Povestea Postului (III). Calea catre tinerete?

Sa vedem mai in profunzime ce se intampla, de fapt, cand postim.

HGH (human growth hormone-hormon uman de crestere) este un hormon produs de către glanda pituitară. Acesta joacă un rol imens în dezvoltarea normală a copiilor și a adolescenților, așa cum sugerează și numele. De asemenea, joacă un rol important si la adulți. Deficitul de HGH la adulți duce, de obicei, la un nivel mai ridicat de grasime corporala, masa musculara nedefinita si scaderea masei osoase (osteopenie). HGH dureaza doar cateva minute in fluxul sanguin. Se duce apoi catre ficat pentru metabolism, unde este transformat într-un număr de alți factori de creștere, dintre care cel mai important este Insulina Factor de Crestere 1 (Insulin Like Growth Factor 1=IGF 1).

Oamenii de stiinta au recoltat pentru prima data HGH de la cadavre (ewww!!!) prin 1950, dar acest hormon a fost sintetizat în laborator abia la începutul anilor 1980. La scurt timp după aceea, a devenit un drog popular, datorita capacitatii sale de a spori performanțele fizice. Nivelul normal al HGH atinge varful la pubertate (așa este de așteptat) și scade treptat, cu varsta.

Hormonul de creștere este, in mod normal, secretat in timpul somnului. Impreuna cu cortizolul si adrenalina, HGH comunica organismului sa creasca disponibilitatea glucozei, deci contracareaza efectul insulinei. Dozele mari de HGH (sau cortizol), vor genera niveluri ridicate de zaharuri in sange. Acești hormoni sunt, de obicei secretati într-un interval foarte scurt de timp,  inainte de trezire (4 dimineața sau cam asa ceva). Trebuie sa retinem ca toti hormonii se secreta pe perioade foarte scurte de timp, pentru a preveni instalarea rezistentei organismului la acestia.

HGH scade, de obicei, cu vârsta. Această scădere a HGH-IGF 1 poate contribui la scăderea masei musculare, dar si a masei osoase. Deci, care sunt efectele HGH la persoanele în vârstă? Acest lucru a fost studiat în 1990 într-un articol din New England Journal of Medicine. HGH este dificil de măsurat, deoarece este pulsatil, astfel încât IGF1 poate fi măsurat ca surogat. Unor barbati sănătoşi, cu nivel scazut de IGF1, le-a fost administrat HGH timp de 6 luni. Grupului 1 i s-a administrat HGH, iar grupul 2 a fost considerat grupul de control, neprimind HGH. Peste 6 luni, greutatea totală nu s-a schimbat între cele două grupuri. Nu acelasi lucru s-a intamplat si cu masa musculara insa. In comparatie cu grupul de control, grupul caruia i s-a administrat HGH a adaugat 3.7 kg (8.8%) mai multa masa musculara, iar cantitatea de grasime a scazut cu 2,4 kg sau 14,2%. Chiar si pielea s-a inzdravenit. That’s anti-aging, baby! Rezultate similare au fost obținute si la femei, conform unui articol din 2002. A existat o scădere a masei țesutului adipos și o creștere a masei musculare. Sună destul de bine! Așa că, de ce nu l-ar folosi toată lumea? Ei bine, exista si asa numitele efecte secundare. Dupa administrarea HGH, a crescut nivelul de zahăr in sânge. Starile pre-diabet au fost de asemenea accentuate. A existat o creștere a retenției de lichide, precum și a tensiunii arteriale. Pe termen lung, există un risc teoretic crescut de cancer de prostata si probleme cardiace (inima mărită). Deci, nu sunt vesti foarte bune.

Asadar, preparatele injectabile, artificiale de HGH ies din discutie. Dar cum ar fi sa existe o metodă naturala de crestere a HGH? În 1982, Kerndt și colaboratorii au publicat un studiu facut pe un singur pacient, care a decis să se supună unui post total de 40 de zile, în scopuri religioase. S-au masurat numeroși indici metabolici pe intreaga perioada de post, pentru a vedea ce se întâmpla. Tensiunea arteriala a scăzut ușor. Glucoza a coborat de la un nivel de 96, inițial, pana la 56. Insulina a coborat si mai mult. Plecand de la 13.5, aceasta a scazut rapid la 2,91, ramanand jos. Aceasta este o scădere de aproape 80%! Glucagonul a crescut de la 139 până la un maxim de 727 sau o creștere de 423%. Dar, preocuparea noastră aici este HGH. Acesta a plecat de la o valoare de 0.73 si a ajuns la 9.86. Este o creștere de 1250% a hormonului de creștere! Chiar și cu un post total, tinut pe o perioada relativ scurta, de 5 zile, vorbim despre 300% creștere. Si asta fara medicamente.

