Simptome si retete pentru “curatenia” autumnala, de la dr. Sorina Soescu

FotorCreated5
De-ale Toamnei (2014)

In ultimii ani, mi s-a intamplat sa aud destul de des intrebari de genul: “Cum, dar si pe tine te doare spatele?”, “Cum e posibil sa ai insomnii, daca mananci corect si faci sport?”, “Cum, si copiii tai racesc?”, “Chiar si tu ai dureri de cap?”

Numai de-ar fi atat de simplu…adica sa mananci corect (daca e posibil asa ceva 100%, mai ales in zilele noastre), sa faci miscare si totul sa fie perfect! In fapt, lucrurile sunt un pic mai complexe. 🙂 Dincolo de ceea ce mancam si de cata miscare practicam, fiecare om, fiecare familie are cate un bagaj de dus, mai greu sau mai usor… nu e nimeni desavarsit, nu e nimeni ferit de boala, suparari. Si cu atat mai putin eu. Spun asta despre mine, pentru ca din fire sunt un om framantat, de multe ori introvertit, perfectionist, care de-a lungul vietii nu a stiut mereu sa aiba grija de sine. Ce stiu insa este ca ma straduiesc zi de zi sa fiu mai buna decat ieri, sa-mi gasesc echilibrul intern si sa imi traiesc viata cat mai frumos cu putinta, chiar si atunci cand disconfortul fizic ma incearca. Si mai stiu ceva: stiu ca daca nu as face cate fac (preocupare pentru alimentatie, miscare, introspectie), lucrurile ar fi mai gri chiar. 🙂

Pana la urmatorul episod Sanatate 5 D, te invit sa citesti o selectie dintr-un articol al doamnei dr. Sorina Soescu, care sper sa te ajute si sa te inspire in a gasi sensul suferintelor fizice si emotionale, asa cum a facut-o in cazul meu, cand incercam sa imi explic simptome aparute mai cu seama la copiii mei, dar si la mine, dupa intoarcerea din vacanta de vara. Este o lectura cam lunga, dar iti promit ca merita! Inca o data, ceea ce noi numim boala, necazuri, sunt doar valuri ale vietii, care ne poarta acolo unde e nevoie, pentru ca noi sa urcam cu o treapta mai sus, catre calea spre ARMONIE CU NOI SI CU NATURA. 🙂

FotorCreated1
De-ale Toamnei (2013)

“…Corpul nostru este o parte din această Natură, care își transformă energiile, la fiecare 3 luni – un ciclu natural al Pământului – marcat de Echinocții și Solstiții. (Odata cu) Echinocțiul de toamnă – care anul acesta a fost pe 22 septembrie ,–…multe dintre organismele noastre au dat ”semnale” că încep ”pregătirea de toamnă”.

V-ați trezit cu ”răceli” din senin, cu nas curgând și tuse?  V-ați trezit cu indigestii apărute peste noapte, cu dureri de burtă și/sau diaree, ori diferite eliminări neplăcute prin intestine? V-ați trezit cu erupții tip alergii pe piele sau diferite bubițe ”ciudate” (care seamănă foarte tare cu pișcăturile de insecte, doar că sunt răspândite pe întregul corp)? V-ați trezit cu orice alt fel de simptome neobișnuite – de la dureri articulare, dureri de cap, probleme cu ochii sau urechile, ori amețeli la tulburări de somn? Atunci sigur știți că și sistemul limfatic din interiorul corpurilor tuturor se pregătește de toamnă! Și o face cum știe el mai bine. Făcând ”curățenia” de toamnă – eliminând pe unde poate, cum poate – tot ceea ce am acumulat în timpul lunilor de vară.

