Postul si emotiile

IMG_20151115_112608-2
“Cad frunzele, cad de departe”…Nov. 2015

O sa scriu din nou despre post. Chiar daca vine cu provocari pentru mine, postul intermitent a aparut intr-un moment cand ma simteam un pic blocata pe drumul pe care merg. Ori, poteca asta noua m-a motivat profund si parca mi-a dat aripi. Asta pentru ca am inteles foarte bine despre ce este vorba, ceea ce mi se pare esential. Si cred ca de aceea totul decurge usor si natural.

Asa cum povesteam weekend-ul trecut, in fiecare zi de luni mi-am propus sa mananc doar fructe dimineata, iar pana marti dimineata, beau doar apa. Am reusit sa fac la fel si vinerea asta. In mod neasteptat, m-am simtit bine; doar in prima luni in care am tinut post, am avut o stare de plutire mai pregananta, iar pe seara, un inceput de migrena; acasa, am masat tamplele cu ulei de menta si in 15 minute, am constatat ca trecuse durerea. Lunea urmatoare de post, nu am simtit nicio diferenta, fata de o zi in care as fi mancat 3 mese pe zi. Si crede-ma, sunt rea de foame. Daca mi-e foame, nu mai gandesc. Asa credeam, asa simteam, pana de curand. Hm, ce diferit vad lucrurile acum! 🙂

In ziua in care urmeaza sa tin post, nu fac sport; cel mult, fac yoga sau streching. Dupa ziua de post insa, pana sa mananc fructele de dimineata, fac fitness fara probleme (o sa vezi in articolele viitoare de ce e bine sa faci miscare, cu putin inainte de a intrerupe postul). Am observat ca sunt mai usoara si am mintea mai limpede chiar. E clar ca mentalul e cel mai important: cand iti fixezi un scop in minte si intelegi deplin de ce o faci, totul devine surprinzator de usor.

Ma uit la Catalin si vad ca postul intermitent functioneaza si aduce numai beneficii. Ma minunez cat de bine i s-a adaptat corpul la noul “regim”! Este la fel de activ ca intotdeauna, doarme bustean si e plin de energie si pace interioara. Si ce bucurie sa aud ca si-a inspirat vreo 4 colegi in acest demers, motivati fie de dorinta de a slabi, fie de a se insanatosi…Si ma mai uit la ai mei parinti: rar cand mai mananca seara sau, daca o fac, mananca un fruct sau ceva extrem de usor. Si iata cum a slabit tata 7 kg intr-o luna si un pic. 🙂

Provocarea, ca de obicei in cazul meu, e la alt nivel. Spun asta pentru ca, cumva, s-au reactivat insomniile. Nu pot sa le leg 100% de introducerea postului, mai ales ca am vegheat-o doua nopti albe pe Eva, in urma cu vreo 3 saptamani, cand  cea mica “s-a virusat” destul de rau si de atunci nu am mai reusit sa ma odihnesc prea bine…Am citit ca postul poate cauza insomnii temporare, fizicul fiind in repaus, pe de o parte, iar creierul energizandu-se, pe de alta parte, dar inca nu sunt sigura ca asta este cauza. Poate ca este si o adaptare a organismului la noul ritm de alimentatie. Cert e ca mintea mea se energizeaza ingrozitor noaptea, de parca intunericul de afara ar hrani-o cu adrenalina, in loc de vise. 🙂 Si cu toate astea, chiar daca am avut nopti cand am dormit extrem de putin, am facut naveta zilnic, cu 2 ore de condus  si am tinut post, nu m-a durut niciun pic capul si am functionat ca de obicei, ba chiar mintea, as indrazi sa spun, a fost mai clara. Mai mult, desi nu mananc carne si lactate de cativa ani, de multe ori, dupa pranz sau dupa cina, aveam stare de somnolenta si o lentoare, ce imi cuprindea corpul. Ei bine, nu am simtit deloc asta in zilele de post, chiar daca, asa cum ziceam, am dormit putin.

Pana mai avansez cu aceasta noua experienta si pana mai reusesc sa traduc articolele din serialul “Povestea postului“, am cautat sa inteleg ce se intampla la nivel emotional, atunci cand tii post.  Am gasit un articol scris de dna dr. Sorin Soescu interesant, despre acest subiect. Este adevarat ca eu nu am tinut pana acum zile consecutive de post negru (si poate de aceea, nu mi s-a parut deloc dificil), dar oare randurile de mai jos ar putea fi o explicatie la agitatia din creierul meu, din ultima vreme?

Am aflat cu toții că în momentul în care se oprește procesul de digestie – corpul începe procesul de detoxifiere. Toată energia pe care o folosea pentru a digera și elimina hrana – o folosește pentru a face curățenie și a elibera corpul de reziduurile acumulate în timp. Perioadele de postire sunt perioade de mare refacere, regenerare și recuperare interioară. Există studii care indică efectul de întinerire și vindecare al posturilor de 40 de zile – atât la animale, din toate speciile, cât și la oameni. Nu moare nimeni dacă nu mănâncă nimic 1,3 , 7 sau 40 de zile. Dimpotrivă. Toți cei care au postit – au întinerit, s-au regenerat, s-au vindecat.

Dacă înțelegem procesul și știm ce ni se întâmplă, nu intrăm în panică și continuăm drumul curățeniei interioare. Cel mai dificil este cu ”gunoaiele” sufletești. Apar furii și frustrări, apar nemulțumiri și reproșuri nerostite – la adresa multor persoane din jurul nostru. Apare vinovăție, rușine și neîncredere – apar o mulțime de alte trăiri intense. Toate foarte ”normale”. Și foarte neplăcute.