Dar cum ramane cuposibilele efecte secundare? A crescut nivelul de glucoza? Nu. A crescut tensiunea arteriala? Nu. Exista un risc mai mare de cancer? Nu.

Alte studii au arătat aceeași creștere a hormonului de creștere. În 1988, Ho KY au studiat postul total și HGH. In ziua de control, momentul luarii mesei suprima în mod eficient secreția de HGH. Acest lucru este de așteptat. Ca si cortizolul, HGH creste glucoza si, prin urmare, este suprimat în timpul hrănirii. Postul este deci un stimulent grozav al HGH. Hartman și colaboratorii au arătat, de asemenea, o creștere de 5 ori a HGH, ca răspuns la 2 zile de post total.

HGH este crucial în menținerea masei musculare si osoase. Una dintre preocupările majore legate de post este pierderea de masa musculara. De fapt, opusul se întâmplă: există o mare probabilitate de creștere a acesteia.Să ne imaginăm că trăim vremuri din Paleolitic. In timpul verii, cand sunt alimente din abundența, vom mânca o mulțime de produse alimentare, stocand o parte din acestea ca grasime in corpul nostru. Acum este iarna, și nu există nimic de mâncare. Ce crezi că face trupul nostru? Crezi ca va începe sa arda masa musculara prețioasa, în timp ce conserva alimentele depozitate (grăsimea)? Nu ți se pare destul de aiurea? Este ca și în cazul in care depozitezi lemne de foc. Pui o mulțime de lemne de foc in depozit. De fapt, ai atât de multe lemne de foc, incat ele se imprastie peste tot, in casa ta; nici măcar nu există spațiu suficient pentru toate lemnele depozitate. Dar, când vine momentul sa incalzesti soba cu ele, imediat te apuci sa „casapesti” canapeaua și sa o arunci in soba. Destul de prostesc, nu? De ce am crede ca corpul nostru este atât de prost? Logic este sa începi sa arzi lemnul depozitat. În cazul corpului, acesta începe să ardă produsele alimentare depozitate (grasimea), in loc sa arda masa musculara prețioasa. Acest lucru are implicatii enorme pentru sportivi.

Desi studiile sunt puține, este posibil ca cresterea HGH, stimulata de repausul alimentar total, sa duca la creasterea masei musculare, asa cum se vede în studiile anterioare cu privire la administrarea de HGH. Acest lucru ar fi un avantaj important pentru sportivii de elita, existand din ce in ce mai mult interes în a posti. Recuperarea dupa antrenamente dure ar fi, în mod similar, îmbunătățita. Creșterea adrenalinei în timpul postului (care urmează să fie discutata în viitor), va permite, de asemenea, efectuarea unui antrenament mai intens. Antrenamentele se vor desfasura la cote inalte, iar recuperarea se va produce mai usor. Nu este întâmplător faptul că mulți dintre primii susținători ai antrenamentelor in timpul postului, sunt culturisti.

Culturismul este un sport care cere, în special, antrenamente de intensitate mare și grăsime corporală extrem de scăzuta pentru definiție. De exemplu, Brad Pilon, care a scris cartea Eat. Stop. Eat este culturist, așa cum este si Martin Berkhan, care a popularizat metoda “leangains”.

eat-stop-eat-by-brad-pilon-review
Brad Pilon

Cumva, eu nu cred că acestor doi băieți postul le „mananca” muschii. Așa că, pentru toți acei oameni care au crezut că postul ii oboseste, sau că nu se poate face sport în timpul postului, ei bine, acestia se inseala. Postul nu “arde” mușchi. Nu există nici un mod de “infometare” in care te duce postul, obligandu-te sa te usuci în poziția fetală, pe canapea. Mai degrabă, postul are potențialul de a elibera proprietățile anti-îmbătrânire ale HGH, fără nici una dintre problemele de HGH excesiv (cancer de prostata, crestere de zahăr din sânge, creșterea tensiunii arteriale).

MartinBerkhan
Mark Berkhan

Pentru cei interesați de performanțele atletice, beneficiile sunt chiar mai mari. Așa că, hai să vedem: te poti antrena mai mult; slăbesti; recuperarea este mai rapidă; scade insulina si rezistenta la insulina; scade zaharul in sange. Toate aceste beneficii sunt realizate fără medicamente, suplimente ori costuri. Da; la fel ca cele mai bune lucruri în viață, este gratis. Si totusi, de ce e toată lumea atât de împotriva postului total?

Sursa articol traducere si adaptare: https://intensivedietarymanagement.com/fasting-and-growth-hormone-physiology-part-3/

2 thoughts on “Povestea Postului (III). Calea catre tinerete?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.