Sanatate 5 D (IX). Sistemul endocrin

Sistemul endocrin este sistemul neurotransmitatorilor, substante chimice care fac legatura intre  miliardele de celule ale corpului si sistemul nervos. Glandele endocrine sunt formatiuni de dimensiuni mici, situate in diferite regiuni ale corpului, care isi elibereaza “produsele” direct in sange. Tema importanta a sistemului endocrin este COMUNICAREA si CONECTAREA cu exteriorul, dar si conectarea partilor interne intre ele.

2014_mar_iul_ 244
Comunicarea si conectarea cu natura. G & E, martie 2014

Glandele endocrine:

  • Glanda hipofiza (pituitara)-situata la baza craniului, avand marimea unui bob de mazare, este glanda care regleaza activitatea tuturor celorlalte glande endocrine, facand legatura intre ele si sistemul nervos central.
  • Epifiza-o alta glanda mica, situata in creier, avand rol esential in reglarea somnului si odihnei corpului.
  • Tiroida si paratiroidele-sunt situate in regiunea anterioara a gatului, deasupra laringelui. Tiroida are forma de fluture si are un rol deosebit de important in metabolismul general al corpului si adaptarea acestuia la mediu. Paratiroidele sunt 4 glande mici, sitaute deasupra si dedesubtul tiroidei, care se ocupa de echilibrarea mineralelor si, in special, al calciului, in organism. Slabiciunea paratiroidelor produce o pierdere a fermitatii tesutului conjuunctiv al corpului, cu aparitia uscaciunii pielii, ridurilor, a herniilor, varicelor, hemoroizilor, enevrismelor, prolapsurilor, incontinentei sfincterelor etc.
  • Timusul-este situat in zona sternului, fiind o glanda foarte importanta la copii, pentru rolul sau de organ de protectie (imunitar);
  • Pancreasul endocrin-parte importanta din organul pancreas si situat exact in mijlocul abdomenului, are rol principal in echilibrarea glicemiei;
  • Suprarenalele-doua glande situate deasupra rinichilor, cu functii extrem de importante de adaptare a organismului la solicitarile mediului extern; mai sunt denumite “glandele de stres”, deoarece ele elibereaza, printre altele, adrenalina si noradrenalina, ce ajuta la adaptarea rapida a corpului la schimbarile din jur;
  • Glandele sexuale-ovarele la femei si testiculele la barbati, sunt glandele care fac diferentierea sexuala, se ocupa de functia de reproducere si de cea creativa.
acasa
Copilarie=Creativitate. Vara, 2015

Dezechilibrele care apar in sistemul endocrin pot avea orice punct de pronire (probleme materiale, dar si spirituale), insa de cele mai multe ori este vorba de cauze multiple si combinate. Tulburarile care afecteaza cel mai mult fiinta umana apar la nivelul glandelor suprarenale si apoi se extind si la celelalte glande ale sistemului endocrin.

La majoritatea oamenilor, glandele suprarenale sunt epuizate de la nastere, caci mamele au suprarenalele epuizate! In situatii de stres (in care corpul percepe o amenintare la adresa sa), suprarenalele secreta cantitati mai mari de adrenalina si de noradrenalina, ce permit corpului fie sa lupte (daca are destula forta), sa fuga (daca se simte mai slab decat dusmanul sau amenintarea), fie sa ramana incremenit (daca nu are resurse nici pentru lupta, nici pentru fuga). Indiferent ce decizie se ia, dintre cele 3 variante, in corp se produc modifica esentiale: se inchide digestia, eliminarea reziduurilor, se inchide apararea imunitara, cea sexuala si gandirea rationala. Deci, cand suntem stresati, NU MANCAM, NU ELIMINAM, NE MAI SUNTEM APARATI DE MICROBI, NU NE PUTEM REPRODUCE SI NICI NU MAI GANDIM! Asta pentru ca toate resursele organismului sunt redirectionate catre muschi, catre circulatie si catre creierul primitiv (locul instinctelor), ca tu sa poti sa te aperi, intr-un fel sau altul, de pericol. Dupa ce pericolul trece, sistemul nervos parasimpatic incepe sa functioneze din nou; ne relaxam si functiile de mai sus, se redeschid. DAR: oamenii moderni sunt supusi constant stresului. Examenele de tot felul, interviurile, intalnirile importante, conflictele la munca sau in familie supun constant corpul la presiuni, iar acesta nu poate rezista perioade de timp indelungate. Functia suprarenalelor se epuizeaza si se pierde foarte multa energie cu mentinerea starii de alerta, in care este implicat sistemul nervos simpatic (cel care impinge la actiune). Avem nevoie de perioade de relaxare, de refacere, regenerare!

aug-sept 137
Vacanta in miscare. Balchik, 2013

Dupa o stare conflictuala de 5 minute, eliberarea de adrenalina are nevoie de 5-6 ore ulterioare pentru a fi neutralizata de organism, si astfel toate functiile organismului sa isi reia starea de echilibru.

