Din nou despre Post, limfa si alimentele creatoare de mucus (dr. Sorina Soescu)

Foarte mulți naturiști și igieniști din ultimii 100 de ani și-au pus multiple întrebări cu privire la efectul alimentației umane asupra stării de sănătate.  Și tot atât de mulți au descoperit cât de IMPORTANTĂ este alimentația asupra menținerii stării de sănătate sau a apariției stării de ”boală”. 

Naturiști renumiți din trecut, precum Arnold Ehret, H. Carrington, T.S. Fry, Sylvester Graham (părintele igienei naturale în America din 1830!), Paul Bragg și dintre contemporani, Robert Morse, Patricia Bragg, Robert Lockhart, Kristina Bucharan-Carillo și foarte mulți alții, au testat pe propriile organisme, zeci de ani de zile, validitatea legăturii dintre alimentație și sănătate.

În prezent, beneficiem de experiența directă, personală, a sute de oameni și de colectarea a mii de cazuri de vindecări impresionante cu ajutorul dietei ”naturale”, pe care unii o numesc ”dieta care NU produce mucus” (Arnold Ehret a ”brevetat” această denumire) sau ”dieta alcalină” (naturiștii mai moderni, precum familia Bragg, folosesc această denumire).

Nu mai vorbim despre IPOTEZE – sau testări – sau încercări. Acestea se fac de peste 200 de ani si avem cazuri concrete, precum practicianul specializat în chiropractică Robert Lockhart (https://www.youtube.com/watch?v=g98tHEHGlt4), care trăiește pe o dietă raw-vegană/fructariană de circa 35 de ani, aflându-se într-o stare de sănătate impresionantă (Robert este specialist in mersul in mâini, pe care îl practică cu succes la peste 70 de ani, arătând la această vârstă ca alți bărbați la 40 de ani!).

0

Un alt exemplu impresionant este Kristina Bucharan Carillo, o tânără americană ce și-a vindecat un debut de diabet prin dieta raw-vegană și trăiește cu această alimentație de 11 ani, având un canal pe Youtube, specializat în rețete raw-vegane, extrem de creative și de gustoase, adevărată inspirație pentru toți cei care doresc să încorporeze cât mai mult din acest stil de alimentație în practica zilnică: http://www.youtube.com/user/FullyRawKristina.

maxresdefault-11

Robert Morse este un naturist din Florida, pe care personal în consider specialistul nr. 1 din lume în dietă și detoxifiere, fiind o persoană care îmbină spiritualitatea cu alimentația și medicina, ghidând zeci de oameni pe drumul dinspre boală spre sănătate și, în același timp, educand continuu populația cu privire la procesul de detoxifiere și la influența alimentației asupra sănătății: https://www.youtube.com/user/robertmorsend.

dr-robert-morse

Am făcut trimiterile de mai sus pentru a vă arăta că sunt foarte mulți oameni (încă nu am reușit să citesc toți ”clasicii” și să descopăr toți contemporanii interesați de subiect), care au realizat că organismul omenesc ESTE mâncarea pe care o introducem zilnic în tubul digestiv. Hippocrate ne spunea cu mii de ani în urmă: ”Hrana să ne fie medicament”.

Lumea în care trăim este o lume duală, care funcționează pe ritm somn/veghe – masculin/feminin – zi/noapte – acțiune/repaus etc, adică întotdeauna există două aspecte, aparent contrarii, ce alcătuiesc un întreg.  De aceea, și în domeniul alimentației, este foarte important să discutăm despre ACȚIUNEA de a mânca și PAUZA (sau POSTUL) alimentar(ă). Așa cum duceți periodic mașina la revizie, pentru o verificare minuțioasă de câteva zile (sau câteva ore), tot așa aveți nevoie să faceți ”revizii” periodice ale ”mașinii biologice”, care este corpul pe care îl aveți. Dacă veți introduce continuu mâncare în corp, toată energia de care dispun celulele se va consuma în procesul de digestie, absorbție, utilizare și eliminare a reziduurilor și nu mai rămâne deloc energie pentru detoxifiere și vindecare, procese la fel de importante și de vitale!

