Foame, acidoza sau gol sufletesc?

De cand studiez subiectul “post”, mi-am schimbat complet opinia despre foame. Am tinut cateva saptamani post intermitent, 2 zile pe saptamana, cate 24 de ore. M-am simt bine si as fi continuat, dar de voie, de nevoie, a trebuit sa regandesc un pic modul cum mananc, introducand din nou, in alimentatia zilnica, sucurile (despre asta, in alt articol).

Chiar si asa, din punct de vedere alimentar, lucrurile s-au simplificat: beau dimineata suc de legume, la pranz am o masa generoasa de fructe si seminte, iar seara, salata cu ceva gatit alaturi: cartofi, orez, leguminoase etc. Practic, am 2 mese de alimente solide pe zi. Rar, la munca, in zilele cand fac sport mai intens, mai rontai un fruct deshidratat sau o banana, daca simt nevoia. In rest, intre mese, apa si ceai. In week-end, mesele sunt mai abundente decat de obicei, dar stiu ca apoi, 5 zile pe saptamana, am vreme sa “fiu cuminte”. 🙂

IMG_20160320_085430~2
Mic dejun

IMG_20160320_090211~2

Am invatat in ultima perioada sa identific semnalele corpului, de asa-zisa “foame” si imi vine sa rad, cand simt gol in stomac, pe care altadata as fi sarit sa-l umplu cu alimente. Din toata povestea postului, cea mai mare bucurie o am cand ma uit la Catalin, altfel, gurmand si bucatar, care s-a transformat fizic, dar mai ales mental. Ma uit cum “relatia” lui cu alimentele s-a schimbat total si nu pot sa cred! Desi era slab si inainte, de cand tine post, are alta alura, alta piele, alta intelegere a lucrurilor…

IMG_20160303_063537~2
Pranz

Pana mai avansez cu traducerile articolelor din seria “Postul. Calea catre tinerete?”, te invit sa citesti articolul de mai jos, scris de doamna dr. Soescu, care conchide simplu si la obiect: FOAMEA apare cand tanjim dupa timp pentru propria persoana, cand suntem criticati de altii sau de noi insine, cand ne este teama de pierderea controlului si cand amanam la nesfarsit actiuni benefice corpului, mintii si spiritului nostrum si, nu in ultimul rand, cand acumularea de toxine e prezenta. Cred cu putere ca din fiecare experienta, lectura ori informatie e bine sa luam ce ni se potriveste, trecand totul prin propriul filtru si cantarind lucrurile cu atentie. Insa, data care vine, cand vei simti senzatia de gol sau de arsura in stomac, intreaba-te te rog daca chiar crezi ca a trecut prea mult de la masa anterioara ori, in fapt, mananci multe alimente care iti fura energie sau te incearca griji, frici si alte emotii negative, pe care vrei sa le reduci la tacere, apeland la mancare…

CE MĂ ”HRĂNEȘTE” cu adevărat?

Tot jucându-mă cu aspectele ”copilului interior” pe care le-am resimțit întreaga săptămână care a trecut – a apărut o temă importantă – cu care m-am confruntat din primele ore ale venirii mele pe pământ: FOAMEA! Ființele umane au multe NEVOI interioare – și FOAMEA – ca senzație – indică existența unor „neîmpliniri” la multe nivele.

FOAMEA are în spatele ei FRICA, mai ales FRICA DE MOARTE (prin ”inaniție”). Cel mai des, FOAMEA este MULT MAI MULT decât o senzație fizică (care, de multe ori, este ACIDOZĂ și nu FOAME –  dar asta discutăm noi într-o lecție întreagă în Școala Sănătate 5D – despre ”definirea senzației de FOAME”). FOAMEA ne arată GOLURILE – LIPSURILE – NEÎMPLINIRILE – NEVOILE interioare. Mâncarea are dimensiuni personale și emoționale IMPORTANTE – de NE-NEGLIJAT – dimensiuni descoperite de noi toți, cei aflați în aventura vindecării.