Dupa “generatia razboiului”, cea a bunicilor nostri, cu sprarenale epuizate din cauza luptei de supravietuire, a venit “generatia comunismului” (parintii celor nascuti in anii ’70), cu suprarenale afectate de torturi emotionale si mentale. Mai apoi, avem “generatia Revolutiei”, cu suprarenale epuizate de schimbarea sociala majora si brusca (generatia noastra). Azi, avem copii cu suprarenale afectate grav de stimularea excesiva si continua data de Internet, gadgeturi de tot felul si de telefonia mobila. Asadar, fiecare generatie este mai slabita decat cea precedenta. De aceea, la copiii mici, slabiciunea suprarenalelor se paote vedea cu ochiul liber: au cearcane inca de la 2-3 ani, au somn agitat si discontinuu, sunt dificil de “stapanit” si de crescut.

Cand suprarenalele sunt epuizate, apar stari de oboseala cronica, iritabilitate, nervozitate, chiar depresie, palpitatii ale inimii, atacuri de panica. Persoanele cu suprarenalele epuizate si lipsite de proprii neurotransmitatori (substante care ajuta la comunicarea intre glandele suprarenale si sistemul nervos) ii “cauta” in cafea, ciocolata, dulciuri, bauturi energizante, alcool, tutun, carne (principalii stimulatori sau aducatori de neurotransmitatori). Daca acea persoana renunta la aceste stimulente externe, atunci ea nu se va putea tine la propriu, pe picioare. Asa se vede cat de slabite sunt suprarenalele acesteia.

O alta functie a suprarenalelor este aceea de a echilibra glicemia in corp, alaturi de pancreas si de ficat. Glicemia scazuta (hipoglicemia) este primul semn al epuizarii ruprarenalelor, care se manfiesta, de multe ori, prin foame intensa, slabiciune, tremur, transpiratie, lesin, daca nu se mananca IMEDIAT! Apare nevoia exagerata de dulce intens. Astfel, hipoglicemia se poate transforma in hiperglicemie si…diabet. Diabetul la copii, in special, este un diabet al slabiciunii suprarenalelor, ci nu al pancreasului.

Persoanele hipotensive prezinta fara dubiu epuizarea glandelor suprarenale. La fel cele care racesc foarte des si de care “se prind” toti microbii si virusurile, paraziti, alergii. De asemenea, slabiciunea suprarenalelor are drept consecinta o folosire neadecvata a mineralelor in corp: asa apare lipsa de calciu, de fier, magneziu, seleniu sau zinc, chiar daca acestea exista in organism. In acest caz, suplimentele de minerale nu ajuta, situatia ameliorandu-se doar temporar, ulterior carenta agravandu-se si aparand si alte simptome neplacute.

Slabiciunea suprarenalelor este insotita si de o proasta functionare a rinichilor, care nu mai elimina eficient reziduurile din corp. Asa, incepe sa cada parul, unghiile devin moi si usor friabile, dintii sunt afectati, sistemul osos sufera. Apare tiuitul in urechi, vertijul (ameteala), rau de masina, de avion sau de vapor, constipatie. Si, poate cel mai grav, din cauza slabiciunii suprarenalelor, oamenii inceteaza sa mai fie oameni, pentru ca nu mai pot sa isi foloseasca functiile superioare de gandire, rationament, intuitie si evolutie spirituala, ramanand “blocati” in modele de raspuns instictual (sexualitate, hranire si supravietuire). Asa se explica materialitatea excesiva din lumea noastra, toate tendintele moderne, exagerate ale “civilizatiei”, in detrimentul legaturii cu Divinitatea, cu natura si ceilalti oameni.

STRESUL CONTINUU ESTE CAUZA PRINCIPALA A TUTUROR BOLILOR.

Mai jos, o lista cu cateva preparate naturale, care pot sprijini reluarea functiei naturale si refacerea glandelor suprarenale: tincturi din radacina de Astragalus, radacina din Lemn dulce, radacina si frunze de Patrunjel, coaja de radacina de Dafin, fruct de Ienupar, radacina de Ginseng siberian; extract din muguri de Coacaz negru, din muguri de Stejar, din mladite de Sequoia, din muguri de Arin negru, din mladite de Lemn cainesc, de mladite de Maslin ori de Vita de vie.

Pe piata romaneasca, firma Secom distribuie doua preparate (Adrenal caps si Adrenal vitality), ce au in compozitie combinatia intre extractul uscat/liofilizat din glanda suprarenala si plante cu actiune tonica asupra suprarenalei (Ginseng siberian, Astagalus, Lemn Dulce, Rhodiola, Ghimbir).

ATENTIE: daca suprarenalele sunt foarte slabite, uneori stimularea lor poate declansa o reactie tip agravare (cu hipotensiune, palpitatii, lesin, slabiciune) si este necesara oprirea oricarui produs adminsitrat si evaluarea atenta a situatiei.

Cel mai bine, suprarenelale se pot reface in conditii de odihna, repaus, relaxare, o vacanta prelungita si izolare partiala de prea multi stimuli, fiindca  TOCMAI din cauza expunerii corpului fizic si emotional la exces de stimuli de toate felurile s-a ajuns la epuizarea glandelor suprarenale.

Un program regulat de viata, o dieta echilibrata si o armonizare a tuturor componentelor vietii zilnice, reprezinta cheia refacerii sanatatii intregului organism, ci nu numai a integritatii functionale a glandelor suprarenale.

IMAG0359_1.jpg
Echilibru. Vara, 2012

Cu bine, drag Cititor! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.