De aceea, în toate tradițiile de vindecare și spiritualitate ale lumii, inclusiv cele ale dacilor, stramosii nostri, au existat perioadele de REPAUS ALIMENTAR sau POST,  cu efect de vindecare, de curățare, de eliminare a reziduurilor de toxinele din corp.
Posturile ortodoxe sunt special plasate în cele mai dificile perioade sezoniere din zona temperată, unde se află țara noastră: începutul iernii și finalul iernii.
Aceste posturi, care înseamnă abținerea de la consumul de proteine animale și reducerea la maxim a cantității de alimente consumate în cursul unei zile, cu intensificarea perioadelor de rugăciune și retragere în solitudine, ajută energia corpului nostru, atât pentru vindecarea sufletului, pentru liniștirea minții, cât și pentru detoxifierea corpului fizic.

IMG_4739

Naturiștii din vechime, în special Arnold Ehret în cartea sa celebră ,”Dieta care nu formează mucus”, și apoi și Robert Morse, au făcut ”liste” cu alimentele ”formatoare de mucus” , cu acele așa-zis ”alimente” (de fapt, reale otrăvuri), când sunt consumate ZILNIC si care declanșează o reacție de apărare din partea sistemului limfatic al corpului.
Sistemul limfatic (sau circulația limfatică a corpului) este acel sistem care se ocupă de eliminarea reziduurilor celulare (adică a tuturor deșeurilor pe care fiecare celulă din miliardele de celule ale corpului nostru le produce în activitate zilnică), in exteriorul corpului, prin intermediul rinichilor.
Circulația limfatică se desfășoară în paralel cu circulația sângelui, sângele fiind fluidul (mai apos) care HRĂNEȘTE celulele, iar limfa fiind fluidul (mai vâscos, mai grăsos) care ”CURĂȚĂ” celulele. Limfa din sistemul limfatic este o adevărată ”CANALIZARE” a corpului nostru, prin care se elimină in exterior cantități uriașe de reziduuri acide și toxine, ce intră în corp.

Toți știți ce este limfa, dacă v-ați stors un coș. Întâi iese puțin sânge și apoi un lichid apos, clar, uneori gălbui; aceea este LIMFA!  Când sunteți ”răciți”, sistemul limfatic, care este și principalul sistem imunitar al corpului, produce în exces limfă, sub formă de MUCUS, care se elimină la exterior pe unde poate: nas, gât, urechi, ochi, piele, vagin, intestine, rinichi,  antrenând și toxinele microbiene odată cu el; e ca și cum organismul nostru ”trage apa” la toaleta (reprezentată de ”sistemul limfatic”).  Așadar, ”mucii din nas” sau ”expectorația” de la tuse, nu sunt altceva decât MUCUS din sistemul limfatic, prin care corpul încearcă să elimine la exterior, printr-un orificiu disponibil, excesul de toxine care a intrat în organism.
Dacă aveți mereu nasul înfundat, știți că la acest nivel NU SE MAI POATE PRODUCE ELIMINAREA mucusului și a apărut un BLOCAJ LIMFATIC; exista deci prea mult mucus pentru un orificiu prea mic!

Dacă vă ”dregeți” mereu vocea și aveți senzația de ”ceva” în gât (ca un corp străin, ca niște mucus care nu se poate detașa și elimina, ca o ”gâdilitură” sau uneori ”ca un nod”), știți că aveți ”un dop de mucus” în faringe, care nu se poate elimina.
Secreție excesivă de mucus poate exista în tot tractul digestiv (de la nivelul gurii, până la nivelul anusului, locul de eliminare al materiilor fecale), mai ales atunci când persoana consumă ZILNIC alimentele formatoare de MUCUS, adică alimentele care ”irită” mucoasa tubului digestiv și declanșează o ”reacție de apărare” din partea corpului = CREAREA DE MUCUS.

