Sanatate 5 D (XI). Paradoxul lumii moderne: “prea mult-ul” duce la lipsuri si suferinta

Astazi, seria “Sanatate 5 D” a doamnei dr. Sorina Soescu continua cu un subiect foarte interesant, si anume acela al EXAGERARII, al “prea mult-ului” si al obsesiei pentru acumulare; acumulare de mancare, de bunuri materiale, de certificari, diplome, pentru asigurarea unei vieti abundente, traita in confort emotional si material; o viata lipsita de griji. Urmarea paradoxala a acestor stradanii? Lipsa sanatatii si a echilibrului intern.

IMG_20151121_123319~3
Cat cantaresc “acumularile” tale? (Herastrau, nov. 2015)

Constantele comportamentului omenesc, in ultimele mii de ani, sunt doua:

  • cautarea hranei si a sigurantei vietii
  • odata acestea dobandite, cautarea ferventa a inmultirii speciei (reproducerea)

Cele doua etape, marcate de anxietate, griji, cautari constante si nesiguranta, se observa si in prima parte a vietii unui om, in primii 20 de ani. Dupa depasirea acestei perioade, un om trece intr-un alt stadiu, numit in homeopatie “sicoza” si care este stadiul acumularii, al “lacomiei”, al perioadei “nu am destul”. In aceasta etapa, incepe adunarea averilor, a luptelor infinite pentru preluarea resurselor altor oameni, a “economisirii”. Intre 20 si 50 de ani, majoritatea fiintelor umane se regasesc in acest stadiu. Se manifesta nevoia constructiei unei case, a acumularii de bunuri pentru viitorul familiei sau al copiilor, a acumularii de diplome si calificari pentru siguranta viitorului. Este o perioada in care oamenii aduna, aduna, depoziteaza, atat in exterior, cat si in interior. Acum vezi o multime de oameni supraponderali, care nu se mai pot opri din mancat si care devin un “tub digestiv”.

Foarte multi tineri supli si frumosi, odata intrati in perioada “sicotica”, se “latesc” vazand cu ochii, se ingrasa si continua comportamentul de acumulare la toate nivelele vietii lor. Elementul declansator pentru majoritatea pare a fi casatoria, in special “legala”, actul respectiv avand puterea “miraculoasa” de a conferi siguranta si stabilitate cuplului in fata intregii societati, care il accepta. Din acest moment, ambii membri intra in “sicoza”, in perioada de acumulare, societatea fortandu-i sa inceapa construirea familiei (“voi cand faceti copii”?), a unei case, a unei mici averi (“voi nu va luati masina, mobil, televizor cu plasma”? etc).

Cand se atinge un maxim de acumulare si apar dificultati in gestionarea tuturor bunurilor stranse, incepe o perioada distructiva, numita in homeopatie faza “luetica”, atunci cand incepe pierderea, distrugerea celor acumulate.

Civilizatii infloritoare, state si regate au pierit dupa o perioada de mari acumulari, tocmai datorita acestor excese de acumulari.

Dupa varsta de 50 de ani, majoritatea oamenilor intra in faza “luetica”, caci organismal nu mai rezista dupa zeci de ani de abuzuri si ingreunari. Incep problemele de sanatate, din ce in ce mai grave, mai extinse, mai distructive (acidoza) si, treptat, se pierd toate acumularile fazei anterioare. Aceasta este o perioada marcata de disperare, de agatare cu insistenta de vechile acumulari/obiceiuri, de neliniste emotionala puternica.

Oamenii stiu ca multe obiceiuri sunt daunatoare (alimentatia in exces, consumul de alcool, tutun, droguri, cafea, zahar, lipsa somnului, programul de munca prelungit), dar, cu toate acestea, continua sa se complaca in aceste obiceiuri daunatoare, pentru ca “toata lumea o face”.

Exista, asadar, o tendinta “luetica”, distructiva, generalizata in intreaga populatie umana. Medicalizarea excesiva a vietii, consumul generalizat de substante chimice, ca medicamente sau conservanti alimentari, accentueaza aceasta tendinta “luetica”, prin distrugerea florei intenstinale. In schimbarea paradigmei propuse de conceptul “Sanatate 5 D”, am identificat o tema importanta a prezentului, numita TEMA EXAGERARII, in care exista “prea mult”, “din ce in ce mai mult”, din toate: prea multe mancaruri, prea multe canale la televizor, prea multe marfuri pe piata etc. Tema exagerarii apare din FRICA, frica cea mai mare a fiintei umane fiind FRICA DE NECUNOSCUT. Modalitatea epocii materialiste de a infrunta necunoscutul este “prea mult-ul”, exagerearea, cu o consecinta normala a acestui exces: EPUIZAREA puterilor si DECONECTAREA de la mecanismele naturale, ritmice actiune-repaus.

Fiinta umana, organismul uman, este  un microcosmos complex, cu o alcatuire fantastic de minutioasa, despre care stim cu atat mai putin, cu cat am aflat mai multe, in ceea ce priveste structura generala. Interventiile agresive la nivelul acestui microcosmos ii perturba integralitatea, starea de functionare si il transforma in altceva, ce n-a fost proiectat sa fie. Mintea umana intra in proces de distructie. De fapt, mintea umana se DECONECTEAZA de restul organismului, de toate celulele corpului, care par a functiona autonom, tip “instinctiv-animalic”. (Dr. Sorina Soescu)

….

Doua din urmarile acestei DECONTECTARI sunt autismul si sindromul ADHD, despre care iti povestesc data viitoare. Pana atunci, Sanatate 5 D iti doresc!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.