Quinoa cu legume…Yummmy!

Pana acum, am folosit quinoa mai mult in retete – desert. De ceva vreme, o gatesc si cu legume si sunt tare incantata de gustul, de textura si de satietatea pe care o da acest preparat…Ne bucuram cu totii de un curcubeu de culori si de ingrediente sanatoase. O reteta care se gateste cu minim de efort si ofera multa savoare. Quinoa se poate poate adauga pur si simplu in salate. Pentru iubitorii de gusturi “tari”, se poate folosi putin mujdei de usturoi. 🙂

De multe ori, mai cu seama in lunile de iarna, folosim legume mixte, congelate. Pentru ca Evei nu ii prea plac legumele, pe cele congelate le punem in blender pentru cateva secunde. Astfel, vor fi tocate mai fin, decat la mana, inainte de a le adauga in cratita.

Cel mai bun lucru la reteta asta e ca, in loc de quinoa, putem folosi orez, mazare ori linte; in rest, instructiunile de gatit sunt fix aceleasi; la fel si restul ingredientelor, desi legumele pot varia, mai ales in functie de sezon.

Hai sa iti spun reteta (simpla, simpla):

quinoa

qino5

Ingrediente:
  • 500 g de quinoa (am folosit atat alba, cat si mixta: rosie, neagra, si alba); quinoa alba am observat ca se inmoaie mai repede, in timp ce cea neagra sau rosie ramane mai crocanta; dintr-o cana de quinoa cruda se obtin cam trei cani de quinoa gatita.
  • 2 ardei colorati
  • 1 morcov
  • 2-3 buchetele de brocolli
  • 100 g mazare
  • 1 ceapa mica
  • sau orice alte legume congelate
  • 2 maini boabe de porumb (ii place mult Evei)
  • usturoi zdrobit, optional
  • ierburi uscate, dar si proaspete
  • 1 lingurita turmeric

   Mod de preparare:

  • Quinoa se lasa in apa, la hidratat, peste noapte sau macar cateva ore inainte de gatire.
  • Se clateste bine, bine, in mai multe ape;
  • Se foloseste de 2 ori mai multa apa, decât cantitatea de quinoa;
  • Se pune quinoa la foc mic; cand apa da in fiert, se adauga legumele, turmericul si ierburile si se lasa la fiert aproximativ 30 de minute, pana se absoarbe aproape toata apa in care a fiert;
  • vasul ramane acoperit, fara foc, pana cand quinoa absoarbe toata apa. Pregateste si o salata generoasa si gata! 🙂

qjpg

salata

*******************

Until now, I used quinoa mostly for dessert. Recently, I started cooking quinoa also with vegetables and I am delighted with the taste, the texture and the satiety of this recipe. We all enjoyed this rainbow int the bowl, with many nutritional ingredients. A recipe that requires minimal effort and provides tons of flavor…Quinoa can also be used in salads. For those who love”strong” tastes, a little garlic cream may be added, before being served. 🙂

I should also say that we use exactly the same ingredients (the vegetables may vary though) and cooking instructions when instead of quinoa, we cook rice or peas or lentils.

Let me tell you the recipe (soooo easy to make):

Ingredients:

  • 500 g quinoa (I used both white and mixed: red, black, and white); I noticed that white quinoa  it softens faster, while the black and the red one remains crispy; from a cup of raw quinoa we get about three cups of cooked quinoa.
  • 2 colorful peppers
  • 1 carrot
  • 2-3 pieces of broccoli
  • 100 g peas
  • 1 small onion
  • or any frozen vegetables
  • 2 hands of corn (Eva loves corn)
  • minced garlic
  • dried and fresh herbs
  • 1 spoon of turmeric

We often use mixed frozen vegetables, especially during winter. Because Eva is not crazy about vegetables, we often put them in the blender for a few seconds, for a quick and better chop, before adding them in the pot.

Instructions:

  • Leave quinoa in the water, over night or for a few hours, to hydrate.
  • Before cooking, rinse quinoa for several times in cold water;
  • I use twice as much water as quinoa;
  • chop the vegetables (onion, peppers, carrots, broccoli) and add the corn, the peas, broccoli and the minced garlic;
  • bring quinoa to a boil; add the vegetables, the herbs and the turmeric and cover; then reduce heat to low until everything is cooked and liquid is absorbed almost entirely, about 30 minutes (no need to stir as it is cooking);
  • the pot remains covered without fire until the quinoa absorbs all the water. Prepare a generous salad and get ready to enjoy! 🙂

6 thoughts on “Quinoa cu legume…Yummmy!