Deși a fost o vară extrem de călduroasă, în care – TEORETIC – pofta de mâncare ar fi trebuit să tindă către zero – și să dorim preponderent apă și fructe zemoase – totuși multă lume și-a continuat stilul de viață ”civilizat” , introducând alimente grele în corp și menținându-se în condiții de viață artificiale (stat în aer condiționat, lucrat mult la computer, călătorit mult cu mașina, vorbit mult la mobil etc, etc). Consumul de înghețată, de băuturi răcoritoare, de prăjituri și patiserii a îngreunat mult organismele, mai ales ale copiilor. Iar cei care au avut ocazia să meargă la turismul ”all-inclusive” – au reușit să introducă în corp cantități impresionante de deșeuri! Așa încât , toate reziduurile acumulate în cursul verii vor fi ”mobilizate” și se vor face tentative importante de eliminare. Spun ”tentative” pentru că majoritatea oamenilor nu înțelege ce se întâmplă, nu este ”acordată” la modul natural de funcționare al corpului și la variațiile Naturii și, la primele semne de ”curățenie” din partea corpului, se înghit pastile, siropuri sau se fac injecții, care blochează toate aceste tentative.

La unii oameni și în special la copii, corpul este mai puternic și nu se lasă ”păcălit” de tentativele de oprire, așa încât eliminările de toamnă încep! Schimbările de temperatură, de umiditate și presiune atmosferică ajută la ”mișcarea limfei” și intensifică toate aceste eliminări, care ar fi avut loc oricum, periodic, ele reprezentâtnd doar eforturile corpului de a suprviețui. Iar prezența microbilor, a bacteriilor, a virușilor și ciupercilor – acești ”gunoieri” ai lumii nevăzute – cei responsabili de reciclarea materiei moarte în Natură – ajută și mai mult procesul de curățenie.  Da! Să nu vă mire această afirmație. Microbii, virușii, ciupercile și chiar paraziții – NE AJUTĂ!  Ei ”digeră” materia moartă care blochează spațiul dintre celulele noastre și astfel facilitează evacuare cu mai multă ușurință a unor materii fetide, care ar rămâne blocate în corp. Unde este materie moartă – apar și gunoierii – microbii, virușii, ciupercile, viermii.  Dacă organismul nostru ar consta doar din substanțe vii, dinamice, aflate continuu în mișcare, nu ar fi nevoie de prezența acestor germeni. Ei există, oricum, pretutindeni în Natură. Sunt gunoierii care așteaptă oportunitatea de a curăța. Și se ”agață” de corpul nostru doar dacă au ”treabă” de făcut – adică materie moartă de descompus și eliminat.

 În afară de eliminările ”fizice”, biologice, de care v-am pomenit, în toamnă apar și alte tipuri de ”eliminări”. Nu doar corpul nostru biologic ”face curățenie”. Și alte părți ale ființei noastre se implică în acest proces. Sufletul nostru își ”triază” umplutura de reziduuri din inconștient, și dacă acest ”coș de gunoi” este plin, mai elimină ceva din surplus. Așa încât, ne putem trezi în pline stări emoționale neobișnuite, provocate de cauze minore sau aproape fără cauze: frici, neliniști, nemulțumire, iritabilitate, indecizie, furie, agresivitate, lăcomie, invidie, gelozie și multe altele. Ne putem trezi că plângem din senin – sau pur și simplu-”jeluim”, fără să înțelegem ce anume. NU ÎNCERCAȚI SĂ VĂ EXPLICAȚI RAȚIONAL O STARE EMOȚIONALĂ. Orice eliberare tip emoțional (un hohot de plâns, o izbitură de pământ sau chiar un strigăt) reprezintă O ELIBERARE. Lăsați emoția să treacă. Spre deosebire de sentimente, care sunt stări profunde, durabile și bine definite, emoțiile sunt exact precum norii pe cer – apar și dispar rapid – important este să ”nu vă agățați” de ele și mai ales, SĂ NU LE INTERPRETAȚI RAȚIONAL. Pentru că emoțiile sunt IRAȚIONALE, sunt ILOGICE.

