Proteina (I)

Mi-am propus un serial pe subiectul “proteina”. Desi, din cate stiu, nu se cunosc cazuri de carenta a acestui macronutrient, proteina pare a fi preocuparea principala a celor care, chiar daca nu se gandesc sa renunte la carne, isi fac griji pentru mine. 🙂 Nici faptul ca fac sport zilnic de ani buni, nu ii convinge pe cei din jur ca nu am nevoie de proteina, in “forma obisnuita”, ca sa pot fi activa si sa am muschi functionali.

Nu imi propun prin aceasta serie de articole sa conving pe nimeni de nimic (nu mai am aceasta preocupare de ceva vreme), dar cand mi se pun intrebari legate de acest subiect, e mai usor sa fac trimitere catre specialisti, care stiu sa explice mai bine decat mine, celor care sunt curiosi sa afle, cum se poate “supravietui” fara proteina “clasica”.

Pentru inceput, am ales sa preiau articolul de mai jos de pe blogul pe care scrie Catalin, pentru ca mi se pare o introducere buna in “lumea proteinei”, mai precis in cea a …carnii.

CARNEA E REGINA

SĂ REȚINEM CĂ:

 1.  În culturile tradiționale, carnea era aproape întotdeauna un condiment – rareori vedeta mesei.
 2. Să fii gras era considerat motiv de laudă, o dovadă clară a prosperității. (parca și azi e la fel)
 3. O concluzie eronată care ne păcălește și astăzi: pentru că suntem proteine, trebuie să mâncăm proteine. (păi nu zicem noi că suntem ceea ce mâncam!?)
 4. Nu trebuie să ne luăm proteinele de la animale – putem obține tot ce avem nevoie de la plante. (de fapt, la fel ca multe animale!)
 5. De-a lungul secolelor XIX și XX, un număr de factori s-au combinat pentru a crea un efect de halou în jurul cărnii:
 • Carnea promovează excesul de greutate și crearea de grăsime corporală, o calitate utilă în momente de criză.
 • Corpurile noastre sunt „carne”.
 • Numai cei bogați își pot permite carnea.

Și astfel a fost încoronată carnea, regină!

Vă spun de la început că acest articol reprezintă în integralitatea lui o traducere a unui capitol din cartea „Proteinaholic, sau cum obsesia noastră pentru carne ne ucide”, scrisă de medicul american Garth Davis.

Sper să vă dea și vouă o perspectivă despre felul în care proteinele au ajuns în centrul alimentației noastre și de ce suntem atât de obsedați de carne și, de ce nu, să aprofundați subiectul citind toata cartea.

“Am crescut cu o credință necontestată în supremația nutrițională a proteinelor. A fost însămânțată în copilărie, întărită de societate și repetată de mentorii mei și de colegii mei. A fost un lucru atât de evident, încât nu aveam nici un motiv să o pun la îndoială de aproape patru decenii. Odată ce am descoperit că aceasta a fost o poveste, nu un fapt incontestabil, am devenit furios – și, de asemenea, curios. Voiam să știu cum am fost înșelat eu și atâția alții. Cine a încoronat proteina ca regină a nutrientilor ​​și de ce? De ce știința nu a înlăturat falsul suveran? Ce interese financiare și politice au păstrat acea regină la putere?

Est-europenii s-au bazat pe borș și pe supe de legume similare

Pentru aceia dintre noi care au crescut începând cu anii 1950, este greu să credem cât de puțin consumau oamenii proteine de origine animală. Mulți imigranți în această țară (n.r. SUA) își consumau în continuare propriile diete naționale, care, din necesitatea economică, erau în primul rând bazate pe plante. Irlanda a supraviețuit pe fulgi de ovăz, pâine și cartofi. Italienii trăiau pe paste, fasole, pâine și roșii, precum și salate colorate și legume pregătite creativ. Est-europenii s-au bazat pe borș și pe supe de legume similare, precum și pe varză, cartofi, găluște și pâine. Dieta chineză era desigur bazată pe orez, soia și legume și, în unele cazuri, și pe pâine. Generațiile ulterioare de imigranți asiatici, africani și latino-americani aveau diete similare pe bază de plante.

În culturile tradiționale, carnea este aproape întotdeauna un condiment – rareori vedeta mesei.

În toate aceste comunități, carnea era un lux – ceva folosit în cantități minuscule pentru a da aroma unei supe, pentru umple câteva găluște sau pentru a da consistență unui sos. O dată pe săptămână, ar fi putut exista o masă festivă bazată pe o friptură sau un pui, dar chiar și atunci, porțiile ar fi fost de departe, mult mai mici decât ne-am obișnuit astăzi. Carnea era o modalitate atât de costisitoare de a stoca calorii, încât a fost rezervată pentru ocazii speciale. Același lucru este adevărat și pentru imigranții de astăzi. Chiar și in țările in care se mănâncă carne frecvent, este vorba de porții semnificativ mai mici decât în ​​dieta americană standard. O tocană senegaleză, de exemplu, ar putea avea două sau trei bucăți mici de carne pe persoană, servite într-un sos de ceapă și alte legume, toate pe o mare garnitură de orez. Un amestec tradițional chinezesc – spre deosebire de ceea ce obțineți într-un restaurant american – este format în principal din legumele și condimentele servite peste orez, cu câteva bucăți mici de carne de vită, pui sau tofu. În culturile tradiționale, carnea era aproape întotdeauna un condiment – rareori vedeta mesei.

