamenii încearcă să scape de grăsime cu orice preţ. Unele persoane renunţă la efort şi se dau bătute, disimulându-şi mânia şi anxietatea, adică îngropându-le adânc în fiinţa lor. Această atitudine poate aduce şi mai multe complicaţii.

Vă propun să studiem cauzele care se ascund în spatele obezităţii. În primul rând şi cel mai important este sistemul endocrin. Nu există caz de obezitate care să nu presupună hipotiroidie sau subactivitatea glandelor suprarenale. Hipotiroidia este una din cauzele cele mai frecvente ale obezităţii. Numeroşi medici recurg la analiza sângelui pentru a determina slaba sau intensa activitate a glandei tiroide. În general, ei efectuează analize ale valorilor hormonilor TSH, T3 şi T4 prezenţi în sânge, pentru a determina modul în care funcţionează glanda tiroidă.

După atâţia ani de observaţii clinice, pentru mine este clar că aceste analize sunt neconcludente. De aceea a fost elaborată analiza temperaturii bazale. În cazuistica mea, am avut mii de bolnavi ale căror valori hormonale T3 şi T4 erau în limite normale, dar care sufereau de răceală a extremităţilor, căderea părului, oboseală, unghii casante sau pătate, afecţiuni cardiace, pentru a numi doar câteva dintre semnele clasice ale hipotiroidiei.

Disfuncţia glandelor suprarenale este cea de-a doua cauză frecvent întâlnită, care provoacă obezitate, dacă zona corticală a suprarenalelor este hipoactivă. Această stare poate afecta activitatea unor steroizi implicaţi în metabolismul carbohidraţilor, ceea ce înseamnă că zaharurile complexe (amidonul) şi chiar glucoza pot fi uşor convertite în grăsimi, în loc să fie metabolizate corespunzător. Fireşte, în această situaţie poate fi antrenată şi glanda hipofiză.

Cea de-a treia şi cea mai frecventă cauză a obezităţii o constituie proastele obiceiuri de consum alimentar. Suntem o societate care iubeşte dizaharidele. Dizaharidele sunt zaharuri complexe, din această clasă făcând parte sucroza, dextroza, maltoza şi lactoza. Organismul nostru nu poate utiliza decât zaharurile simple: glucoza, fructoza şi, nou-născuţii, galactoza. Toate moleculele din care sunt formate zaharurile complexe trebuie mai întâi descompuse în zaharuri simple pentru a putea fi astfel utilizate de celule ca aport energetic.

Excesul de zaharuri rezultat va fi transformat şi stocat sub formă de glicogen sau de grăsime. Dieta americanului obişnuit mai conţine şi o multitudine de grăsimi saturate care, odată pătrunse într-un mediu acid, se vor satura şi mai mult. În această formă, ele sunt inutilizabile de către celule sub aspectul aportului nutritiv şi energetic, iar, pe de altă parte, favorizează apariţia unei consistenţe asemănătoare cleiului, în sânge şi la nivelul sistemului cardiovascular. Printre efectele secundare ale acestei condiţii se numără formarea calculilor şi a plăcilor şi gruparea globulelor roşii care formează, astfel, cheaguri.

Amidonul, de tipul celui prezent în cereale, a devenit un aliment extrem de popular pentru homo sapiens. Cerealele neîncolţite au un aport nutritiv extrem de scăzut, stimulează formarea acizilor, îngraşă, sunt greu de digerat şi sunt un tip de amidon aglutinant. Motivul pentru care hrănim vitele şi porcii cu cereale este acela că vrem să îi îngrăşăm pentru a-i vinde mai profitabil pe piaţă.

Fireşte, genetica joacă un rol major pentru conştiinţa organismului. Fiecare celulă din organism este o celulă care conţine informaţie genetică. Unele celule sunt mai slabe, altele sunt mai rezistente. Celulele slăbite pot duce la instalarea unor tulburări ale sistemului endocrin, care sunt apoi transmise pe cale ereditară generaţiilor următoare. Fiecare generaţie va deveni tot mai epuizată dacă cineva din lanţul ereditar nu ia măsuri şi nu-şi fortifică celulele epuizate prin informaţie genetică.

COMPONENTE EMOŢIONALE ALE CREŞTERII ÎN GREUTATE

Ca fiinţă socială, omul a devenit extrem de emotiv şi dependent de ceilalţi oameni – cu alte cuvinte, el este slăbit din punct de vedere emoţional şi mental. Acest aspect are o influenţă profundă asupra obezităţii, fiindcă am fost educaţi să mărim aportul de dulciuri şi de alimente rafinate – aşa-numitele „alimente de consolare” – atunci când trecem printr-o suferinţă emoţională sau o durere.