Scopul călătoriei noastre pe pământ este ÎMPLINIREA interioară – NU UMPLEREA STOMACULUI! În perioada ABUNDENȚEI MATERIALE în care trăim în prezent, pentru mulți dintre noi nu se mai pune problema ”supraviețuirii” – AVEM MULT MAI MULTĂ MÂNCARE DECÂT AVEM, CU ADEVĂRAT, NEVOIE. AVEM ATÂT DE MULTĂ MÂNCARE – încât am ajuns să ne ”umplem” cu mâncare nu doar ”golurile” fizice (foamea stomacului), ci și cele emoționale sau mentale.

FOAMEA apare continuu în viața noastră, aproape în fiecare moment al zilei – dar ea nu ne semnalizează doar nevoia fizică de consum alimentar (deși, de cele mai multe ori EXACT asta facem! – la primele semnale de ”disconfort” – ne UMPLEM corpul fizic cu tot ce găsim ”la îndemână” și considerăm că ar fi ”alimente”). Dar a sosit momentul să ne definim mai clar noțiunea de FOAMEA – și este ceea ce vă propun pentru această săptămână. Experiența FOAMEI este atât de profundă, de primitivă și de răspândită în existența noastră pămânească, încât avem nevoie de o perioadă de timp să o observăm, înțelegem, evaluăm și mai ales, să-i explorăm DIMENSIUNILE ENERGETICE, dincolo de starea fizică propriu-zisă. FOAMEA ARE MULTE COMPONENTE, pe care vă invit să le explorați întreaga săptămână. Cu DETAȘARE, CU BLÂNDEȚE, CU COMPASIUNE și mai ales, în stare de OBSERVATOR (adică FĂRĂ SĂ JUDECAȚI și FĂRĂ SĂ OSÂNDIȚI!) – fiți alături de propriile trăiri și încercați să le identificați în propriile experiențe.

1) FOAMEA ȘI TIMPUL: Abundența înseamnă să-ți oferi SUFICIENT TIMP!

TIMPUL ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ ”RESURSĂ” – care ne hrănește în profunzime. Este important să avem suficient timp pentru ODIHNĂ – RELAXARE – pentru exerciții fizice – pentru a ne răsfăța la un spa – pentru plimbări și contemplarea Naturii – sau doar TIMP PETRECUT CU NOI ÎNȘINE pentru a ne conecta cu propriul organism, cu propriile nevoie, cu propriile stări interioare, cu propriile gânduri, frici, așteptări și nevoi. TIMPUL este o RESURSĂ ESENȚIALĂ. Când nu avem destul timp pentru noi înșine – ne simțim frustrați, nemulțumiți, furioși și desigur, FLĂMÂNZI! Când suntem ”prinși” într-un serviciu (o ocupație) care ne ocupă 7-8 ore pe zi – fără să ne furnizeze satisfacția împlinirii scopului vieții noastre – NU AVEM DESTUL TIMP pentru noi înșine – este FOARTE CLAR!

IMG_0878
Momente impreuna. (2015)

 Sau, dacă ne înconjurăm de persoane așa-zise ”prietene” / prieteni – care nu sunt decât ”clienți ne-plătitori”, ce ne încarcă în fiecare zi cu ”poveștile” lor și așteaptă mereu de la noi sprijin, susținere și mai ales TIMP să le dedicăm pentru propriile lor ”eliberări” – vom realiza că ne rămâne prea puțin timp pentru noi înșine. Vom ști că relațiile în care suntem ne ”înfometează” – atunci când vom constata că aceste relații sunt ”uni-direcționale” – oamenii doresc doar o continuă ATENȚIE și ajutor pentru propriile drame. În același timp, acești oameni NU DORESC AJUTOR, nu acceptă sugestii, nu fac nici un efort să iasă din dramele în care sunt prinși. Și mai presus de toate, nu sunt interesați DELOC de binele celeilalte persoane. Relațiile în care apare doar o EGOISTĂ SOLICITARE (continuă!) a atenției din partea unei părți – sunt relații care NE FLĂMÂNZESC și ne iau din timpul pe care l-am putea dedica refacerii (regenerării) sau vindecării noastre. NE FLĂMÂNZIM CONTINUU lipsindu-ne de o resursă vitală: TIMPUL!