Să fii gras era considerat motiv de laudă, o dovadă clară a prosperității.

Oricare ar fi fost dieta națională pe glob, bogații au mâncat mult mai multe proteine ​​animale sub formă de carne, pasăre, pește, ouă și produse lactate. Și oriunde ne uităm, bogații aveau tendința să cântărească mai mult. Așa cum veți vedea mai târziu în această carte (“Proteinaholic”), nu este un accident – proteina i-a îngrășat. Cu toate acestea, înainte ca obezitatea să fi explodat într-o epidemie, să fii masiv – sau chiar gras – era considerat motiv de laudă, o dovadă clară a prosperității.

wealthy-fat-courtier-and-poor-rustic-peasant-in-rags-copperplate-engraving-KHEK6X

Dacă vrem să înțelegem modul în care proteina a devenit regină, trebuie să înțelegem contextul.

Într-un mediu caracterizat de deficit, este aproape imposibil să devii supraponderal. Deci nu contează că proteina animală te-a făcut mai gras. Când încerci să nu mori de foame, puțină grăsime în organism este un lucru bun. De asemenea, atunci când speranța de viață este scurtă, nu-ți bați capul cu consecințele pe termen lung ale unui aliment, sau cum ar putea acesta ca într-o zi să contribuie la diabet, boli de inimă sau cancer. Cine poate să gândească atât de departe, când trece printr-o iarnă rece și lungă?

O concluzie eronată care ne păcălește și astăzi: pentru că suntem proteine, trebuie să mâncăm proteine

În contextul unor vieți scurte și a foametei, oamenii de știință europeni au început să studieze proteinele la sfârșitul secolului al XVII-lea. Spre sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, oamenii de știință au început să studieze structura corpului uman. Astfel, un chimist olandez, numit Gerard Mulder, a descoperit pentru prima dată structura chimică a proteinelor. Cuvântul proteină a venit din grecescul „proteos”, adică „de primă importanță”.

Oamenii de știință din acele secole au înțeles un lucru corect: că, „carnea umana” – mușchii, organele si pielea – este compusa în principal din proteine. Dar ei au tras o concluzie eronată, care ne păcălește și astăzi: pentru că suntem proteine, trebuie să mâncăm proteine. Prin urmare, conceptul de „importanță primară” a început să se refere la locul său în dietele noastre, mai degrabă decât în ​​structurile noastre fizice. Desigur, trebuie să consumăm proteine. Dar pur și simplu nu avem nevoie de atât de multa, pe cât oamenii de știință credeau.

Nu trebuie să ne luăm proteinele de la animale – putem obține tot ce avem nevoie de la plante (de fapt, la fel ca multe animale!)

Și, acum știm că nu trebuie să ne luăm proteinele de la animale – putem obține tot ce avem nevoie de la plante (de fapt, la fel ca multe animale!). Vedeți cum felul în care s-a făcut introducerea științifică a proteinelor ne-a derutat? Pentru cea mai mare parte a istoriei omenirii, am supraviețuit foarte bine pe o dietă bazate pe plante, și tot așa mănâncă și astăzi cei mai sănătoși oameni de pe planetă.

youarewhatyoueat

Iată că atunci când oamenii de știință au început să încerce să înțeleagă ce ar trebui să mâncăm, ei nu s-au bazat pe rezultate demonstrabile, ci mai degrabă pe o analogie falsă.

Și astfel a fost încoronată carnea regină!

De-a lungul secolelor XIX și XX, un număr de factori s-au combinat pentru a crea un efect de halou în jurul cărnii:

 • Carnea promovează excesul de greutate și crearea de grăsime corporală, o calitate utilă în momente de criză.
 • Corpurile noastre sunt „carne”.
 • Numai cei bogați își pot permite carnea.

Săracii, care-i invidiau pe cei bogați, nu-și puteau permite trăsuri și vile sau servitori, dar ei puteau să-i imite pe bogați, punându-și micile economii la bătaie pentru o minimă extravaganță culinară cu niște pește sau carne de vită.”

Despre Dr. Garth Davis

Dr. Garth Davis este directorul medical al Clinicii Davis la Spitalul Metodist din Houston, Texas, și a jucat în spectacolul de succes TLC Big Medicine. Pe langa cartea “Proteinaholic”, Dr. Davis a mai scris “Ghidul Experților în Chirurgia pentru Pierderea în Greutate”.

Dr. Davis a absolvit UT din Austin, unde era Președinte al Studenților. Dr. Davis și-a terminat rezidența chirurgicală la prestigioasa Universitate din Michigan.  Dr. Davis este un expert recunoscut în procedurile bariatrice inițiale, precum și chirurgia revasculară bariatrică și predică frecvent importanța unei diete bazată pe plante.

garth davis

El este dedicat să ajute oamenii să înțeleagă alimentele și să adopte comportamentele care pot duce la o viață sănătoasă și fericită. Acum că se consideră un Proteinaholic recuperat total, doctorul Davis concurează în curse de maraton și de triatlon (Ironman). Locuiește în Houston cu familia, are o pisică timidă și un câine absurd de mare.

Sursa articol: Body 3.0, Carnea e regina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.