Proteina (IV)

PROTEINĂ COMPLETĂ SAU LEGENDĂ COMPLETĂ?

Ideea că organismul uman ar avea nevoie de hrană bogată în aminoacizi „compleţi” sau „proteine complete” este o mare poveste. De mulţi ani ne luptăm cu aceste informaţii eronate. În principal, acestea încearcă să vă convingă că dacă nu consumaţi la fiecare masă alimente care conţin toţi aminoacizii esenţiali, nu veţi dispune de elementele necesare creării unei „proteine complete” şi, prin urmare, organismul va suferi de carenţă de proteine. Acesta este principalul argument în sprijinul consumului de carne şi de produse lactate sau al consumului de produse din soia, fasole şi făină albă. Gândiţi-vă totuşi la următoarele aspecte:

• În ce constă alimentaţia unui cal, a unui elefant sau a unei vaci? Sunt animale ierbivore, iar forţa lor este binecunoscută. Regimul lor alimentar constă în exclusivitate din iarbă şi din masă vegetală. Dacă e nevoie de atât de promovata „proteină completă”, probabil că şi-o procură din plante.

• Iarba formează 70-80% din alimentaţia urşilor grizzly. Urşii nu mănâncă multă carne. Dacă totuşi o fac, în general ei caută structuri lipidice (şi nu proteinice). Urşii sunt omnivori.

• Oamenii sunt specia superioară de pe scara evoluţiei, încadraţi în clasa frugivorelor, ceea ce înseamnă că organismul uman nu a fost conceput pentru a consuma carne.

• Adepţii consumului de alimente crude, care au o dietă echilibrată constând din fructe, legume şi nuci, nu suferă niciodată de carenţe de aminoacizi necesari pentru menţinerea sănătăţii. Dimpotrivă, aminoacizii de provenienţă vegetală sunt încărcaţi cu mai multă energie şi sunt mai uşor de descompus şi de utilizat de organismul uman. Digerarea cărnii, în vederea extragerii aminoacizilor din componenţa sa, presupune declanşarea unor procese mai radicale, care vor priva organismul de energie. Celălalt aspect important este că proteinele provenind din carne produc reacţii acide în organism, mărind şi mai mult acidoza, în timp ce produsele vegetale produc reacţii alcaline, reducând astfel acidoza. Organismul uman are nevoie de hrană vie pentru a fi viu. Dacă elementele nu provin din fructe, nuci şi legume organice, proaspete, atunci nu aveţi nevoie de ele!

În plus, obiceiul de a mânca ţesuturi alterate, putrede şi moarte – inclusiv celulele moarte ale sângelui intrat în descompunere – nu este un obicei sănătos. Prin însăşi constituţia sa, organismul uman nu a reuşit să se adapteze la noile condiţii de viaţă, în noul mediu artificial care a înlocuit mediul natural. Rezultatul este permanenta luptă dintre om şi mediul în care trăieşte. Iar efectul acestui dezacord este degradarea generală a corpului uman, ale cărei simptome au primit numele de boală.

e

Substanţe Iritante şi Stimulatoare

Majoritatea oamenilor preiau prin consum alimentar o cantitate însemnată de substanţe iritante şi de stimulatoare sau excitanţi, denumite astfel fiindcă aceste elemente fie irită, fie excită activitatea ţesuturilor, provocând în acest mod producerea excesivă de mucus şi hiperactivitatea sau hipoactivitatea ţesuturilor respective (organe, glande etc.). Ca urmare a acestui abuz, în final ţesuturile respective vor ceda, ceea ce va duce la tulburări cronice şi degenerative. Câteva dintre substanţele iritante pe care le consumă oamenii zilnic, conştient sau inconştient, sunt piperul negru, cafeina, sarea, MSG (monoglutamat de sodiu) conservanţii, zahărul artificial sau rafinat. Lista poate continua cu multe alte exemple. Aceşti compuşi irită mucoasa tractului gastrointestinal, provocând descărcarea de mucozităţi, care se congestionează şi devin compacte. De asemenea, acestia provoacă inflamaţii la nivelul întregului organism, deoarece majoritatea lor sunt acizi, sau generatori de căldură, iniţiind astfel răspunsul imun. Totuşi, în domeniul sănătăţii, Capsicum (boia din ardei iute) este larg folosit atât în tratarea hipertensiunii arteriale, cât şi în accelerarea circulaţiei sanguine. Boiaua nu este la fel de iritantă ca piperul negru. Însă, cum boiaua roşie irită mucoasa tractului gastrointestinal, ea poate provoca producţii de mucus în exces. Aglomerarea de mucus este problema centrală care determină apariţia stărilor congestive, printre care se numără inflamaţiile sinusurilor, bronşitele, pneumoniile.