Multe persoane, atunci când încep să ”postească” , se trezesc dimineața cu un gust și un miros foarte neplăcute în gură, limba încărcată, plină de un depozit albicios și o stare de slăbiciune.  CORPUL ÎȘI ÎNCEPE DETOXIFIEREA și eliminarea excesului de mucus din pereții tubului digestiv. La nivelul limbii se proiectează TOT tubul digestive și starea limbii vă spune despre starea digestiei dvs!  Vă simțiți rău dimineața, la trezire, pe nemâncate? Atunci inseamna ca sunteți ”plin ochi” de mucus în tubul digestiv.  Dacă veți continua câteva zile ”postul” , consumând multă apă sau sucuri proaspăt stoarse de fructe, treptat, limba se va curăța și ”neplăcerile” vor dispare!

IMG_4792

Care sunt ALIMENTELE FORMATOARE DE MUCUS, de care este nevoie să vă feriți ocazional (SĂ NU LE CONSUMAȚI ZILNIC),  pentru a da răgaz corpului să ”se detoxifice” și să se mențină într-o stare ”acceptabilă” de sănătate?

1) SAREA – da, este incredibil – dar SAREA este pe primul loc în clasamentul ”naturiștilor” la alimentele ”formatoare de mucus”. Sarea este “necesară” ca și adaos la ”mâncarea gătită”, care își pierde toate vitaminele și mineralele și nu are nici un gust fără sare. Dar, în același timp, are o acțiune FOARTE IRITANTĂ asupra organismului noastru și asupra celulelor noastre. Dr. Max Gerson, specialistul nr. 1 al lumii în dieta anti-canceroasă (dieta Gerson) – explică mult mai bine decât mine acțiunea sării asupra organismului.
E mai bine sa folosiți, în loc de sare, piper proaspăt, plante aromatice, sau alimente precum usturoi, ceapă, praz, leurdă sau chives (după gust).

2) OUĂLE sunt pe locul 2 la alimentele ”formatoare” de mucus, fiind alimente care CONSTIPĂ și irită intestinele (fiind și printre cele mai ”alergizante” alimente pentru oameni).

3) LACTATELE – laptele de la animale și toate produsele din lapte sunt printre cele mai ”formatoare” de mucus alimente posibile. Omul este singura specie care ”papă lapte”; niciun alt animal adult de pe pământ, nu mai consuma lapte DUPĂ vârsta copilăriei! Mai ales laptele altei specii. Am scris în multe alte articole despre efectele nocive ale lactatelor, precum efectul alergizant, efectul tip migrene (dureri de cap), efectul constipant, efectul creator de mucus, efectul de blocare al tiroidei, precum și efectul de ”încețoșare” mentală și de îngreunare a procesului de gândire!

4) FĂINOASELE – făina albă de grâu – toate tipurile de făină care conțin GLUTEN (un produs tip proteic ”lipicios”, care se lipește și de mâini, când se frământă un aluat, dar în același timp, ”lipește” intestinele!). Grânele CU GLUTEN sunt grâul, secara, orzul și ovăzul. Grânele FĂRĂ GLUTEN sunt orezul, porumbul, hrișca, meiul, quinoa.

5) ZAHĂRUL RAFINAT (și toate dulciurile făcute cu zahăr ”sintetic”, alb sau brun) – sunt alimente ”artificiale”, prelucrate, pe care corpul NU LE ACCEPTĂ ca alimente, le consideră ”toxine” și crează continuu mucus la ingerarea lor.

6) CARNEA și produsele din carne (inclusiv peștele și fructele de mare) sunt produse bogate în proteine, care se descompun în organism în ”acizi” (proteinele sunt formate din ”amino-acizi”) și determină o iritație continuuă a intestinelor și sistemului limfatic. Carnea (și peștele) sunt ”stimulatoare” ale metabolismului și organismului, iar corpul simte nevoia să ”neutralizeze” consumul de carne cu ajutorul ALCOOLULUI! Marii consumatori de carne SIMT nevoia să consume ALCOOL – bărbații, sau DULCIURI – femeile (dulciurile/zahărul produc alcool în organism, prin metabolizare).