  1. Draga Lioara,
    Multumim cu iubire pentru reteta de quinoa cu legume.M-as bucura daca timpul iti permite,sa-mi scri pe EMAIL,ce mancati voi intr-o zi si cum combini fructele si legumele intr-o saptamna(stiu ca la o masa mananci monofruct,asa fac si eu).Copii mei vor si ei sa posteasca 2 zile pe saptamana in postul Craciunului si mi-as dori ca incet incet sa mai renunte la proteina din carne(chiar daca e in general de la tara fara chimicale).Am mai discutat noi despre asta,dar nu e asa de usor sa isi schimbe alimentatia.Eu tin postul si imi doresc sa fie cu folos pe toate laturile si am schimbat mai multe in alimentatia mea,dar as vrea sa ii ajut si pe ei.Nu stiu ce sa le pun de mancare la scoala?Gia si Eva ce manaca la scoala sau ce mancau in Romania?Stiu ca totul tine de ceea ce vad acasa si de educatia alimentara,dar…..Asta e mai usor cand de mici au facut asta.Mi-as dori ca sa inteleaga si sa-si doreasca ei sa manance fara proteina animala.Ei vad la mine,dar spun:” nu ma satur doar cu fructe si legume”.CU IUBIRE SI CONSIDERATIE Oana-Tm.Astept un raspuns cand ai timp si disponibilitate.

    Like

    1. Draga Oana, meniul nostru e foarte simplu. Recunosc ca nu ma stresez deloc, de exemplu, cu ideea de varietate. Asadar, eu si Catalin nu mancam dimineata, iar lunea, pentru mine si pentru el, e zi de post cu apa, pana seara. O lunga vreme, postul a fost de 36 de h, chiar mai mult. Depinde si de perioada din an. In zilele cu sport prelungit (de peste 1 h, deci in weekend), eu si Catalin, spre deosebire de zilele din cursul saptamanii, mancam prima masa in jur de 10.30 (fructe). Altfel, prima masa e in jur de ora 13, depinde de situatie, cand mancam fructe. Copiii mananca dimineata intotdeauna smoothie cu cateva cereale de porumb (le place mult combinatia). La scoala, pentru pranz, Gia are la pachet tot fructe (dar intregi), iar Eva rosii/castraveti cu ceva gatit simplu: cartofi fierti, orez sau quinoa cu legume, mazare fiarta simplu, ori linte, fasole, naut. Uneori, pentru ca le place mult, mai facem cate o omleta cu legume. Eva, o zi pe saptamana (desi nu e o regula), are la pranz la scoala, tot fructe. Cina consta in salata si ceva gatit simplu, asa cum pomeneam mai sus. Leguminoase gatim de obicei duminica, fiindca necesita mai mult timp. Din cand in cand, la ocazii, se intampla sa mancam pizza fara carne sau mai facem paste fara gluten, cu legume. Am mai spus, nu suntem extrem de rigizi, dar, in general, ne tinem de reguli. Vara, spre exemplu, si eu, si Catalin, mancam o luna doar cruditati, fructe, in special.

      Legat de schimbarea obiceiurilor alimentare la copii: cand nu avem in casa ceva anume (carne, spre exemplu sau lactate), atunci nu avem ce negocia; daca nu exista, nu mancam. La fel cu dulciurile (desi la capitolul asta, mi-e cel mai greu, recunosc). Poate exista o zi din saptamana cand le explic copiilor ca am avut o zi prea aglomerata si in acea zi nu am putut gati: atunci, toata lumea mananca crud. Copiii inteleg si nu se cearta cu noi pentru asta.

      “Satulia” e un alt tipar mental. Dar pentru ca, copiii ne vad pe noi, parintii, cat sport facem, mancand “doar” fructe sau…nimic, atunci nu prea “indraznesc” sa spuna ca nu ii satura cruditatile. Le povestesc destul de des despre ce anume satura si ce hraneste cu adevarat corpul nostru, despre pofte si ce semnifica ele, despre limfa si detoxifiere…dar facem, asa cum spuneam, si exceptii. Simt cand pot sa fiu mai categorica si cand e cazul sa “mai slabesc…latul”:) (inclusiv cu mine insami si inclusiv cand vine vorba de miscare fizica). Nu am legat felul in care mancam de “motive religioase”. Asa am simtit, mai ales ca nu de aceea mancam, in general, fara produse de origine animala.

      Raman la parerea ca exemplul personal in familie e cel mai bun “invatator” pentru copii si explicat, cu rabdare si blandete, dar cu hotarare, de ce facem ce facem. In timp, copiii invata sa isi “auda” corpul si vor trage singuri concuzii. 🙂 Te imbratisez, de departe. L.

      Like

  2. Draga mea Lioara,
    Aseara tarziu am vazut ca mi-ai raspuns.Multumesc frumos pentru sfaturi sunt foarte clar expuse.EU,am nevoie sa explic copiilor (Sebi 17 ani si Juli 15 ani)putin mai serios si cu multa rabdare despre detoxifiere,despre ce satura si hraneste corpul nostru; te rog ajuta-ma cum sa fac cu carnea,a.i sa o reduca treptat nu dintr-o data din consum.Merg la un fast food cu colegii ,rar fiindca si-au dat ei singuri seama,de ce mananca acolo(o data la 1-2 luni)si eu sunt foarte bucuroasa ca au inteles,dar spun:” mami carnea de casa de la buni e altceva!”avem nevoie si de proteina animala .Tu spuneai mai sus ca:asa ai simtit sa renunt la carne,dar daca ei nu simt,eu cum as putea sa-i ajut?poate ma poti lumina putin in acest sens.Eu mai mananc si proteina animala dar nu zilnic,ma detoxific incet,postesc si mananc fructe si legume (cel mai mult) si beau lichide,apa in special,fac pilates si yoga cu iubire.Cum ar fi mai bine sa renunti treptat la proteina animala?si cu dulciurile le tot explic despre cat e de nociv zaharulEu mananc-la ciocolata numai ciocolata neagra de vreo 5 ani,lor nu le place delocSper din suflet ca,nu te obosesc si nu te supar cu intrebarile mele.Astept un raspuns cu rabdare doar atunci cand poti sa scri.Cu iubire Oana