În toamnă,  veți descoperi că aproape toată lumea din jurul dvs. ”eliberează” energii acumulate, fie la nivel fizic, fie emoțional sau mental. Așa încât, așteptați-vă la mici ”furtuni” declanșate de majoritatea celor inconștienți – care nici măcar nu realizează ce se petrece cu ei. Permiteți-le să-și facă ”curățenia de toamnă” (înțelegeți ce se întâmplă!). Și, mai ales, NU VĂ ÎNCĂRCAȚI CU CEEA CE DESCARCĂ CEILALȚI! Considerați toate ”eliminările ” emoționale care urmează drept ”normale” și ”firești” pentru această perioadă a anului; încercați să rămâneți detașați și cât mai centrați în propria inimă și iubire (la fel cum ați face cu un copil aflat în criză de nervi: doar îl priviți cu CALM și încercați să-i transmiteți propriul calm – ca să înceteze cu ”istericalele”).

Cu multă iubire pentru ceea ce sunteți, ca ființe umane luminoase, încercați să nu vă irosiți energia banilor (care tot energia dv este – dar schimbată într-o altă formă) pe obiecte și haine inutile, pe prea multă mâncare sau băutură. Încercați doar să vă bucurați de atmosfera abundenței – prilejuită de recolta toamnei – și să folosiți cu moderație din ea, atât cât are nevoie corpul și sufletul. Umpleți-vă sufletul de ABUNDENȚA aromelor, a culorilor și a vibrațiilor toamnei! Și nu vă abuzați corpul în nici un fel.

Ne putem ajuta corpul fizic, sufletul și mintea să facă schimbarea către toamnă mai ușor, inițiind procese ”voluntare” de curățenie: fie putem face un ușor post alimentar – cu fructe și legume – sau zile doar cu fructe (este momentul zilelor ”de struguri” – ce curăță temeinic și profund ficatul) – sau pur și simplu – să avem ZILE din săptămână în care să mâncăm cât mai puțin și mai ușor – să nu mai mâncăm nimic după ora 18.00 seara și să ne culcăm devreme. Odihna reprezintă cel mai frumos cadou pe care îl putem face rinichilor și ficatului nostru – organe prinse în procesul de curățenie și detoxifiere al toamnei.

Putem să ne luăm zile libere, înainte de Echinocțiul de toamnă – și fie să le petrecem curățând casa și eliberând-o de tot ce o încarcă inutil – obiecte, haine și cărți – fie să le petrecem linișiți, relaxați și plimbându-ne în Natură, eliberându-ne noi de prea multe gânduri, de prea multele tensiuni interioare acumulate în ultimile luni. Putem să participăm la ore de gimnastică, de Pillates, yoga, qi-gong, înot sau orice altă mișcare fizică care permite descărcarea tensiunilor acumulate în corp. Putem să luăm legătura cu un psiholog sau alt terapeut care să ne ghideze în proceduri de relaxare interioară și echlibrare. Sunt foarte multe posibiltăți pe care le avem în perioada toamnei.

Dacă ne facem echilibrarea ”voluntar”, adică ne ”recalibrăm” energia interioară și eliminăm reziduurile adunate – atunci nu va fi nevoie de ”eliminările” exterioare. Și vom descoperi că răcelile ne vor ocoli, la fel și durerile de stomac sau alergiile ori erupțiile pe piele. Dacă înțelegem cât de SIMPLĂ este funcționarea corpului omenesc, cum este el o parte intrinsecă a Naturii minunate, a planetei Pământ, atunci vom înțelege tot ce se întâmplă cu noi în diferitele momente ale ciclurilor de evoluție pământești.

Vă doresc tuturor o perioadă de ”tranziție” autumnală cât mai ușoară și, mai ales, vă doresc să vă bucurați de culorile feerice ale Naturii în toamnă!”

Dr. Sorina Soescu

Sursa articolului o gasesti aici.

4 thoughts on “Simptome si retete pentru “curatenia” autumnala, de la dr. Sorina Soescu

  1. Minunat. In sfarsit, intalnesc pe cineva care spune ca si banii sunt o forma de energie, ca multe altele. Suntem pe aceeasi lungime de unda.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.