Despre alimente integrale si imaginea corporala (dr. Douglas Graham)

În ciuda progreselor tehnologice, nutriția este o știință tânără. Nu avem nici cunoștințele, nici tehnologia pentru a reproduce într-un laborator echilibrul perfect al nutrienților găsiți în alimentele vegetale întregi.
Sucurile verzi, uleiurile “sănătoase”, suplimentele deshidratate din alimente “întregi” sau asa-zisele “super-alimente” sub formă de pulbere alba, nu sunt de fapt ceea ce se cheama: alimente “intregi” (whole food).


Tot ceea ce sperăm să obtinem din consumul de alimente rafinate, fracționate este saturația și hrănirea compromisă.
Tot ceea ce sperăm să obținem prin suplimentarea cu nutrienți izolați este ameliorarea simptomelor și crearea de dezechilibre ulterioare.
Oamenii spun că aceasta discutie le produce confuzie, deoarece prin consumul de suplimente ei simt adesea o creștere a energiei și o aparentă  inversare a problemelor legate de sanatate; totusi, aceste rezultate vin cu un cost mare. Dacă acești indivizi se distanțează de promisiunile vânzătorilor de suplimente și inceteaza sa caute solutii facile, ei observă că viața lor a devenit un joc nesfârșit, în care se schimbă simptomele, dar nu ajung niciodată la sănătate, homeostază și pace.

Exista oameni care sunt obsedați de a pierde (sau a câștiga) in greutate, neluand in seama bunăstarea și vitalitatea lor. Se concentrează miopic pe imaginea corporală, incearca tot felul de experimente nutriționale, fara sa ia in considerare posibilele consecințe.
În ciuda modului nostru de a gândi și in ciuda a ceea ce ne arata publicitatea
, sistemul digestiv este mai mult decât un tub pentru plăcere, care în cele din urmă elimină orice chestie nedigerabila, cu care-l umplem. Organismul nostru înlocuiește marea majoritate a celulelor în termen de șapte ani sau mai puțin. Unele celule, cum ar fi cele din gura și din tractul digestiv, sunt înlocuite zilnic. Într-un sens foarte real, alimentele pe care le consumăm sunt mereu în proces de a deveni “noi insine”.
Având în vedere acest fapt, nu doresti să te asiguri că fiecare mușcătură pe care o iei este făcută din materii prime de cea mai bună calitate, care sa ajute la construirea noului “tu”? Care ar fi sensul in a urma o dieta care iti compromite sanatatea? Merită sa iti distrugi rinichii, inima sau ficatul doar pentru a pierde sau a câștiga in greutate, mai ales ca poti atinge acest obiectiv fără a provoca astfel de daune?
Tineretea iarta. Cand suntem tineri, putem mânca practic orice porcarie pentru o perioadă de zeci de ani, fără efecte adverse aparente. Dar, în cele din urmă, spun statisticile, toți trebuie să recunoaștem că spectacolul este în desfășurare. Consumul de “gunoi” pentru a arăta slabi, consumul de grăsime pentru a câștiga în greutate, stimularea organismului la cote inalte, prin consumul de suplimente de la care dorim “energie”, eliberarea de un discomfort, în timp ce, fara sa ne dam seama, cream un altul, toate acestea, pur și simplu, nu ne-au adus unde ne-am dorit să ajungem!

IMG_20171005_121625

Aici se află paradoxul: prin pierderea în greutate, prin senzația de bine si chiar prin eliminarea bolilor, nu înseamnă neapărat că am devenit mai sănătoși. Consumatorii de heroină se simt bine, nu-i asa? La fel si băutorii de cafea. Si la fel se simt si “evangheliștii” ce promoveaza consumul de super-alimente. Consumatorii de junk-food, modelele anorexice ori body-builderii iubitori de suplimente…arata bine; dar cati dintre acești oameni își hrănesc trupurile la nivel celular? Cati dintre ei mănâncă alimente întregi, nerafinate, în cantități și în proporții care le-ar permite corpurilor lor să prospere?

Extras tradus din cartea “80/10/10 Diet”, by Dr. Douglas N. Graham

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.