O reteta simpla, inspirata tot de cartea de retete a domnului dr. Laza. Retetei originale am adaugat cartofi (de, suntem multe guri de hranit) si am schimbat orezul integral (fiindca am mancat de doua ori saptamana asta) cu quinoa, aceasta cereala relativ necunoscuta la noi, dar care in America de Sud, locul ei de bastina, se consuma de mii de ani. Pe langa faptul ca are un gust fad, usor amarui, ca de nuca cruda si o consistenta de icre negre (parerea mea), quinoa a fost inzestarata cu ce e mai bun pentru ca noi, fiintele umane, sa o consumam cu placere si sa ne fie si bine, dupa ce o mancam 🙂 Quinoa nu contine gluten, un lucru rar pentru o cereala, are de doua ori cantitatea de proteine fată de orez, contine toti aminoacizii esentiali, este foarte bogata in fibrele atat de necesare unui tranzit intestinal bun, este un carbohidrat complex cu un indice glicemic scazut, contine magneziu, acid folic, calciu, cupru, potasiu si, daca mentionez aici si mult fier, am zis cred destule 🙂
Inainte de a pune la fiert quinoa, clateste-o bine, trecand-o printr-o sita deasa, ca sa inlaturi coaja amaruie la gust. Apoi lasa quinoa sa fiarba pentru 10-15 minute, pana cand semintele devin translucide, iar germenii semintelor ies ca un fel de codita (ciudatica), din coaja cerealei.
Iata ingredientele pentru reteta de azi:
- Conopida: 1/2 kg
-
Cartofi: 5-6 bucati
-
Nuca cruda: 1/2 cana
-
Quinoa fiarta: 1 cescuta
-
Ceapa tocata marunt: 1 bucata medie
-
Fulgi de drojdie de bere: 2 linguri
-
Cimbru uscat: 1 lingurita
-
Oregano: 1/2 lingurita
-
Sare neiodata: 1/2 lingurita
-
Apa in care au fiert cartofii/conopida
Mod de preparare: conopida, spalata si curatata in buchete mari, se pune la fiert 10 minute intr-o cratita, in care se adauga un pic de sare neiodata.
Separat, se pun cartofii la fiert, la foc mic. Dupa ce au fiert, cartofii si conopida se aseaza intr-un vas rezistent la temperatura cuptorului.
Celelalte ingrediente, impreuna cu apa in care au fiert legumele, se dau la blender, pana devin un sos de consistenta smantanii (dar mult mai gustos!).
Se adauga sosul peste conopida si cartofi si se introduce vasul in cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 15 minute.
Am insotit minunatia de pranz cu o mare salata, la care am adaugat, ca de fiecare data, faina de seminte crude, seminte de canepa si un praf de turmeric.
Sa aveti pofta! 🙂