Povestea postului (I). Calea catre tinerete?

Cand auzi ca se vorbeste de post, la ce te gandesti? La miercuri si vineri, la Craciun si la Paste, la regim alimentar, impus de doctor, in caz de boala? Sau la calugarie si interdictie?
Am auzit destul de des ca unii oameni se ingrasa in timpul postului. Si nu-i de mirare, caci pentru multi, postul inseamna renuntarea la produse animale, dar cam atat. In fapt, in post, se mananca tone de paine, de margarina, paste, tot felul de produse procesate, sucuri din comert etc.

Dar cand auzi de post total, la ce te gandesti? La foameeeeee, nu-i asa? 🙂 La chin, stare de slabiciune si durere de cap. Deci, de ce s-ar pedepsi cineva cu un post negru, de bunavoie si nesilit de nimeni? Dar daca afli ca, pana acum, nu ai stiut (tot) adevarul despre post? Daca afli ca postul alimentar total nu doar ca NU te lasa lipsit de energie si de chef de viata, dar ca, din contra, iti da energie? Cum asa?
Postul este o traditie straveche, testata in timp. De-a lungul vremii, a fost folosit nu numai pentru a pierde in greutate, dar si pentru a imbunatati concentrarea, pentru a prelungi viata, pentru a preveni boala Alzheimer, spre a preveni rezistenta la insulina si chiar cu scopul de inversa intregul proces de imbatranire.
Postul total ajuta la secretia hormului de crestere; de fapt, corpul ne este astfel construit, incat nivelul de adrenalina creste in timpul postului, pentru ca noi sa avem energie destula, spre a ne procura hrana pentru supravietuire (cum crezi ca supravietuiau oamenii, cand erau vremuri de seceta, ori inundatii ori alte calamitati naturale?). Postul total, doar cu apa, obliga corpul sa treaca de la a arde zahar, la a arde grasime. De ce? Pentru ca grasimea din corp este folosita ca hrana, atunci cand hrana nu este disponibila! Postul te ajuta sa iti cunosti corpul mai bine si sa ii descoperi cu adevarat limitele. Postul elimina reziduurile din corp si intinereste celulele. Dar cel mai important beneficiu al postului este acela ca, deoarece corpul cheltuie cea mai mare parte din energie pentru masticatie, digestie, asimiliare si eliminare, atunci cand nu mai mancam, organismul se poate concentra pe curatire interioara, pe refacere si reconstructie. Cand postim, nu mai stam in calea inteligentei organismului, favorizand astfel functia interna naturala a corpului de vindecare. Doar prin post total, forta vitala cu care suntem daruiti, iese la lumina si minuni se intampla. Suna prea simplu ca sa fie adevarat? Sunt determinata sa aflu…
In ultimele cateva zile, am citit multe articole si am vizionat cateva documentare si inteleg ca opiniile sunt impartite pe ici pe colo, dar cam toata lumea este de acord ca postul total te readuce la viata. Exista multe vindecari miraculoase in toata lumea (la noi in tara, Valeriu Popa este vestit pentru asta), vindecari obtinute cu ajutorul postului total si cred ca sunt multi oameni care nu se mai indoiesc de beneficiile pauzei alimentare. Insa intrebarea este cata pauza faci si daca poti face asta in orice conditii.
Pana aprofundez tema, m-am hotarat sa incerc postul intermitent, adica pauza alimentara de 24 de ore, cel putin o data pe saptamana. Mananc fructe dimineata si apoi mai mananc a doua zi, tot micul dejun cu fructe. Intre cele doua dimineti, consum doar apa. Am inceput lunea trecuta si abia astept sa citesc mai multe, ca sa imi dau seama cat din acest demers poate fi aplicat in cazul meu. In ce ma priveste, vreau sa tin postul intermitent, nu in scopul de a pierde in greutate, ci pentru a-i da corpului sansa sa isi canalizeze energia spre vindecare, prin pauza alimentara. Si mai am un motiv: vreau sa imi cunosc mai bine corpul fizic. De atata vreme incearca sa imi transmita ceva…
Nimic nu e intamplator si cred ca postul total nu a aparut de prisos exact in acest moment in vietile noastre (Catalin a tinut post total de 3 ori deja, cate 24 de ore, in decurs de 7 zile, continuandu-si fara probleme atat activitatea sportiva, cat si cea legata de job si familie). Abia astept sa iti impartasesc din experienta noastra si, de ce nu?,  sa te inspir cu informatii, care nu doar ca iti vor schimba parerea despre postul cu apa, dar poate te vor determina sa iti doresti sa si experiementezi. Totul a inceput cu acest documentar BBC, pe care te invit sa il vizionezi si tu. Nu l-am gasit subtitrat in romana, din pacate.
Dar sa incepem cu inceputul, adica sa ne intoarcem in timp, ca sa intelegem cum si de ce au inceput oamenii sa posteasca:

Nu exista nimic nou, cu exceptia a ceea ce a fost uitat. ( Maria Antoaneta)

Postul este una dintre cele mai vechi si raspandite traditii de vindecare din lume. Hippocrate din Cos (460 370 i.Hr.) este considerat parintele medicinei moderne. Printre tratamentele care le-a prescris s-a numarat si practica postului si, de asemeneni, consumul de otet din cidru de mere. Hipocrate a scris: “Daca mananci atunci cand esti bolnav, inseamna ca iti hranesti boala“.  Scriitorul si istoricul antic grec, Plutarh, (46 – 120 d.Hr.) a reiterat, de asemenea, aceasta chestiune. El a scris: “In loc sa folosesti medicamente, mai bine postesti o zi“. Ganditorul grec Platon si elevul sau, Aristotel, au fost, de asemenea, suporteri fermi al obiceiului de a posti.

Grecii antici credeau ca vindecarea se poate observa din natura. Oamenii, ca majoritatea animalelor, nu mananca, atunci cand sunt bolnavi. Din acest motiv, postul a mai fost numit “doctorul interior”. A nu manca, atunci cand esti bolnav, este ceva instinctiv. Aminteste-ti cand ai fost racit ultima data; ultimul lucru la care te gandeai era sa mananci. Asadar, postul este inradacinat in patrimoniul uman si este la fel de vechi ca si omenirea insasi.

Grecii antici mai credeau ca postul imbunatateste abilitatile cognitive. Gandeste-te cand ai mancat o “masa” uriasa de Paste sau de Craciun. Te-ai simtit mai energic si cu mintea alerta dupa aceea? Sau, in schimb, te-ai simtit somnoros si un pic…dopat? Mai probabil, cea din urma varianta. Sangele este folosit de sistemul digestiv pentru a face fata afluxului mare de alimente, lasand mai putin sange pentru creier. Rezultatul: coma alimentara.

foodcoma

Alti giganti intelectuali au fost, de asemenea, mari sustinatori ai postului. Philip Paracelsus, fondatorul toxicologiei si unul dintre cei trei parinti ai medicinei moderne (alaturi de Hippocrates si Galen) a scris: “Postul este cel mai mare remediu; este medicul interior“. Benjamin Franklin (1706-1790), unul dintre parintii fondatori ai Americii si renumit pentru cunostintele largi in multe domenii, a scris odata despre post: “Cel mai bun medicament este odihna si postul“. Si tot el spunea: “Cine este puternic ? Cel ce poate sa-si infranga obiceiurile nesanatoase!” “Cel ce mananca putin, nu va fi niciodata lenes. Portile intelepciunii nu sunt inchise niciodata !”

Postul in scopuri spirituale este practicat pe scara larga si ramane o parte importanta din aproape fiecare religie majora din lume. Iisus Hristos, Buddha si profetul Mohamed, au avut toti credinta comuna in puterea de vindecare a postului. In termeni spirituali, postul este adesea numit curatare sau purificare, dar practic, se refera la acelasi lucru. Practica postului s-a dezvoltat independent in diferite religii si culturi si nu era privita ca ceva daunator, ci ca ceva profund, intrinsec benefic pentru corpul si spiritul uman. In budism, alimentele sunt adesea consumate numai dimineata, iar adeptii sai postesc de la pranz pana in dimineata urmatoare, zilnic. In afara de aceasta,  postul numai cu apa, poate fi tinut pentru zile sau saptamani in sir. Crestinii ortodoxi greci tin diverse posturi peste an, de 180-200 de zile.