Așadar – consumul ”otrăvilor albe” (TOATE SUNT ALBE!): sarea, ouăle, lactatele, făinoasele și dulciurile (zahărul) și al cărnii, duce la FORMAREA DE MUCUS în organism și BLOCAREA SISTEMULUI LIMFATIC (sistemul de ”canalizare” al corpului).
 Asa apar ”gunoierii” din lumea Naturii, care ajută corpul să ”descompună” deșeurile depuse (exact ca în Natură – acolo unde este ”gunoi”, materie moartă – apar organismele care ajută la descompunere): viruși, bacterii, ciuperci, paraziți, viermi etc.

Înțelegeți acum de unde vin ”bolile” oamenilor? NU DE LA ”MICROBI”, viruși, ciuperci, paraziți sau bacterii. EI SUNT DOAR ”GUNOIERII”, fiindca SUNT ATRAȘI DE PREZENȚA MATERIILOR ÎN DESCOMPUNERE, a MUCUSULUI depozitat în corp, în toate părțile corpului! (unde aveți multă grăsime sau celulită, aveți depuneri impresionante de mucus!).

Așadar, CE ALIMENTE NU PRODUC MUCUS și pot fi consumate în perioadele de ”POST”?

1) FRUCTELE sunt pe locul 1, în special fructele ”dulci” (alcaline), BINE COAPTE (fructele ”crude” sunt totdeauna mai acide!), consumate ca atare sau sub formă de sucuri de fructe.
SĂ NU AVEȚI GRIJĂ LA CANTITATE!
FRUCTELE NU ÎNGRAȘĂ (este un ”mit” demolat de experiența practică; fructele conțin FRUCTOZĂ, un zahar simplu care ajută sistemul nervos și ficatul și intră în celule fără să folosească receptorii de insulin, fără să încarce pancreasul!)
FRUCTELE NU CRESC GLICEMIA – fructele proaspete NU SUNT ZAHĂR!
FRUCTELE sunt foarte utile pentru ”curățarea tubului digestiv” (au efect anti-constipație – chiar unele dintre ele au efect laxative, așa că aveți grijă la combinații și efecte).

IMG_4632

2) LEGUMELE crude – consumate ca atare sau sub formă de salate – legume de toate tipurile: rădăcinoase, frunze sau ”fructe” ale legumelor, in funcție de disponbilitatea în anotimpuri. Pot fi consumate si ușor preparate termic (la abur, sote, fierte, grătar, supe, ciorbe etc).

3) SEMINȚELE de toate felurile (nuci, semințe dovleac, floarea soarelui, de susan, de in, de chia, de cânepă, de pin, migdale, caju, fistic, alune de pământ sau de pădure, castane), CONSUMATE CU MODERAȚIE, pentru că în cantitate mare și ele produc mucus și acidoză!

4) VLĂSTARII obținuți prin germinarea diferitelor semințe (consumați cu MODERAȚIE – pentru că au multe proteine, respectiv ”amino-acizi”!)

5) GRÂNELE FĂRĂ GLUTEN (orezul, porumbul, hrișca, meiul și quinoa) și produsele din ele, consumate sub formă gătită, combinate cu vegetale.

6) LEGUMINOASELE (consumate CU MODERAȚIE), precum fasolea, mazărea, năutul, lintea, bobul, soia și produsele din ele.

Așadar, aveți FOARTE MULTE alternative pentru POST și DETOXIFIERE. Să nu uitați de POSTUL CU APĂ DE 24 de ore – o dată pe săptămână – mai ales în perioada primăverii, care este foarte util pentru ”punerea în repaus a tubului digestiv” și eliminarea de mucus (SĂ NU VĂ SPERIAȚI DE ”MIZERIILE” ELIMINATE DE CORP ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ – NICI DE CUM VĂ MIROS GURA, PIELEA, URINA ȘI SCAUNUL! ESTE FOARTE BINE SĂ EVACUAȚI LA EXTERIOR TOXINELE!).