Fiindcă noi, oamenii, suntem fiinţe frugivore, dulciurile satisfac nevoile noastre biologice. Totuşi, acestea ar trebui să fie zaharuri simple, şi nu zaharuri complexe, care sunt stocate în majoritatea lor sub formă de grăsimi.
Dacă doriţi să vă schimbaţi viaţa, începeţi prin a petrece mai mult timp singuri, învăţând să vă cunoaşteţi cu adevărat.

Omul poartă în el o scânteie de divinitate. Dumnezeu a creat omul, aşadar omul este expresia lui Dumnezeu. Iar numele jocului creaţiei este individualitatea. Învăţaţi să vă bucuraţi la gândul că sunteţi un individ unic dintr-o mulţime. Fiecare om vine singur pe lume, trăieşte singur, cu excepţia persoanelor a căror companie o alege cu bună ştiinţă, iar apoi moare tot singur. În interiorul nostru suntem permanent singuri. Începeţi prin a vă iubi pe voi înşivă, fiindcă voi sunteţi tot ce aveţi pe lume, în afară de Dumnezeu.

Mentalul este cel mai puternic instrument cu care omul poate crea. Modul în care un om se percepe pe sine dictează şi experienţele pe care le va trăi. Dacă vreţi să fiţi supli, vizualizaţi-vă supli. Majoritatea persoanelor care suferă de obezitate nu au senzaţia că sunt slabe, aşadar sunt incapabile de a se percepe slabe. Simţindu-vă slabi, veţi începe prin a vă vedea slabi. Schimbarea regimului alimentar şi adoptarea unei diete constând din fructe şi salate crude va ajuta corpul să se simtă suplu, uşor şi curat. Dieta recomandată în această carte va topi grăsimea şi va amplifica funcţionarea celulară, sporind vitalitatea întregului organism.

Insistaţi asupra sistemului endocrin şi lucraţi mai ales la nivelul tiroidei şi suprarenalelor. Consumul de hrană crudă, asociată cu plante medicinale, poate regenera practic orice şi totul. Reconstruiţi-vă şi veţi constata cât este de plăcut. Învăţaţi să fiţi împăcaţi şi mulţumiţi de propria persoană şi bucuraţi-vă de Dumnezeu în fiecare clipă. Debarasaţi-vă de furie, invidie, gelozie sau ură şi faceţi loc iubirii pentru viaţă, fiindcă toate formele de viaţă sunt creaţia lui Dumnezeu.

PERICOLUL DIETELOR BOGATE ÎN PROTEINE

În încercarea de a scăpa de kilogramele suplimentare, recurgem frecvent la diete bogate în proteine. Dietele bogate în proteine sunt extrem de toxice pentru organismul uman, în special dacă aceste proteine sunt de provenienţă animală.
Organismul va utiliza mai multă energie, pe o perioadă mai îndelungată de timp, pentru a descompune aceste structuri proteinice până la aminoacizii simpli pe care organismul îi poate utiliza. Organismul este astfel construit încât nu poate utiliza deloc nici un fel de structuri proteinice. Fireşte, energia necesară producerii acestui proces va determina descompunerea grăsimilor stocate, în timp ce organismul îşi va epuiza energia pentru a rezolva conversia proteinelor.

Aminoacizii sunt blocurile de construcţie necesare dezvoltării şi reconstrucţiei ţesuturilor. Aminoacizii nu sunt concepuţi şi utilizaţi drept combustibil la nivel celular. Dacă încercăm să ardem aminoacizii drept combustibil, ceea ce va genera o cerere excesivă de energie, vom sfârşi prin a pierde în acest proces ţesuturile şi funcţiile hepatice, pancreatice şi renale. Se vor produce chiar şi rupturi de ţesut muscular. Din acest moment, organismul este epuizat la maximum, iar în unele situaţii va surveni moartea. Da, moartea.

În fiecare an, sunt raportate mii de cazuri de deces provocat de toxicitatea asociată cu excesul de proteine. Proteinele sunt acide şi conţin concentraţii însemnate de fosfor şi de fier, care împing forţat electroliţii afară din organism, mai ales calciul. Fiind acide, proteinele provoacă apariţia inflamaţiilor şi formarea mucozităţilor în organism. Toate aceste cauze conduc în final la instalarea morţii celulare. De aceea, este extrem de important să înţelegem care sunt nevoile biologice reale ale organismului, dar şi efectele devastatoare ale dietelor bogate în proteine.

ZAHARURILE SIMPLE SUNT SOLUŢIA

Zaharurile constituie combustibilul necesar susţinerii vieţii la nivel celular. Totuşi, ele trebuie să fie zaharuri simple, de tipul celor care se regăsesc în fructe şi legume. Zaharurile complexe din cereale, zahăr rafinat, produse lactate şi altele de acest gen, produc stocarea grăsimilor, fiind acide şi puternic congestive.

