Am gatit aceste briose dupa Craciun, tot cu gandul la musafiri, dar recunosc ca am avut emotii, fiindca nu au avut consistenta brioselor “obisnuite”. Mi-a fost teama ca acest lucru s-ar putea sa nu fie pe placul mesenilor. Dar m-am inselat; s-au mancat absolut toate, cu mare incantare, la aceeasi masa, ceea ce m-a bucurat peste masura, mai ales ca am folosit ingrediente “normale”. 🙂
Cred ca problema este ca facem compartii cu produsele facute din faina alba, cu gluten, cu praf de copt etc., care ajuta aluatul sa creasca si sa fie pufos…Si totusi, gustul deserturilor din faina integrala sau din alte fainuri fara gluten, deserturi plamadite in casa, fara ingrediente “ajutatoare” si fara zahar, gustul acestora nu doar ca nu este cu nimic mai prejos decat al produselor din comert, dar, de fapt, sunt chiar mai gustoase!
Ingrediente:
-250 g faina integrala de grau (cam doua cani si jumatate);
-doua maini generoase de stafide si curmale, hidratate in prealabil cam 2 ore
-o banana bine coapta
-5 linguri de cacao naturala sau carob pentru blat, plus 3 linguri pentru topping-ul de ciocolata
-10 linguri fulgi nuca de cocos
-cam 500 ml lapte vegetal (eu am facut lapte de susan)
-miere, dupa gust
-cateva patratele de ciocolata amara (85% cacao, fara lapte, fara zahar)
-o lingurita vanilie
-o mana de nuci, bucatite
-un varf de lingurita sare de Himalaya
Mod de preparare:
Se dau la blender fructele uscate si banana, impreuna cu putina apa sau lapte vegetal, pana ce se preschimba intr-o pasta asemanatoare gemului. Intr-un bol generos, se amesteca faina cu nuca de cocos, pudra de cacao, praful de sare, vanilia si nucile. Dupa omogenizare, se adauga pasta de fructe si laptele vegetal, amestecandu-se bine, bine totul. Compozitia se pune in forme de briosa; in mijlocul compozitiei, in fiecare forma, am adaugat cate o bucata de ciocolata amara.
Am pus briosele in cuptorul preincalzit. Le-am lasat la o temperatura de 170 gr C, cam 35 de minute. Am testat compozitia cu un scobitor, sa ma asigur ca nu se lipeste. Cand au fost gata, le-am lasat sa se raceasca si, intre timp, Gia a pregatit glazura ciocolatoasa, combinand 3 linguri de miere cu 4 linguri de cacao, plus un pic de apa calduta. Cand s-au racit bine briosele, am ornat cu crema de ciocolata, adaugand si un praf de fulgi de cocos, ori cate o nuca.
Fara falsa modestie, briosele mele au avut un gust tare bun! 🙂 Ciocolata de la mijloc, care s-a topit la caldura, si topping-ul de ciocolata, adaugat dupa ce s-au racit, au desavarsit gustul “altfel”. Nu au fost briose, ca cele pe care le stii, pufoase si moi, dar cu siguranta au avut succes, de vreme ce musafirii s-au lins pe degete, iar Eva nu se mai oprea din mancat. 🙂
In curand, revin si cu reteta de briose cu dovleac. 🙂
Bune,rau😊
LikeLiked by 1 person