Raw da’…bun. Desert Pascal

Hristos a Inviat! Bine te-am regasit!

Sper ca Sfintele Sarbatori de Pasti ti-au adus pauza meritata, liniste si, mai cu seama, timp petrecut cu cei dragi. 🙂

Azi iti povestesc despre plamadirea cu doua maini si patru manute a unor biscuiti simpli, dar tare gustosi si usor de preparat si a unui tort aratooooos, ce sa zic?! 🙂

Sa purcedem deci:

BISCUITI

Ingrediente:

– 2 canite de nuci

– 100 gr de migdale crude

– 10 linguri nuca de cocos

– 2 maini de stafide deshidratate, jumbo

– 1/2 lingurita de pudra de vanilie

– 1 lingura zeama de lamaie

– 3-4 lingurite de carob

Mod de preparare: intai am macinat nuca in blender, dar nu am maruntit-o chiar de tot, ca biscuitele sa fie putin crocant. Am pus de-o parte nuca si am blenduit bine restul ingredientelor. Cand s-au facut ca o pasta, intr-un castron am amestecat nuca cu pasta de stafide si migdale, pana s-au imprietenit bine.

1

Apoi am chemat ajutoare; patru manute mici si gingase, dornice sa ajute,  au trecut la facut biscuiiiiitiiiii, tavaliti in susan, stafide, mac si chia. 🙂

2

3

4

5

Cand toata compozitia din castron s-a prefacut in biscuiti cu forme care mai de care mai nastrusnice (rotunde, ovale, dreptunghiulare, de iepuras, de pisicuta…), le-am asezat in tava de la cuptorul electric si le-am lasat peste noapte, la temperatura de 40 de grade C, ca sa isi pastreze toti nutrientii; desi, cred ca si daca le puneam cateva ore la rece, tot asa aveau consistenta: ceva intre crocant, si totusi pufos. 🙂

6

Nu uita ca poti sa iti folosesti imaginatia si ingredientele pe care le ai in casa, ca sa reinventezi totul. Eu asa fac de fiecare data si nu regret. 🙂

8

Iar acum, TORTUUUL! 🙂

Ingrediente:

Blat

  • 150 gr migdale crude

  • 150 gr curmale hidratate in prealabil 20 de minute

  • 1/2 lingurita pudra de vanilie

  • 3 linguri fulgi de cocos

  • 1 lingurita de ulei de cocos

  • 3-4 lingurite pudra de roscove (carob)

Crema

  • 500 gr nuca romaneasca de la piata

  • 1 lingurita ulei de cocos

  • 3-4 maini zdravene de merisoare si goji

  • 1 lingurita pudra de vanilie

  • 1 mana de stafide jumbo deshidratate

  • apa

Topping

  • 1 avocado bine copt

9

  • 3 lingurite carob (pudra de roscove)

  • 1 lingurita pudra de vanilie

  • 2 linguri de miere

  • 100 ml lapte de susan

17

Cum am preparat tortul: am macinat in blender migdalele, dar nu pana s-au facut faina; stii tu, mie imi place crocant blatul. Le-am pus de-o parte; intre timp, curmalele scurse de apa, verificate bine sa nu mai aiba samburi, le-am pus in blender, cu apa cat sa le acopere si am blenduit pana s-au facut pasta. Apoi am adaugat restul ingredientelor. Compozitia rezultata am pus-o peste migdalele maruntite si am framantat totul pana s-a format o bila mare si lipicioasa.
Am pus pe fundul formei de tort hartie de copt, peste care am asezat compozitia. Am presat bine cu degetale, ca sa aiba o forma uniforma si aratoasa. Pana am pregatit crema, am dat forma de tort in frigider.

Asaaaa. Pentru crema, am pus nucile in blender, cu un pic de apa si am blenduit, pana s-a facut o crema fina, galbuie. Am adaugat restul ingredientelor, blenduind iar. La final, am pus o mana de stafide in compozitie, pentru ca atunci cand tai tortul, sectiunea lui sa se vada….yammmyyy.

13

15

Am scos forma de tort cu blatul din frigider si am adaugat crema galbui-rosiatica. Dupa ce am asezat-o uniform peste blat, am realizat ca nu am gustat nici blatul, nici crema….noroc cu fetele, care se tot invarteau pe langa mine si mai strecurau un degetel in compozitie, pe motiv ca ma ajuta. 🙂 Am dat tortul la congelator peste noapte.

De dimineata, am pregatit topping-ul, pregatit dintr-un avocado curatat frumusel si pus in blender, impreuna cu lapte de susan (facut din 12 linguri de seminte de susan si aprox. 1 litru de apa, date impreuna la blender si apoi strecurata pulpa de susan). Am adaugat apoi carobul, mierea si pudra de vanilie. A rezultat o crema fina, numai buna de intins peste tortul din care fumegau aburi reci. Am adaugat la final firisoare de miere, pentru un aspect lucios. Am scos tortul din forma, ornand cu cateva bucatele de portocala, migdale curatate de coaja si fulgi de cocos.

10

11

Desi crema si topping-ul nu au iesit foarte dulci, impreuna cu blatul (duuulce, chiar daca fara miere), a fost exact ce trebuie. Eu am tinut tortul la congelator, ca sa isi pastreze forma, dar si ingredientele bine conservate. Cand hotaram sa ne infruptam din el, il lasam in frigider vreo 30 de minute (ca e bocna, nu poate fi feliat), apoi taiam din el cat consideram ca ne trebuie si il dadeam iar la Polul Nord.

E mai complicat sa scrii reteta decat sa o prepari, trust me! 🙂

12

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.