Postul de 24 de ore.
Acest tip de post incepe la cina si se incheie la urmatoarea cina, sau poate incepe la micul dejun si se termina la urmatorul mic dejun. Practic, nu este o zi intreaga de post total, de vreme ce totusi exista o masa intr-o perioada de 24 de ore. Acest model seamana mult cu dieta “Warrior”, dar e totusi diferit, fiindca in dieta propusa de Ori Hofmekler, faptul ca se mananca intr-o “fereastra” de 4 ore, inseamna ca postul are 20 de ore, nu 24.
Postul de 24 de ore are cateva avantaje importante. In primul rand, deoarece implica o perioada mai lunga de abstinenta alimentara, tinde sa fie mai eficient. Deoarece se mananca o data pe zi, eventuala medicatie de care cineva are nevoie, poate fi luata in continuare.
Un alt avantaj important este faptul ca acest tip de post poate fi usor inclus in viata de zi cu zi. Cei mai multi oameni, de exemplu, mananca cina alaturi de familie, zilnic. De aceea, faptul ca vei lua zilnic cina si totusi, ca rutina, nu vei manca micul dejun si pranzul, nu iti va afecta nicicum viata. Acest lucru se aplica usor, mai ales in zilele lucratoare. Daca vrei, iti bei cafeaua dimineata, dar nu mananci pranzul. La pranz esti la munca, insa seara, esti in familie, la vreme pentru a te bucura de cina. Asa, economisesti si timp, si bani, fiindca nu gatesti si nu speli vase dupa ce ai mancat micul dejun, iar la pranz castigi timpi, astfel incat termini la vreme cu munca, pentru a fi acasa la timp sa mananci cina. Nimeni nici nu va realiza ca ai tinut un post de 24 de ore.
Eat Stop Eat.
Acest tip de post, de 24 de ore, tinut o data sau de doua ori pe saptamana, este promovat de Brad Pilon, autorul cartii Eat. Stop. Eat.
Brad a fost budy-builder si este pionier in popularizarea postului intermitent, prin faptul ca a sustinut stiintific ideea de post total. Aceasta carte a fost des considerata “Biblia” ideii de post intermitent.
Dr. Michael Mosley. Dieta 5:2
O abordare similara este “Dieta 5:2”, promovata de dr. Michael Mosley, producator si medic cunoscut, dupa ce a popularizat dieta sa in emisunea de la BBC, denumita “Horizon”, in care a prezentat “Eat, fast and Live Longer” (“Mananci, tii post si traiesti mai mult”).
Desi anterior a existat ceva interes pentru subiectul post intermitent, interes generat de pionierii in domeniu, Martin Berkhan si Brad Pilon, totusi impactul nu a fost covarsitor. Abia dupa aparitia documentariului BBC pomenit mai sus si cartea ce i-a urmat, interesul a crescut, mai ales in UK. Cartea doctorului Mosley, “The Fast Diet”, a fost best seller in UK si curand, alte carti pe aceasta tema au aparut.
Dieta 5:2 propune 5 zile de dieta “normala”, iar in celelalte 2 zile ale saptamanii, mananci un total de maxim 500 calorii/zi. Cele 500 de calorii pot fi consumate toate la aceeasi masa (ceea ce aseamana aceasta dieta cu dieta Eat. Stop. Eat), dar nu neaparat.
Postul zilnic, alternativ. Krista Varady
Acest tip de post este cel mai documentat stiintific, documentare asigurata, in parte, de dr. Krista Varady, profesor asistent in nutritie la Universitatea Illinois-Chicago. Krista a scris o carte, numita The Every Other Day Diet, desi aceasta nu a fost o “lovitura” pe piata de carte, precum Dieta 5:2, propusa de dr Mosley.
Desi pare ca mananci o data la 2 zile, nu e chiar asa. Poti consuma pana la 500 de calorii in ziua de post, ca si in dieta 5:2. Diferenta e ca postul cu maxim 500 de calorii/zi se tine o data la 2 zile, nu doar de 2 ori pe saptamana, deci e o metoda de post mai intens. Avantajul major al acestui tip de post este faptul ca, asa cum am zis, e cel mai documentat stiintific, din toate celelalte metode de a posti.