Musulmanii postesc de la rasarit, pana la apus, in timpul lunii sfinte a Ramadanului. Profetul Mohamed a incurajat, de asemenea, postul in zilele de luni si joi fiecarei saptamani. Ramadanul este cea mai bine studiata perioada de post negru. Acesta difera de alte protocoale de post prin faptul ca lichidele sunt, de asemenea, interzise. Deci, in plus fata de post, practicantii trec, printr-o perioada de deshidratare usoara. Dardin moment ce mancatul este permis inainte de rasaritul soarelui si dupa apus, studiile recente (27 la numar) indica faptul ca aportul caloric zilnic, de fapt, creste semnificativ in aceasta perioada. Imbuibarea inainte de rasaritul soarelui si dupa apus pare a diminua o parte din efectele benefice ale postului.

Asadar, postul este cu adevarat o idee care a rezistat testului timpului. Se poate argumenta ca, cele mai influente persoane care au trait vreodata, au fost de acord ca postul este benefic. Daca postul ar fi fost o practica daunatoare, nu crezi ca ne-am fi dat seama de acest lucru acum 1000 de ani?
Insa exista cu siguranta unii care nu doresc ca tu sa postesti:

RonMcDonald

Starbucks

 Traducere si adaptare sursa articol: https://intensivedietarymanagement.com/fasting-a-history-part-i/

10 thoughts on “Povestea postului (I). Calea catre tinerete?

  1. Buna, eu am un documentar despre postul realizat doar cu apa – cu subtitrare. Cum sa trimit? Doresc sa mentionez, ca si eu sunt adepta postului doar cu apa. Chiar am realizat in toamna un post de 14 zile doar cu apa. Sunt foarte multumita de efectele obtinute.
    Multa sanatate la toti.
    Eva

    Like

    1. Buna Eva, poti pune link-ul in comment? Te felicit pentru determinare si m-as bucuram sa ne mai impartasesti din experienta ta. Multumesc si multa sanatate! 🙂

      Like

    2. Eva, felicitari pentru postul de 14 zile. Eu am tinut cel mai mult 4 zile si vreau sa tin unul de 7 zile. stiu ca ideal ar fi vreo 11 zile, dar o iau cu inceputul. Singura mea retinere e ca va trebui in timpul serviciului si nu stiu cum ma voi simti.

      Like

      1. Buna, eu am profitat de un concediu fortat. Mi-a fost bine pe toata perioada, aceste 14 zile au decurs foarte usor, chiar puteam sa merg si la servici. Inainte am mai facut post, dar altfel. O data , acum un an, 6 zile, cu ceaiuri de plante, si acum vreo 4 ani un an intreg saptaminal 3 zile post negru numai cu apa, miercuri, vineri si duminica.
        Pentru acest post de 14 zile m-am pregatit interior si mi-a fost bine, pe toata parioada postului a fost o nevoie mare de miscare, dinamism, altfel simteam ca slabeste forta picioarelor.
        La revenire trebuie avut mare grija, ea sa fie gradata. Deci practic se poate lua perioada de post ca si dublu.
        Si ce a mai adus: este ca si un nou inceput pentru a trece la obiceiuri mai sanatoase…de a scoate anumite alimente , si de a inlocui cu altele mai sanatoase.
        Eva

