Reteta 3 in 1: tort/briose/chec din ovaz, fructe si ciocolata (desert vegan si fara zahar)

Pana acum, am folosit aceasta reteta ca baza pentru cateva deserturi si de toate ma declar multumita. La fel au zis si familia, si musafirii, pe care i-am avut invitati de Sarbatorile abia trecute. Am facut acest desert sub forma de tort/tarta, de chec si de briose. Cea mai tare chestie mi se pare faptul ca dureaza cam 20 de minute sa bag la cuptor desertul (un pic mai mult la briose, pentru ca aluatul trebuie turnat in forme). Deci, rezultate delicioase, cu timp si ingrediente minime.

In plus, indiferent de forma sub care te decizi sa faci acest desert, e satios, fara aditivi, zahar, creme margarinoase, dar placut la gust si foarte… altfel. 🙂 As mai adauga doar faptul ca, cumva, desertul iese un pic altfel de fiecare data. Asta si pentru ca nu respect fix aceleasi cantitati si chiar ingrediente. De cele mai multe ori, fac mancare “ochiometric” si foarte rar mi s-a intamplat sa “dau gres”, din cauza asta.

Iata ingredientele:

  • faina rezultata din 2 cani si jumatate de fulgi de ovaz
  • 3 banane bine coapte, pentru dulceata si pufosenie
  • 1 varf de cutit de sare roz
  • aprox. 1 cana lapte de migdale/susan/seminte floarea soarelui etc.
  • 3 maini de stafide/curmale deshidratate, in loc de zahar (daca-ti place mai dulce, foloseste mai multe fructe deshidratate), puse in apa, in prealabil, vreo 2-3 ore
  • 1 lingurita vanilie pudra
  • bucatele de ciocolata fara zahar, fara lapte
  • 1 mana stafide intregi
  • 5 linguri de cacao sau carob (optional)
  • 1 mana de nuci romanesti, bucatite

Mod de preparare

Am blenduit fulgii de ovaz, pana s-au transformat in faina. Faina am pus-o intr-un castron. Apoi, am introdus in blender bananele, plus fructele uscate, rehidratate in prealabil, pe care le-am acoperit cu un pic de lapte vegetal, ca sa ii fie mai usor blenderului. Cand totul s-a transformat intr-o crema consistenta, am transferat-o in castronul cu faina si am adaugat 8 linguri cu carob (optional), 1 lingurita de vanilie pudra, un varf de cutit de sare de Himalaya, nucile si ciocolata amara, bucatite. Am amestecat bine, bine, adaugand treptat lapte vegetal, pana ce toate ingredientele s-au incorporat si aluatul a capatat  o consistenta molcuta. La final, am ornat cu cateva bucati de nuca si de ciocolata amara, ca in imagini sau doar cu ciocolata (in cazul brioselor).

Compozitia rezultata se aseaza in forme, in functie de ce desert alegem sa plamadim: pentru tort, am folosit forma de tarta cu fund detasabil; pentru chec, forme de chec (de obicei, fac doua portii, sa ajunga familionului), iar pentru briose, am niste forme de silicon (pe care mi-am propus sa le schimb cu unele din ceramica, dar inca nu am reusit). Forma se da la cuptor (o singura data am pus in forma de chec hartie de copt, fiindca nu am intampinat probleme deosebite cu indepartarea desertului din forma).

Mai jos, poze cu tortul  si cu checurile (care au fost facute cu ocazii diferite), inainte de a fi bagate la caldurica, in cuptor:

img_20161231_183322

img_20161224_200009

img_20170114_143316Dupa aprox. 40 de minute (eu incerc cu un betisor blatul, urmarind sa ramana totusi un pic de compozitie pe el, fiindca altfel, e prea uscat; compozitia se mai intareste si ulterior si vrem ca desertul sa fie molcut), scoatem din cuptor tava. Cand se mai raceste, scoatem desertul din forma si il ornam dupa preferinte si imaginatie. Eu pentru topping-ul pentru tort, de exemplu, din cauza timpului scurt, am amestecat cateva linguri de unt de arahide (dupa care, altfel, nu ma innebunesc), amestecate cu un pic de miere (dupa gust) si carob. Am pus si cativa fulgi de porumb fara zahar, de dragul Evei (careia ii place mult ca preparatele sa fie crocante). Va zic ca a avut un gust demential. 🙂

img_20170101_124900

img_20170101_124951Pe checul de mai jos l-am imbracat in ciocolata, facuta din miere, un pic de lapte vegetal si carob+cacao. Nuca, care se crocanteste, ii da un plus de savoare, cu siguranta.

img_20161225_113823

img_20161225_114523Pe checurile de mai jos, facute in cinstea intoarcerii Bunicilor de la Tulcea, le-am uns doar cu un pic de miere. Un deliciu!img_20170114_154753

brioseBriosele, dupa parerea mea, sunt cele mai bune. Mi-au placut foarte tare. A, pentru ele, am adaugat in aluat 1 lingurita de bicarbonat, stins in nitica zeama de lamaie.