2) FOAMEA ȘI AUTO-AGRESIUNEA: Cea mai răspândită ”tehnică” de auto-agresiune este dialogul interior personal  referitor la faptul că ”NU MERIT să primesc tot ce simt că am nevoie – pentru că…nu sunt suficient de bun / de virtuos / de merituos. ”

FRICA DE A PRIMI este imensă la majoritatea oamenilor. În copilărie am primit de atâtea ori mesajul că ”nu suntem buni”, că ”am făcut răutăți”, că ”nu merităm” să primim – încât toți creștem FLĂMÂNZI după ATENȚIA, LAUDA, APRECIERILE și mai ales ENERGIA celor din jur. Frica de succes, frica de propria noastră putere, frica de a ne depăși ”zona de confort”, frica de a trece dincolo de ”barajele” mentale care ne țin în stare limitată de ”asta este” – sunt tot atâtea circumstanțe de ”flămânzire” emoțională. Și toate gândurile și stările emoționale produse de aceste frici declanșează și mențin ”auto-agresiunea” în mod continuu. Cu cât mi-e mai frică de orice poate merge prost în viața mea – cu atât mai tare MI-E FOAME, mă simt ”golit” de energie și simt nevoia să mă ”ancorez” în ceva STABIL, în ceva care ”să mă împământeze” – să mă facă să mă simt FIXAT pe pământ.

3) FOAMEA ȘI CRITICA: FRICA DE CRITICĂ, frica de ridicol, frica de a nu se râde de tine – sunt printre cele mai mari BLOCAJE în viața noastră (toate sunt percepute ca ”AGRESIUNI” ale celorlalți la adresa noastră).

Din copilărie, din perioada noastră de ”învățare”, atunci când știm cel mai puțin și ne simțim atât de ”proști” comparativ cu cei din jur – sunt cultivate cu mult sârg aceste frici. Părinții, educatorii, prietenii și chiar necunoscuții NE RIDICULIZEAZĂ, NE TACHINEAZĂ, RÂD DE NOI și mai ales, NE FAC ”SĂ NE RUȘINĂM” și să ne simțim prost în necunoașterea noastră. ”SIMȚUL UMORULUI” este folosit doar ca SATIRĂ VIRULENTĂ și ca IRONIE MUȘCĂTOARE în mod continuu. Noi nu înțelegem că cei care fac asta doresc să se simtă EI mai bine, pe seama noastră (și a necunoașterii noastre evidente). DOAR SIMȚIM în profunzime DISPREȚUL ce se ascunde în spatele CRITICII, RIDICOLULUI, IRONIEI și ne accentuăm și mai tare senzația de necunoaștere și neștiință. FOAMEA după acceptare, după iubire, după sprijin și susținere, nevoia de acceptare a RITMULUI LENT de învățare al ființei umane – se intensifică din copilărie.

Am văzut părinți și în special mame aflate într-o competiție NE-NATURALĂ cu privire la ”progresele” copiilor: ”al meu face pipi la oliță de la 4 luni” – ”al meu vorbește de la 7 luni” – ”al meu merge la serviciu de la 2 ani!” (etc etc). Părinții își proiectează atât de tare propriile așteptări (și nereușite trecute) pe copii, considerându-i pe aceștia ”o prelungire” a lor, care poate să ducă la împlinire ce nu au reușit ei – încât în inconștiența lor – FORȚEAZĂ copiii să adopte comportamente ne-naturale. Oamenii CRITICĂ ceea ce nu înțeleg și mai ales, ceea ce pare DIFERIT decât sunt ei obișnuiți. De aceea oamenii îi critică pe cei de altă rasă, de altă orientare politică / religioasă sau sexuală decât ei. Este mai simplu să te uiți la altul și să-l critici, decât să te uiți în oglindă și să nu-ți placă ce vezi. Și să nu uităm și cel mai important amănunt: CÂND PRIMIM CRITICI, ÎNSEAMNĂ CĂ ȘI NOI CRITICĂM. De mici copiii învățăm foarte rapid să facem precum adulții din jurul nostru. Așa încât, dacă vă plângeți că primiți critici și acuzații pe nedrept în viața voastră, în prezent, vă rog să vă observați cu atenție PROPRIUL COMPORTAMENT (și nu doar în relație cu ceilalți, ci și în relație cu voi înșivă).

Cu cât suntem mai critici, cu atât suntem mai flămânzi, mai ”nehrăniți”, mai goliți de energie.