        Like

  2. Aveti aici linkul cu documentarul despe post, subtitrat:
    http://www.doxologia.ro/video/documentare/postul-o-noua-terapie-documentar
    Si citeva inkuri de citit despre post:
    http://www.lavi-enrose.com/postul-negru-cu-apa-o-noua-terapie-11-11-2014/
    http://www.crestinortodox.ro/religie/postul-negru-fiziologia-postului-negru-118480.html
    http://www.evz.ro/dovezi-uimitoare-postul-negru-terapia-miraculoasa-pentru-tratarea-cancerului.html

    http://suntsanatos.ro/etapele-postului-negru-cu-apa-2874.html
    In acceptiunea mea, e bine sa ne pregatim pentru post inainte, si atunci va fi o reusita. Trebuie sa dam o foarte mare importanta si revenirii din post, care trebuie sa dureze cit a durat postul, sa fie treptata trecerea.
    Pofta buna la post! 🙂

    Like

  3. eu tin posturi religioase: mai putina mancare, fara produse animale, excesul daruit altora, tacere si rugaciune (greu pentru o blonda vorbareata 😀 ) . Biblia nu specifica f. clar ideea de post, dar aminteste de cele 40 zile ale lui Iisus in pustietate, fara paine, fara apa, si s-a intors alt om.
    Abia la aproape 40 ani am reusit sa tin prima zi post aproape negru( cu apa, fara ma ia cu dureri de cap si lesin, ca am tensiunea mica). Incercai si in copilarie ( ca mamaia) dar pana la pranz ma lua o foameeee… Astazi tin zile cu post cu apa (si tacere) uneori vinerile in post, cand ma simt pregatita sufleteste. Nu simt efortul: meditez, ma rog. M-a ajutat sa trec peste hopuri emotionale…. apoi, gasii pe un link ( netul asta e plin de prostii, stiu, unele credibile altele nu) unde parintele Arsenie Boca recomanda, in momente de cumpara: post negru. Si totul s-a legat in mintea mea.

    Voi incerca sa tin post cu apa si pe perioade mai lungi, dar e greu ca sunt incoltita de tentatii la munca dar si acasa.

    Am greutate cam ca ta, tu cum rezisti posturile la munca? reusesti sa te concentrezi 9 ore la birou, sedinte etc?

    Like

    1. Buna! Multumesc pentru ca ne-ai impartasit din experienta ta. Mie asta imi place la postul intermitent, ca nu mi se pare ca vine cu provocari fizice asa de mari. Nu e foarte greu sa sari 2 mese, o data sau de doua ori pe saptamana. In orice caz, mi se pare foarte important sa ai intelegerea “chimica”, a ce se intampla cu corpul cand postesti; astfel, nu risti sa te lasi sabotat de minte, care iti spune ca nu poti, ca iti faci rau, ca ramai fara muschi etc. Si cand ai motivatia corecta pentru tine, nici nu te mai simti tentat. Cel putin, asa a fost la mine. Eu acum nu mai tin post (inca nu mi-e clar daca corpul meu percepe ca pe un stress zilele de post negru, avand in vedere ca am hemoglobina extrem de mica si avand in vedere si faptul ca, oricum, procentul caloric zilnic, in cazul meu, este destul de redus). Insa, cat am tinut post negru, de doua ori pe saptamana, nu am simtit tentatii si am fost mai energica decat in restul zilelor, iar mintea nu a dat semne de oboseala, din contra. Ba, am observat ca nu ma ia niciodata somnolenta la birou, iar la volan, mi-e mai usor, creierul fiind alert (conduc zilnic, 2 ore). Doar in prima zi de post mi-a fost mai greu; de fapt. creierului meu. 🙂 In acest articol, dr. Sorina Soescu explica foarte frumos adevaratele motive pentru care ne simtim flamanzi. 🙂 https://liorisme.wordpress.com/2016/04/10/foame-sau-gol-sufletesc/ Oricum, avem reurse de hrana adunate in ani de zile si depozitate in grasimica, asa incat, doar in inchipuirea noastra, daca sarim o masa sau doua, din cand in cand, ne vine rau. Te mai astept. 🙂

      Like

  4. Am tinut post 7 zile, seara doar cateva inghitituri de apa, a fost o experienta uimitoare.Sunt gurmanda de felul meu dar starea de bine si linistea dobandita a meritat efortul. In ceea de a 7 zi am simtit o energie de neinchipuit.
    De azi incep din nou, succes tuturor 🙂

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.