Dacă o persoană îşi schimbă stilul de viaţă şi adoptă o dietă formată din alimente vii, naturale şi în stare crudă, în organism se vor produce modificări importante. Cu cât veţi consuma mai mult hrană crudă, cu atât se va purifica şi organismul, devenind mai sănătos. Iar la un moment dat, nu veţi mai putea consuma mâncăruri picante. Boiaua de ardei iute, ceapa şi chiar usturoiul vor deveni iritante pentru organism.

Oamenii au făcut o adevărată pasiune pentru stimulente. Consumăm anual sute de kilograme de astfel de substanţe. Cafeaua, ceaiul şi apa carbogazoasă sunt consumate în cantităţi mai mari decât oricând. Aceste băuturi (fiind bogate în taninuri, alcaloizi, acid fosforic, acid sulfuric şi altele) nu numai că stimulează ţesuturile, însă au şi efecte adverse. Ştiţi ce se întâmplă cu betonul dacă turnaţi o băutură carbogazoasă pe el? Se fisurează. Ştiţi ce se întâmplă cu o bucată de carne pusă într-un pahar cu băutură carbogazoasă? Substanţele efervescente din băuturi inflamează şi distrug învelişul tractului gastrointestinal, fără a mai aminti ficatul şi rinichii. În prezent, cafeaua şi sortimentele de ceai comercializate pe piaţă sunt produse care înregistrează un consum ridicat. Aceste băuturi irită şi stimulează ficatul, tractul gastrointestinal, inima, sistemul endocrin (tiroida, suprarenalele, hipofiza, timusul şi restul) şi rinichii.

Clismele cu cafea sunt foarte populare printre adepţii menţinerii sănătăţii. Nu recomand aceste metode, deoarece ele excită activitatea intestinală şi hepatică. Cu alte cuvinte, ele stimulează activitatea exacerbată a acestor ţesuturi, provocând, în cele din urmă, o iritaţie extremă şi constipaţie severă. Folosiţi mai degrabă mixturile benefice din plante medicinale destinate regenerării florei intestinale, fiindcă nu creează dependenţă şi sunt capabile să cureţe intestinele şi să restabilească funcţiile.

Ciocolata este un alt excitant, iar bărbaţilor, femeilor şi copiilor le place să mănânce multă ciocolată. Ciocolata este extrem de acidă şi are un conţinut ridicat de acid oxalic. Dacă organismul este preponderent acid şi mai consumaţi şi alimente cu conţinut ridicat de oxalaţi, aceşti oxalaţi vor stabili legături cu calciul ionic, provocând formarea pietrelor de oxalat de calciu, cum sunt calculii renali.

Alcoolul şi zahărul rafinat sunt alţi excitanţi preferaţi de societatea de consum contemporană. Sunt puternic acide şi formatoare de mucozităţi. Berea suplimentează cantitatea de drojdie din organism, ceea ce va induce pofta de mai mult zahăr rafinat, menţinând astfel caruselul în mişcare. La diabetici, alcoolul menţine ridicată concentraţia de zahăr din sânge şi stimulează activitatea glandelor suprarenale, provocând o şi mai mare epuizare la acest nivel. Fireşte, fermentarea în stomac a zaharurilor din alimente va produce alcool. Vinul organic, natural, este singurul alcool pe care l-aş recomanda, dar consumat cu moderaţie.

Zaharurile rafinate generează aciditate, stimulând astfel organismul să producă o cantitate mare de mucus. După cum menţionam anterior, mucozităţile tind să se congestioneze, ceea ce va conduce la alergii, bronşite, pneumonie, gripă, răceală, oreion, sinuzită şi toate celelalte stări de „congestie”. Fiind acide, zaharurile rafinate contribuie la inflamaţia ţesuturilor.

Carnea este un alt excitant alimentar, binecunoscut pentru faptul că provoacă iritaţii şi inflamaţii ale ţesuturilor. După cum aminteam în secţiunea anterioară, carnea conţine concentraţii mari de antibiotice, hormoni, deşeuri nucleare, steroizi, adrenalină, pesticide, erbicide şi mulţi alţi compuşi chimici de natură toxică. Toate aceste substanţe sunt excitante, puternic iritante şi supresoare, se combină şi se regăsesc în ţesutul cărnii. Aceste substanţe chimice (şi adrenalina) vă pot crea o senzaţie temporară de încărcare cu energie, numai că vor induce ulterior oboseală. Fiind bogată în azot, carnea elimină calciul. Este necesară menţinerea echilibrului dintre calciu şi fosfor. La carne, raportul dintre fosfor şi calciu este ridicat, în favoarea fosforului, în timp ce la plante şi legume, raportul dintre aceste două minerale esenţiale este echilibrat.