De mici, suntem învățați să ne reprimăm (să ne ascundem) latura ”întunecată” – emoțiile ”nedorite” – de părinții noștri sau educatorii noștri. Toți cei din jur ne doresc calmi, liniștiți, puternici și previzibili. Nimeni nu ne acceptă căutările, neîncrederile, furiile sau nemulțumirile. Când încercăm să le mai exprimăm – măcar în cuvinte – suntem repede ”corectați” și contracarați – că ”nu este bine”. O veste bună pentru toți postitorii care doresc să-și curățe temeinic corpul și sufletul: NU EXISTĂ BINE ȘI RĂU – în mod absolut. Exista – BINE PENTRU MINE, sau RĂU PENTRU MINE, sau BINE ÎN ACEST MOMENT și RĂU în momentul următor. Totul în această lume este RELATIV. Totul se raportează la persoană, moment și circumstanțe. Așadar – fiecare dintre noi evaluăm și percepem diferit ce ni se întâmplă. PERCEPȚIA noastră ne modelează realitatea.

În ceea ce privește trăirile emoționale – este util ca măcar în interiorul nostru să ne acceptăm în totalitatea a tot ce suntem – cu toate frământările, nemulțumirile, frustrările , vinovățiile și furiile noastre. Și de câte ori le putem exprima sau descărca – fără a face rău altor persoane – să o facem! La fel cum fac cei mici – dar mult mai vehement și mai fără control! Postul ne prilejuiește aceste ”descărcări” – să profităm pentru a mai ”goli” coșul de deșeuri!

Ființa umană are puteri nebănuite și procesul de curățenie – de postire – le aduce la suprafață și le antrenează – CUMPĂTAREA, TEMPERANȚA, ÎNFRÂNAREA, RĂBDAREA, PERSEVERENȚA, CREDINȚA – toate sunt folosite la maxim în timpul postului. Vă doresc tuturor să vă găsiți răspunsurile la toate întrebările și să călătoriți frumos pe drumurile cunoașterii! (Dr. Sorina Soescu).

Sursa articolului, aici.

3 thoughts on “Postul si emotiile

  1. Bună ziua,
    Multumesc mult pentru postare si FELICITARI!
    Intrebare: daca stiti de ce este bine sa se faca sport inainte si dupa perioada de post. Mulțumesc mult.

    Like

  2. Buna Vasilica si bine ai venit! 🙂
    In primul rand, trebuie spus ca inca mai cercetam subiectul si stim ca inca nu avem intelegerea profunda a mecanismelor implicate. Intre timp, putem sa spunem ceea ce am inteles noi si in special ceea ce face Catalin, pentru ca pe el il preocupa mai mult aceasta latura a postului, respectiv cea care implica sportul. Eu sunt preocupata mai mult de beneficiile pe care le aduce postul organismului, ajutandu-l sa se refaca, sa se repare si chiar sa se vindece.

    Sportul se face chiar inainte de intreruperea postului.
    Esentialul legat de sport si post este faptul ca postul aduce o serie de schimbari hormonale si de metabolism, schimbari ce induc la randul lor o stare de tranzitie de la consumul de zahar catre consumul de grasimi din corp. Prin urmare, ardem grasime, deci slabim. Principalul “vinovat” de acest lucru este hormonul de crestere (GH – growth hormone), care faciliteaza consumul grasimilor, dar scade IGF-1 (corpul nu mai construieste muschi fara consum de proteine si pune corpul in “repair-mode”).

    Acum vine discutia despre sport, efortul fizic care stimuleaza muschii. La efort muscular, corpul genereaza hormonul mecanic MGH (mechanical growth hormone) sub efectul caruia muschii se refac si cresc. Dar nu pot creste fara un aport proteic (remember, postul incetineste IGF-1, in timp ce proteinele il cresc). De aceea este recomandat ca, inainte de a incepe secventa de sport, sa se consume proteine (nu mai mlt de 30g), care sa “calareasca” acest MGM, sa stimuleze IGF-1, iar astfel suma celor doi hormoni sa duca la constructia musculara.

    Cam asta-i pe scurt teoria. Deci postul stimuleaza arderea grasimilor si, combinat cu sportul, ne ajuta sa ne schimbam compozitia corpului prin cresterea masei musculare. Pentru rezultate bune, timing-ul este foarte important. Catalin are doua zile din saptamana in care tine post urmat de efort fizic. Ultima masa este un mic dejun de fructe (mere, pere, prune uscate) si nuci, dupa care doar apa, pana a 2-a zi la 6 dimineata, cand consuma un shake proteic de apa si pudra proteica de canepa (50% proteine). Shake-ul proteic il ia cu 10-15 minute inainte de efort-ul de 1 ora (pt a se asigura ca va “calari” cum trebuie HGH+IGF-1). Imediat dupa efort, se face incarcarea cu carbohidrati (grija in special pentru glicogenul din muschi) si mananca acelasi mic dejun de fructe si nuci. In cursul zilei are grija sa refaca rezervele de carbohidrati, care s-au consumat cu ocazia postului din ziua anterioara si a efortului intens. Eu, spre exemplu, nu consum canepa intainte de eforul fizic de dupa post. Consum in schimb orz verde si chlorella, cu un pic de miere, insa efortul fizic la mine dureaza maxim 30 de minute si este de intensitate medie. Apoi iau micul dejun din fructe si nuci.

    Cum ziceam, suntem in faza de intelegere si testam, asa ca orice input din experienta personala este foarte valoros. Prin urmare, te asteptam cu impresii. 🙂

    Like

  3. Mulțumesc, multumesc mult.
    Am inteles, voi experimenta. Cam tot asa procedez si eu. Mulțumesc voi reveni. Pana atunci FA PUP!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.