    Like

  3. Buna Oana,

    Referitor la reducerea consumului de carne (sau a oricaror altor alimente), revin si zic ca cea mai buna solutie (experimentata de noi) e sa nu existe in casa respectivul aliment, macar in perioada in care nu il doresti in alimentatia voastra.
    Legat de fast food, nu imi fac probleme pentru ceea ce e o exceptie. E greu pentru copii/tineri sa se auto excluda, cand colegii lor socializeaza in astfel de localuri. Important e ce fac zilnic si, mai ales, ce fac acasa.

    Eu comentasem ca am simtit sa nu leg excluderea proteinei animale din alimentatie, de motive religioase. Cred ca postul religios are implicatii mult mai profunde, decat cele care tin de…stomac. Mi s-a parut un subiect prea complex; asa ca am preferat sa le explic copiilor legatura dintre ceea ce mancam cu felul in care ne simtim, lasand totusi religia pe alt plan.

    Copiii tai sunt mari si cred ca sunt sanse sa inteleaga ca nu de proteina are copul nevoie, ci de aminoacizii din care singur isi construieste proteina. O vaca, spre exemplu, nu mananca alta vaca, ca sa obtina proteina, nu-i asa? Mananca ce e construita sa manance: iarba. Plantele au toti aminoacizii de care e nevoie, ca sa avem exact tipul si cantitatea de proteina de care avem nevoie. In plus, corpul nu va cheltui energie pretioasa ca sa “sparga” proteina pe care o obtinem din produse animale si ca sa ajunga la amnioacizi, ca apoi sa reconstruiasca propria proteina. Nu mai bine obtinem proteina la “prima mana”, adica aminoacizi din plante? Mancand plante, nici nu raman deseuri atat de grele in corp, pe care organismul sa se munceasca din greu apoi sa le elimine (alta pierdere de energie)…cum face cand mancam carne, spre exemplu…

    Daca totusi ai tai copii nu rezoneaza de niciun fel cu ce vad ca faci tu si cu ceea ce le explici, nu te poti lupta cu asta. Poti fi, asa cum am mai spus, un exemplu, iar ei, vazand cum te simti si cum vibrezi, poate isi vor dori sa te urmeze sau, macar, vor sti ca au in viata aceasta optiune. Fa ceea ce poti. Doar pe noi insine trebuie sa ne schimbam. De cele mai multe ori, e de ajuns . 🙂

    Nu ma obosesti, sa nu iti faci griji! Ma bucur mult sa vad o mama preocupata de binele ei si al familiei. Eu cred ca femeia e motorul in familie, cand vine vorba de schimbarea tiparelor, a obiceiurilor. Si tot in mana si in inima femeii stau rabdarea, iubirea si puterea sa le duca la implinire.

    Cu drag,
    Lioara

    Like

  4. Draga mea Lioara,
    De fiecare data cand vorbim,te simt atat de aproape,vorba proverbului:”Cine e aproape de inima,e aproape chiar daca e departe iar cine e departe de inima,e departe chiar daca e aproape”.Multumesc,draga mea pentru tot ce imi transmiti cu sinceritate si iubire.Recitesc cu drag ce mi-ai scris de-a lungul timpului de cand conversam si tot invat,invat.Lupt cu credinta pentru schimbare atat in plan personal cat si in cel al copiilor si sotului meu.Azi la yoga ,instructoarea ne-a vorbit despre yoga-jala neti,tehnica de purificare nazala cu apa si sare.Voi o folositi?Simt ca ma energizez foarte bine la yoga.Eu sunt si meteodependenta si lipsa soarelui si vremea urata,ma deranjeaza si parca simt unele efecte ale ei in mine(o stare de neliniste,dimineata-e drept ca mai mananc uneori seara dupa ora 20),parca nu ne motiveaza mai nimic cu toate ca,nu ma uit la tv,decat la canale de calatorii etc,dar lipsa soarelui si multe alte aspecte din tara pe care le simtim meru in jurul nostra ne apasa.Am multe in activitate si nu mai apuc sa mai citesc seara.Armonia interioara o pierdem usor si o castigam greu.Poate imi spui si mie tu cum o pastrezi?
    Astept cu rabdare sa-mi scri.WEKfrumos.Te pup cu iubire.
    Oana-Tm.

    Like

  5. Draga Oana, tocmai m-ai inspirat sa mai scriu un articol. :)…nu stiu cat de repede voi reusi, dar o sa scriu sigur cat de curand despre armonia interioara. Te imbratisez, L.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.