FOLOSIȚI CÂT MAI MULT ÎN DIETĂ ALIMENTELE CARE NU FORMEAZĂ MUCUS si doar ocazional pe cele producătoare de MUCUS. Țineți posturile ortodoxe sau posturi periodice cu apă, consumati alimente neformatoare de mucus, iar sănătatea dvs. va fi foarte bună, dispărând simptomele neplăcute și vizitele la medic.

Dr. Sorina Soescu

Sursa articol: http://www.centrulnatura.ro/alimente-creatoare-de-mucus-nou/

 

4 thoughts on “Din nou despre Post, limfa si alimentele creatoare de mucus (dr. Sorina Soescu)

  1. Draga mea Lioara,
    Am citit cu mare atentie articolul de mai sus.Am primit si eu anul trecut un art.interesant despre alimentele formatoare de mucus.Postesc si eu cu sufletul curat si plin de recunostinta.Acum insa sunt putin debusolata cu privire la un alt aspect.Dupa prob.mamei de sanatate(e mai bine acum),miercuri am aflat de o cunostinta buna bolnava de c…,pe care am vrut sa o ajut chiar daca nasa noastra medic fiind(bolnava fiind cumnata ei) mi-a spus ca nu sunt sanse.A fost ca un trasnet stirea si instant a inceput sa ma intepe in colon,am vorbit cu bolnava joi dim.eu sperand din suflet,sa nu fie atat de grav,dar pe voce am simtit ca e grav,am vorbit cu sotul ei sa-l intreb daca nu vrea sa incerce si alta alternativa de tratament si a fost de acord.S-a dus saracul a 2-a zi la dr.respectiv ,dar a fost prea tarziu.Din pacate zilnic auzim tot de oameni bolnavi de c…,de la cei din jur,de la radio (desi ascult Romania Cultural) si dupa decesul Mariei nu ma mai pot detasa.Parintele mi-a spus la spovedanie sa ajut ,dar sa nu ma consum,sa ma detasej,sa nu ma implic emotional,sa-mi conserv energia pt.familie si copii.El m-a sfatuit f.bine,dar nu pot.Poate tu privind altfel lucrurile,poti sa-mi dai un sfat cum sa ma detasej.Colonul meu am (SCI) de multi ani sufera din cauza ca eu,nu sunt in stare sa ma echilibrez singura,cred ca asta e problema.Nu am mai avut timp nici de sport de o vreme.Sunt multe de spus,de facut pentru noi ca sa fim in echilibru si in armonie,dar mai greu de infaptuit.Cu drag Oana.

    Like

  2. Draga Lioara,
    Ceea ce am scris mai sus,nu este ceva prin care sa ma plang.Am simtit ca,pot sa impartasesc acest lucru cu tine,fara sper ca sa te obosesc,stiind ca tu ai ajuns sa vezi anumite lucruri altfel,prin prisma experientei personale.Atunci cand vei putea si vei avea putin timp m-as bucura sa-mi scrii.Cu multumire Oana.

    Like

    1. Draga Oana, am o perioada agitata, dar de indata ce am un pic de vreme, iti scriu. Pana atunci, permite-ti sa simti ce e de simtit si atat. Fara judecti, auto critica…observ ce mult te sperie cuvantul cancer. E doar o eticheta. Tu ii dai o semnificatie grea, terifianta. Nu exista boala, ai uitat?

      Like

  3. Multumesc draga mea Lioara,pentru ca mi-ai scris.Ai dreptate pe depiln..Frica de de boala asta,e de mult din liceu cand un bun prieten al tatalui a murit de asta.Am un cui vechi si inca nu am reusit sa-l scot decat partial (legat de boala)Ajut in jur pe cei cu aceasta boala,cum pot emotional,dar pe mine inca nu ma pot ajuta in totalitate din pacate.Stiu ca,nu exista boala,ci doar bolnavi draga mea.Ai grija de tine si de cei dragi.Te pup.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.