Tractul gastrointestinal al omului este de patru ori mai mare decât cel al carnivorelor (feline etc.), având o capacitate de asimilare de o mie de ori mai mare. Deoarece proteina din carne intră foarte rapid în putrefacţie şi deoarece tractul gastrointestinal are o lungime atât de mare, carnea va putrezi în interiorul organismului înainte de a avea şansa să fie eliminată. Procesul de putrefacţie provoacă acidoză, care va inflama şi distruge, în cele din urmă, celulele.

Fireşte, această situaţie va invita câţiva „prieteni” de-ai noştri să ne „paraziteze”. Aceste tipuri de paraziţi sunt extrem de nocive pentru celulele, ţesuturile, organele şi glandele deja epuizate. Carnea este mediul de producere a acidului sulfuric şi a acidului fosforic, ambii puternic excitanţi, inflamatori şi distructivi pentru ţesuturi.

Energia trebuie să fie dinamică sau celulară, niciodată nu poate fi indusă prin intervenţia unor stimulente externe. Dacă se impune consumul de stimulente pentru procurarea de energie, acest lucru nu face decât să confirme că în organism s-a instalat deja o slăbiciune. Pe termen lung, substanţele iritante şi stimulentele nu fac decât să epuizeze şi mai mult şi să distrugă ţesuturile (organe, glande).

Sistemul nervos (simpatic, parasimpatic şi autonom) şi inima sunt cele mai serios afectate de substanţele iritante şi excitante. Aceste substanţe provoacă palpitaţii şi aritmie cardiacă, ca şi dezechilibre neurologice. Renunţaţi la stimulente şi iritante şi eliberaţi-vă organismul! Încercaţi, în schimb, să trăiţi experienţa energiei dinamice, o energie care explodează din celulele sănătoase. Substanţele iritante şi excitante oferă iluzia energiei temporare, care, pe termen lung, va slăbi şi distruge organismul. Renunţaţi la consumul produse alimentare puternic acide, iritante şi excitante, care vă transformă în robii unui obicei prost, făcându-vă să resimţiţi nevoia constantă de stimulente. Aceste tipuri de alimente slăbesc organismul şi îl intoxică şi mai mult. Animalele nu mănâncă substanţe iritante şi excitante. Atunci, noi de ce trebuie să o facem? Viaţa este o luptă permanentă pentru aer curat. Oferiţi plămânilor organismului uman aer proaspăt, curat şi nepoluat, respectaţi toate celelalte reguli de întreţinere a sănătăţii şi vor dispăre motivele invocate de ştiinţă pentru care omul nu poate trăi veşnic. (“Sa traim sanatos fara toxine”. Dr. Robert Morse)

3 thoughts on “Proteina (IV)