Practic, o dietă compusă din fructe şi din legume crude, proaspete, furnizează organismului un aport mega-nutritiv, inclusiv zaharurile simple şi aminoacizii de care are nevoie. Alimentele de acest gen practic excizează surplusul de grăsime, mai ales dacă sunt consumate în stare 100% crudă. Ele vor contribui la curăţarea organismului şi vor iniţia procesul de fortificare a tiroidei şi suprarenalelor. Nu uitaţi niciodată de glande, glande, glande! Sistemul endocrin controlează peste 76 de trilioane de celule. Ele afectează metabolismul digestiei, metabolismul glicemic şi metabolismul lipidic, toate aceste tipuri de metabolism influenţând greutatea şi nivelul energetic al organismului.

NOTĂ: Unele persoane care adoptă pentru prima dată un regim compus din fructe şi din legume crude, proaspete, e posibil sa se îngrăşe la început. Nu intraţi în panică! Este vorba de greutate „adipoasă”. Fructele şi legumele sunt formate din apă în proporţie de 90%. Dacă reţineţi apă, înseamnă că organismul are o aciditate excesivă şi că s-au acumulat prea multe depuneri acide în ţesuturi. Organismul reţine apa pentru a amortiza sau alcaliniza substanţele acide. Situaţia nu va fi de durată, dar va fi benefică.

Dacă v-aţi hotărât să porniţi în această adevărată aventură care este consumul alimentar pentru vitalitate şi sănătate, reţineţi că este important să aveţi răbdare şi să fiţi relaxat. Dar mai ales, fiţi atenţi cum se topesc kilogramele în plus.

GREUTATEA EXCESIV DE SCAZUTA

Mulţi oameni suferă de subponderabilitate din cauza unei digestii defectuoase şi slabe, adică a unor probleme pancreatice şi malabsorbţiei în tractul digestiv. Dacă organismul nu reuşeşte să descompună corect alimentele şi să le transforme în materiale de construcţie şi în combustibili sau dacă tractul gastrointestinal se colmatează, împiedicând astfel absorbţia corectă a substanţelor nutritive, organismul va muri prin înfometare. Chiar şi în cazul tulburărilor hipotiroidiene, când, în mod normal, este de aşteptat o creştere în greutate, dacă persoana respectivă suferă de pancreas şi are tractul digestiv încărcat, ea va deveni subponderală în ciuda activităţii scăzute a tiroidei. Uneori, corectarea acestei stări presupune eforturi îndelungate care pot dura ani. Totuşi, călătoria pentru redobândirea sănătăţii merită orice efort.

Numeroase persoane, uneori chiar medici, asociază starea subponderală cu degradarea fizică, compromiţându-şi astfel propria sănătate sau pe cea a pacienţilor lor, consumând sau recomandând consumul anumitor alimente pentru a câştiga câteva kilograme în plus. În acest caz, cele mai recomandate tipuri de alimente sunt grăsimile provenind din produse lactate şi cereale. Din cauza naturii lor acide şi congestive, aceste alimente vor provoca însă intensificarea procesului de epuizare celulară.

Când o persoană trece prin programul de detoxificare şi începe să slăbească, una din primele şi cele mai importante întrebări pe care şi le va pune este următoarea: „De ce slăbesc dacă, prin intermediul acestor alimente crude, proaspete, îi furnizez organismului mai multe substanţe nutritive şi aminoacizi superiori?”

Un răspuns este că, fortificându-se şi însănătoşindu-se, organismul va începe să elimine toxinele şi celulele slăbite pe care le-a acumulat în interiorul său, făcând astfel loc celulelor noi, sănătoase, să se dezvolte. În cursul procesului de detoxificare, puteţi constata o subţiere a unghiilor, pielii, muşchilor etc., mai ales dacă aceste ţesuturi sunt mult prea slăbite pentru ca organismul să le fortifice. Nu vă neliniştiţi, ele se vor reface. Este adevărat, nu vor mai fi ca înainte, ci mult mai rezistente şi mai sănătoase.

Robert Morse – “Sa traim sanatos fara toxine

6 thoughts on “Despre greutatea corporala (dr.Robert Morse)

  1. Bună Liora! Te citesc cu mare bucurie de un an de zile, ma motivezi în infinite moduri sa ma mobilizez și eu către schimbări. În vara trecuta eram decisa sa trec pe consum masiv de fructe când am avut o criza de colon iritabil care m-a chinuit pana de curând. Cu multe probiotice am rezolvat, dar nu definitiv. Știi cazuri care s-ar fi vindecat de colon iritabil consumând totuși fructe? Sunt singurele la care nu pot renunța din meniu, în rest totul e relativ. Mulțumesc mult!

    Like

  2. -Bună dimineața! Sunteți o doamnă inteligentă, aveți acel talent persuasiv care ne-a ” ameliorat” multora dintre noi “sindromul feminist” …Și eu vă privesc de când v-ați dedicat și publicului și încerc să urmez din sfaturile dumneavoastre , sfaturi și idei utile dintr-o știință ” consacrată”.Vă felicit pentru tot ceea ce faceți și vă asigur de simpatia mea .Ileana Lelia Stancu

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.