4) FOAMEA ȘI CONTROLUL: Nevoia de ”control” vine din NESIGURANȚĂ și din FRICA CU PRIVIRE LA SUPRAVIEȚUIRE. Când trăim într-un mod ”familiar” – putem CONTROLA mai ușor circumstanțele (sau avem iluzia că putem). De aceea, atunci când ne ducem viața într-un mod repetitiv, făcând aceleași lucruri pe care știm să le facem bine, avem senzația că suntem ÎN CONTROL cu privire la viața noastră.

Când circumstanțele sunt nefamiliare, necunoscute, când ne întâlnim cu oameni diferiți, când ne confruntăm cu locuri, lucruri sau acțiuni necunoscute, ne simțim neîndemânatici, nu mai avem niciun control și ne amintim de copilăria nostră – în care am fost cândva (poate) ridiculizați și criticați pentru neștiință și necunoaștere. ȘI atunci, apare FOAMEA – senzația familiară de ”gol”!

Dar dacă reușim să identificăm faptul că ”lipsa de control” înseamnă datul la o parte al EGO-ului și lăsarea în voia ghidării DIVINE – permițând ENERGIEI SĂ NE POARTE acolo unde avem de ajuns, pentru binele nostru înalt – vom descoperi cum acceptăm SĂ FIM HRĂNIȚI DE REALA SURSĂ DE NUTRIȚIE A LUMII: DIVINITATEA! IUBIREA! Acceptarea faptului că NU NOI AVEM CONTROLUL asupra lucrurilor esențiale din viața noastră – în ciuda faptului că noi avem LIBERUL ARBITRU și putem accepta sau nu orice ni se oferă – înseamnă permiterea trăirii în stare tip PARADOX.

5) FOAMEA ȘI AMÂNAREA: Cu toții suntem de acord că există măsuri importante ce pot fi luate pentru a ne îmbunătăți viața. Cu toții suntem de acord că avem nevoie de mai multă odihnă, de mai mult timp de calitate petrecut cu noi înșine, cu cei iubiți. Cu toții ȘTIM că o dietă sănătoasă, mișcarea fizică, aerul curat și odihna sunt metode de vindecare și menținere a stării de sănătate. Dar cu toții avem dificultăți în aplicarea practică a acestor metode. Nu cunoa șterea teoretică ne lipsește. Ci APLICAREA PRACTICĂ a teoriei deja cunoscute.

 

IMG_20150809_113401
Nu lasa pe maine, ce poti face azi! (Alex&Gia. 2015)

 AMÂNĂM CONTINUU aplicarea măsurilor care să ne facă viața mai bună și calitativ mai împlinită. Amânăm să facem mișcare fizică, amânăm să ne odihnim, amânăm să mergem la un spa sau în călătoria pe care ne-o dorim – și tot așa, până la finalul vieții, amânăm să facem o mulțime din activitățile care ne-ar aduce, realmente, bucurie. Și cu ce înlocuim nemulțumirile, frustrările și jelania interioară ce apar inerent datorită tuturor acestor amânări? CU MÂNCARE. Preferăm să petrecem ore întregi în fața televizorului (sau a unui ecran) și consumând alimente ce ne dau o stare de satisfacție pe moment – decât să ne adunăm energia și să începem să luăm măsurile pentru vindecarea interioară sau a vieții. Este adevărat că ”măsurile” de vindecare NU SUNT UȘOARE, nu sunt rapide (necesită timp pentru a se obține rezultate) și mai ales, NU SUNT CONFORTABILE. Pe când consumul unor alimente ”de confort” precum dulciurile, patiseria sau preparatele ”bunicii” sau ”mamei” – ne aduc stare de bine INSTANT (ce mai contează starea de acidoză după?). Dacă vă uitați cu onestitate la propria viață, veți descoperi că apelați aproape zilnic la acest mecanism. FOLOSIȚI FOAMEA pe post de ”motivație” pentru AMÂNAREA REALIZĂRII a ceva important. Și vă refugiați în mâncarea familiară – pentru senzația de confort IMEDIAT!