brisoe1

briose2

Iar ieri, sambata, fiindca Eva a avut o prietena in vizita, am construit repede acelasi desert, dar neavand fructe uscate, am folosit doar 4 banane. Am despartit in doua compozitia: am adaugat carob doar in jumatate din compozitie si am turnat-o apoi in formele de briose, intercalat, ca sa ma joc cu colorile. Am ornat la final cu sos din carob, miere si un pic de lapte vegetal. Iata mai jos ce a iesit:

img_20170128_164749

img_20170128_165316

img_20170128_165416

img_20170128_170303

In 10 minute, ramasesera, din vreo 15 briose, doar 2. 🙂

img_20170128_165601

img_20170128_170537

 

 

18 thoughts on “Reteta 3 in 1: tort/briose/chec din ovaz, fructe si ciocolata (desert vegan si fara zahar)

  1. Reteta asta de desert suna interesant si as incerca-o si eu, o singura nedumerire am insa: ce sens are sa o coci? Toate ingredientele se pot consuma si in stare cruda…

    Like

    1. Buna, Denisa. Faina de ovaz ar trebui cel putin hidratata, ca sa poata fi digerata, in cazul in care alegi sa o consumi cruda. Nu stiu cum ai putea da forma desertului fara coacere, dar daca te descurci…

      Like

      1. Multumesc! Ma gandeam eu ca poate am pierdut vreun amanunt din vedere. O sa incerc sa hidratez fulgii de ovaz inainte de macinare (eventual cu laptele de migdale) si sa vad ce consistenta obtin fara coacere… Daca iese bine, va fi un upgrade al retetei tale la nivelul raw 🙂 Te tin la curent.

        Liked by 1 person

  2. Eu am deja cumparata faina integrala de ovaz, insa nu stiu cata sa folosesc, avand in vedere ca este mentionata doar cantitatea de fulgi care va fi transformata in faina? Un mic indiciu, va rog? 🙂

    Like

      1. Și rețeta pentru ciocolata pusă pe checul de mai sus care este? Mi-am propus mâine să încerc prăjitura, însă depind de dispoziția copilului. Poate voi avea noroc… 🙂

        Like

      2. Buna, scrie în reteta: “Pe checul de mai jos l-am imbracat in ciocolata, facuta din miere, un pic de lapte vegetal si carob+cacao. Nuca, care se crocanteste, ii da un plus de savoare, cu siguranta”. Spor! 💚

        Like

      3. Da, da,am citit, însă m-ar fi ajutat niște proporții. Absolut toate dulciurile fără zahăr pe care le-am încercat nu au ieșit și nu am absolut niciun reper. 😦

        Like

      4. Draga Alexandra, nu am cantități fixe. Mereu bucătăresc “din ochi”. Pentru ca depinde si cate checuri faci, cât sunt de mari, cât de mult topping iti place etc. Incepe cu 3 linguri de miere și 3 de Carob si putina apa. Iti vei da seama apoi dacă e de ajuns. Zi frumoasa!

        Like

      5. În sfârșit, mi-a ieșit și mie o prăjitură fără zahăr și cu ingrediente sănătoase! Mănânc cu 3 guri, îmi place mult. 🙂 Și asta în condițiile în care nu am reușit să îi mai fac topping.
        Cele 2 căni și jumătate de făină de ovăz mi-au înghițit 1 cană și jumătate de lapte vegetale. Nu am mai pus ciocolată și vanilie, dar sunt foarte mulțumită. Cu siguranță o să o refac de o grămadă de ori.

        Like

      6. Si am uitat sa mentionez ca mi-au iesit 2 forme de ceramica de 13cm plus o forma de chec din toata compozitia. Cele de ceramica s-au dus de azi noapte pana acum. Mai este checul, pe care intentionez sa-l ornez dupa indicatiile de mai sus.
        O primavara frumoasa si tie! 🙂

        Liked by 1 person

  3. In seara aceasta am incercat si eu aceasta reteta si am zis sa fac briose. In locul laptelui de migdale,eu am pus de cocos,pt ca cel de migdale pe care l-am gasit avea prea zahar,iar eu trebuie sa-l evit . Forma de silicon am si eu,dar am pus si hartiuta de aceea pt briose…bad idea 😦 si as mai dori sa intreb daca e normal sa nu “creasca” ?

    Like

    1. Buna Ramisa, dacă ai un blender bun, poti face in casa orice fel de lapte vegetal. Deci ai folosit forma în…forma. ☺ Compozitia creste, dar putin. Pentru noi nu a fost o problema. Nu vreau sa am replica perfectă a deserturilor “tradiționale. Poti însă folosi praf de copt, bicarbonat…Succes! 🤗

      Like

      1. Multumesc 😀 recunosc ca nu prea ma pricep la deserturi,desi imi plac. De cand a trebuit sa trec pe o dieta pt diabetici,am inceput sa caut retete specifice. Asa am ajuns la tine.
        Ultima “tura” am facut-o fara hartiute. Au iesit ok.
        La gust imi plac. Deci am sa o mai incerc 😉 ( Ce matinala esti 😉 ) Toate cele bune.

        Like

      2. Ma bucur! Si mie imi plac tare, dar nu reusesc sa fac prea des. Da, nu reusesc sa dorm mai mult de 5 si un pic, nici dacă vreau. O zi plină de iubire! ❤

        Like

  4. Momentan nu stie unde sa ma incadreze si ma concentrez pe a scadea valorile mari ale glicemiei si a scapa de insulina… 🙂 ❤ tuturor

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.