Dacă te-as întreba care e cea mai puternică dorință a ta, pot să ghicesc răspunsul, caci la aceasta intrebare, raspunsul meu ar fi la fel ca al oricarui om: cea mai mare dorință pe care o am pentru viața mea și a celor din jurul meu este să fim cu totii sănătosi. De ce sănătatea este ceva ce ne dorim cu toții? Pentru că fără ea, am fi neputincioși și orice altceva nu ar mai conta. Sănătatea este ceva care se reflectă aproape în totalitate în ceea ce suntem capabili să facem cu corpul și cu mintea noastră. Și ce sperăm să obținem în viața, prin a fi sănătoși? Sperăm că putem obține sensul vieții: să fim fericiți și să trăim la cel mai inalt potențial posibil.
Inca de când suntem copii, modelăm continuu la ideea de fericire, antrenandu-ne pentru a deveni o persoană care are succes în viață și care, astfel, merită să fie iubita și fericita. Credem ca stim cum trebuie sa fim, cum trebuie sa aratam si ce avem de facut, pentru a fi feriticiti, iar societatea si familia “pun umarul” la asta.
Apoi, „viața se întâmplă” și ani mai târziu, ne privim în oglindă, iar imaginea pe care am modelat-o cu grija atatia ani, în mintea și în sufletul nostru inca de mici, nu este acolo sau poate ca acea imagine este atât de modificata, încât nici măcar nu o putem recunoaște. De ce? Ce s-a întâmplat?
Ce nu ne invata nimeni in viata este faptul ca fiecare decizie pe care o luam de-a lungul vietii, fiecare gand, actiune, cuvant, tipar mental cladeste sau darama cate putin din constructia interna numita fericire.
Spre exemplu, cred ca, cam toti am invatat inca de mici ca, daca te simti rau, solutia e la doctor si ca vindecarea vine din medicamente. Nimeni nu ne-a povestit ca, de fapt, organismul uman are stiinta si puterea de a se repara, atunci cand noi nu ii mai stam in cale, impiedicandu-l sa faca ce stie el mai bine: sa se vindece.
Cati copii au invatat acasa ori la scoala ca daca te supara cineva, e responsabilitatea ta cum raspunzi si cum reactionezi si ca tu alegi cum te simti si daca ii lasi pe altii sa iti dicteze asta.
Oare cator copii li s-a predat lectia simpla a efectului aciditatii, ori de cate ori ne incarcam cu alimente care ne lipsesc de energie, de ganduri si de judecati care ne fura din vitalitate sau atunci cand nu ne odihnim de-ajuns? Si cati dintre noi au aflat de mici ca alcalinitatea interna nu vine doar din consumul alimentelor vii, simple, ci si din ganduri si emotii asumate, obseravate si educate catre bine, din compasiune, impacarea cu sine si din acceptare?
Si cati dintre noi au fost educati despre puterea extraordinara a respiratiei profunde, a rugaciunii ori a meditatiei, a conexiunii cu sine si cu natura, a miscarii fizice? Cati au aflat de mici cata putere sta in fiecare dintre noi, ori de cate ori decidem ceva si ca procesul luarii deciziilor e unul care se exerseaza iar si iar, pana invatam ca de noi depinde totul?
Asa avem sansa sa realizam ca ne pierdem fericirea cand ne pierdem puterea, iar puterea ne-o pierdem atunci când ii lasam pe altii sa influenteze starea noastra interioara, cand credem ca doctorul ne poate vindeca de obiceiurile nesanatoase, cand ne imaginam ca pentru o burta proeminenta ori pentru duereri de tot felul e de vina varsta sau mostenirea genetica.
Viața nu este ușoară și cel mai simplu este să ai pe altcineva sau altceva pe care să dai vina, pentru felul în care te simți, acționezi și arati. Cu toții facem asta. Dar vine un moment în care inima noastră ne spune ceva ce nu am dorit sau nu am putut auzi până acum: suntem responsabili de tot ceea ce avem sau nu avem în viața noastră. Inclusiv Sănătate. Inclusiv Bucurie. Inclusiv Iubire.
Cum ne recapatam puterea? As spune ca, intai si-ntai, prin dorinta autentica de a ne cunoaste si intelege propriul corp, pentru ca, asa cum spuneam, sanatatea e cea care dicteaza cum ne simtim si cum vedem lumea. Si cum stim ce e sanatatea, daca nu stim ce este boala?
„Boala este un efort de remediere, o luptă a puterilor vitale pentru purificarea organismului și pentru recuperarea stării normale. Acest efort ar trebui ajutat si direcționat, dacă este necesar, dar niciodată suprimat. Ce este acest lucru misterios numit boală? Este pur și simplu un efort al organismului de a îndepărta obstructiile, pe care le numim toxine, și de a repara daunele. Boala este un proces de purificare și de reparare. Este o acțiune de remediere.” (Definitia bolii in conceptia Natural Hygiene Science)
In articolul urmator, ii las pe specialistii in Natural Hygiene sa ne ajute in intelegerea catorva concepte simple despre boala.
Draga mea Lioara,
Imi doresc din tot sufletul sa iti scriu un e-mail zilele urmatoare.Am trecut printr-o perioada de 6 luni de cand mi-am schimbat jobul foarte grea si obositoare.Imi doresc un sfat din partea ta cu privire la perioada aceasta prin care am trecut pentru ca stiu intelepciunea,puterea ta interioara si echilibrul tau si mereu m-ai sfatuit cu sinceritate si iubire.Pana atunci va urez din suflet un CRACIUN binecuvantat cu iubire,liniste,multumire si lumina.
TE IMBRATISEZ CU DRAG.Oana TM.
LikeLike
Draga Oana, Sarbatori fericite tie ai familiei, cu sanatate, acceptare si bucurii!❤️
LikeLike
Lioara,
Azi mi-am facut analizele pt tiroida si inca cateva analize uzuale.Nu am facut niciodata hormonii tiroidieni.Sunt ok si analizele bune cu exceptia euzenofilelor si limfocitele care sunt mai mici putin decat normalul valorilor.LDL este si el putin cam sus.Sper ca dupa ce citesc toate art.legate de cauza universala a bolilor scrise de tine sa am un alt reper si intelegere. Ti-am scris un email aseara.Daca ai timp sa-l citesti si poti sa-mi dai un sfat m-as bucura,,daca nu iti multumesc frumos pentru ca,impartasesti cu noi din experienta ta si din informatiile tale cu atata iubire.
Te imbratisez cu drag.Oana Timisoara.
LikeLike
Draga Oana, La multi ani sanatosi si plini de exeperiente minunate! Verific emai ul si raspund curand. Multumesc! 😗
LikeLike