36 de ore de post total
Cu cat progresezi in practica de a posti, beneficiile isi fac aparitia, dar si riscul complicatiilor. Deoarece am in grija diabetici de tip 2, obezi dificil de tratat, tind sa tintesc spre perioade mai lungi de post alimentar, dar intotdeauna tin sub observatie presiunea arteriala si reactiile pacientilor. Te rog sa retii ca daca nu te simti bine, trebuie sa te opresti. Poti simti foame, dar nu trebuie sa te simti flamand. (Nota Liorisme: cred ca un corp toxic si, care nu a luat niciodata o pauza digestiva, nu se poate simti bine, in niciun caz atunci cand experimenteaza postul; de fapt, in mod garantat se va simti rau! Si mai cred ca daca cineva incearca sa tina post pentru prima data in viata lui, chiar si un post scurt, este imposibil sa nu simta “foame”, adica o racaiala in stomac, care o sa apara la orele la care era obisnuit sa manance. Cred ca doctorul Fung incearca sa se asigure ca, atunci cand o persoana cu probleme mai grave de sanatate tine post de peste 24-36 de ore, o va face sub supraveghere medicala, asa cum se subliniaza mai jos).
Mai trebuie avut in vedere faptul ca medicatia unei persoane care tine post trebuie monitorizata atent de un doctor, in special in cazul diabeticilor, fiindca daca se ia aceeasi doza de medicament si nu se consuma niciun aliment, vei fi hipoglicemic si acest lucru este foarte periculos.
Faptul ca glicemia coboara nu este un pericol in sine, pentru ca acesta e si scopul postului. Vrem ca glicemia sa scada. Dar asta inseamna ca “doza de medicamente” in acea zi a fost mult crescuta (prin efectul postului) si trebuie verificat cu medicul cum se ajusteaza doza si nivelul glicemiei. De asemenea, sunt anumite medicamente, care luate pe stomacul gol, pot cauza probleme digestive.
In general, medicatia diabeticilor si insulina TREBUIE reduse in zilele de pauza alimentara pentru a se evita hipoglicemia. Doza trebuie stabilita de medicul curant.
NU RECOMAND NIMANUI, CARE SE AFLA SUB MEDICATIE, SA POSTEASCA PE PERIOADE MAI LUNGI DE TIMP, FARA A FI IN GRIJA DOCTORULUI SAU.
Un post de 36 de ore inseamna ca practic nu se consuma o zi intreaga niciun aliment. Adica, sa spunem ca iei cina la ora 7 pm, in ziua urmatoare nu consumi niciun aliment si mananci abia micul dejun, la ora 7 am, in cea de-a treia zi de la ultima masa.
Postul de 42 de ore
Sfatuim pacientii nostri des sa ajunga la o rutina, in care nu consuma nimic la micul dejun, pana pe la pranz. E usor sa ai un interval de 16 ore pauza alimentara si 8 ore in care poti consuma alimente, in mod regulat. Dupa cateva zile, cei mai multi pacienti se simt normal, incepandu-si ziua doar cu un pahar de apa si cafea.
Daca, spre exemplu, intr-o zi, in loc sa mananci la pranz, mananci abia la cina, la ora 6 pm, apoi, in ziua urmatoare nu mananci nimic, pana la pranz, in ziua a treia, ai obtinut un post de 42 de ore.
Pentru perioadele prelungite de post, in mod normal, in zilele in care se mananca, nu restrictionam numarul de calorii. Foarte des se intampla ca, pe masura ce cineva se obisnuieste cu pauza alimentara, apetitul sa scada mult. Deci pofta de mancare nu creste, ci scade. De aceea, in zilele de “alimentare”, ar trebui sa se manance pana intervine satietatea.
Faptul ca se diminueaza apetitul are sens. Pe masura ce se corecteaza rezistenta la insulina, nivelul acesteia scade. De vreme ce insulina este regulatorul principal, ce seteaza greutatea corporala, corpul “vrea” sa scada in greutate. Ca raspuns, foamea e reprimata, dar metabolismul bazal se mentine. Deci apetitul scade, insa TEE ramane la fel sau chiar creste. Strategia reducerii calorice duce la opusul acestui fapt. Care dintre cele doua crezi ca va da rezultate pe termen lung?
Sursa traducere articol: https://intensivedietarymanagement.com/longer-fasting-regimens-part-7/