  1. Draga Lioara,
    Am reusit si eu in sfarsit sa-mi fac putin timp si pentru mine si sa apuc sa citesc din nou ceea ce imi face placere.Am avut o perioada plina cu mama mea si sunt fericita ca,am reusit,aici la Timisoara sa o ajutam pe linia sanatatii.Citind aici cele 4 art. cu proteina cu atentie mare,am inceput sa-mi pun cateva intrebari.Eu cred ca,trebuie sa fim echilibrati in tot ce mancam,asa spune si marele prof.Ovidiu Bojor care a ajuns la 90 ani si spune ca,dupa 40 ani sa mancam carne de la tara de 2 ori pe saptamana,dar mai bine peste si carne de curcan,cate un ou proaspat si multe,multe fructe si legume proaspete si fara chimicale.Sa postim in cele 4 posturi de peste an,sa iubim tot ce ne inconjoara,sa respectam regula celor 3 opturi:8 ore de somn,8 ore de munca activa si 8 ore de relaxare.In fine,il citesc cu mult drag,si am analizat experienta personala a Cristelei,a lui Mimi Walter,a ta,art.a d-nei dr.Sorina Soescu si din toate am inceput sa nu mai stiu sigur cum si ce e bine sa mancam.Eu am colonul iritabil de vreo15 ani,am malabsorbtie si nu absorb fierul si acidul folic,de aici am si anemie,dar,nu pot sa consum mult timp fibre si fructe proaspete si legume ca ma irita si fac diaree.Sorina Soescu spunea ca,atunci cand suntem intoxicati nu suportam cruditatile.Am facut si fac cure de detoxifiere cu argila,deparazitare,acum fac si repopularea florei intestinale,dar e greu sa ajungi la un echilibru.Atata timp cat nu elimini factorul declansator al colonului si anume stresul si dieta nu este echilibrata nu scapi de colonul iritabil.Apoi fructele si legumele sunt toate pline de chimicale,pesticide,si atunci ce se manancam.Spunea dr Sorina,da asa este dar ele nu sunt formatoare de mucus si nu consuma atata energie in procesul de digestie si nu putrezesc in colon sa atraga parazitii.Dar citesc si eu ,ma docum.mereu cu tot ce pot si intru in ceata uneori.Am citit de ex.si ce a cauzat moartea lui Steve Jobs,pe langa viata haotica si spunea ca citez:”vegetarian înrăit cu tendințe vegane (consumul alimentelor doar în stare crudă), Jobs a respectat până în ultima zi de viață un regim de viață spartan, despre care se spune însă că i-ar fi făcut mai mult rău decât bine.
    În ultimul an ca liceean, Jobs a deschis cutia pandorei în privința alimentației, mâncând numai fructe și legume. Mai mult, după o documentare asiduă despre vegetarianism, fondatorul Apple a jurat să renunțe definitiv la carne și a strâns și mai tare cureaua: petrecea zile întregi flămânzind și când în sfârșit mânca își permitea doar două alimente, morcovi și mere. Lecturile sale l-au influențat mai mult decât ar fi vrut să recunoască și în curând s-a dezis de carbohidrați și produse lactate. A rezistat o săptămână întreagă mâncând doar mere, după care încă una în post negru, “păcătuind” doar cu frunze verzi de salată. „După o săptămână începi să te simți fantastic. Ai energie mai multă, pentru că nu mai trebuie să digeri atâta mâncare. Eu mă simțeam atât de bine, încât am ieșit la la plimbare de câteva ori prin San Francisco”, povestea Jobs.ână la frutarianism n-a mai fost decât un pas, bazându-se pe argumentul că fructele îl vor ajuta să elimine mucusul toxic adunat în organism de-a lungul vremii și, implicit, să-i garanteze sănătate veșnică. DIETA CU MERE Credea într-atât de mult în beneficiile dietei sale, încât a renunțat complet la deodorant și ocolea tot mai des dușul, convins că organismul său este curat atât pe dinăuntru, cât și pe dinafară. FRUTARIANISMUL și CANCERUL Întreaga familie Jobs a înțeles că stilul lor de viață îi îmbolnăvește după prima operație de cancer pancreatic suferită de Steve, așa că Laurene a început să le diversifice micuților alimentația. În 2008, geniul IT a trecut prin cea mai neagră fază a tulburării sale alimentare, slăbind în jur de 20 de kilograme. Jobs spunea că perioadele de foamete îl făceau să se simtă euforic. Abia în ultimii ani de viață, soția a cerut ajutorul nutriționiștilor și ai psihologilor. În cele din urmă, Jobs a fost răpus de cancer pancreatic, iar unele voci din lumea medicală dau vina pe devotamentul său pentru fructe. Fructoza conținută de acestea are un indice glicemic mare care suprasolicită ficatul și pancreasul, contribuind totodată la apariția cancerului de pancreas. Un studiu publicat în 2007, în Jurnalul American de Nutriție, a găsit legături directe între acest tip de cancer și consumul excesiv de fructe și suc de fructe, fructoza fiind sursa de bază pentru aceste celule canceroase. Am vrut sa-ti scriu cu Steve,nu ca sa contrazic pe nimeni,nu ca spaima a bolii ci ca as vrea sa inteleg defapt,cum e bine sa facem ca sa mancam sanatos,unde este adevarul.Sunt foarte multe de spus si imi doresc sa gasesc linia dreapta spre armonia interioara.Astept un raspuns cand poti.Cu iubire OANA-TM.

    Like

  2. Draga Lioara,
    Am vrut sa-ti mai spun ceva legat de mesajul meu de mai sus:am simțit sa scriu sincer cele de mai sus in speranta ca tu prin experiența personală,prin studiu facut de multă vreme ai reusit cu siguranta sa-ti faci un fundament solid despre alimentație si sport si eu cred ca pot sa cred fără doar sau poate,in ceea ce ne împărtășești. Uneori in calea spre vindecare avem nevoie si de sfaturi de la oamenii pe care îi simtim ca au ajuns acolo unde le e bine.Multumesc inca o data .Oana TM.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.