Foamea NU ESTE nici senzația de răcâială din stomac (aceasta este acidoza, acumularea de toxine din sistemul limfatic), nici starea de slăbiciune și tremur, care apare pe oboseala (aceasta este hipoglicemia și/sau hipotensiunea dată de slăbiciunea suprarenalelor), nu este nici un fel de durere, disconfort sau altă neplăcere în zona stomacului (asta este doar suferința tubului digestiv, torturat ani de zile de pseudo-alimente și iritat la maxim). FOAMEA NU ESTE nici gândul că ”trebuie să mănânc”! (asta este doar frica de moarte, proiectată de întreaga societate asupra mea) și nici SENZAȚIA că dacă nu mânânc, mi se întâmplă ceva rău. FOAMEA NU ESTE NIMIC DIN TOATE ACESTEA! Foamea este NEVOIA CORPULUI DE ENERGIE – care apare ca și o trimitere blândă și fermă către consumul de ANUMIȚI NUTRIENȚI SAU doar către odihnă, mai mult timp pentru mine sau mai multă grijă pentru corpul meu. Și foamea dispare după câteva guri – pentru că organismul are nevoie de FOARTE PUȚIN pentru a se sătura. Cu cât mai puțin și mai de calitate, mai corespunzător cu nevoile sale precise – cu atât sațietatea este mai rapidă.

FOAMEA NU SE RESIMTE ÎN STOMAC. FOAMEA SE RESIMTE UNDEVA ÎN ZONA sternului / gâtului. Este foarte greu de descris pentru cei mai mulți dintre oameni. Pentru că majoritatea se găsesc în starea de ACIDOZĂ LIMFATICĂ ȘI DIGESTIVĂ GENERALIZATĂ și este nevoie de ani de zile de detoxifiere, pentru a intra în contact cu PROPRIILE SENZAȚII REALE și cu REACȚIILE CORPULUI la fiecare component alimentar introdus sau la ”semnalele” de confort / disconfort intern.

Cu iubire,

Sorina Soescu

Sursa articole:

Săptămâna OBSERVĂRII FOAMEI

SĂPTĂMÂNA NATURALEȚII

3 thoughts on “Foame, acidoza sau gol sufletesc?

  1. Da, in marea majoritate a articolului sunt lucruri adevarate despre oameni si foame. Eu in general mananc echilibrat (una din cele 3 mese pe zi este pe baza de cruditati in rest mananc din toate cate putin). Cu o dieta raw vegana sau vegetariana nu as putea supravietui (sufar de mal absorbtie si hipertiroidie mostenita genetic- acest regim mai mult mi-a agitat tiroida decat sa mi-o linisteasca) . De cand ma stiu sufar de mal absorbtie oricat/orice de mult as manca. La un moment dat prin anul 1 de facultate cand am inceput sa inteleg mai bine organismul meu, cum sta treaba cu mancarea si sanatatea si ce efect are ea asupra organismului meu am incercat sa trec la o alimentatie vegetariana. Si pot sa zic ca mai mult rau am facut. Si acum cand am 5 mese pe zi si mananc mai mult decat sotul meu mi se spune la doctor ca nu prea mananc (asta conform analizelor) dar atunci cand am avut acel regim am dat in anorexie desi mancam suficient de mult incat ajungeam la satietate mereu. Acum o sa ziceti ca nu conteaza cantitatea ci calitatea. Dar mananc si cantitativ cat si calitativ….Nu inteleg totusi cum foamea se poate simti la nivelul sternului si nu in stomac. Mi se pare un motiv de a face foame mai mult. Adica daca simtim ceva la nivelul stomacului sa ignoram si sa ne zicem ca nu e foame de fapt, daca suntem slabiti si tremuram de fapt nu e foame e hipoglicemie sau hipotensiune (si astea nu scad in lipsa unei surse de energie = calorii, mancare?). Organismul uman este prea complex si diferit de la o persoana la alta pentru a se incadra in niste standarde. Nu cred ca este vreo persoana pe lumea asta care sa stie exact punct cu punct de ce anume are nevoie corpul nostru decat la nivel general. Unei persoane i se potriveste perfect dar alteia deloc. Nici macar analizele care ni se fac la sanatate si despre care se scrie ca sunt complete, nu sunt complete.

    Like

    1. Buna, Dana si bine-ai venit! Imi pare rau pentru problemele tale de sanatate si sper sa le rezolvi; eu cred cu toata puterea ca organismul nostru stie drumul spre vindecare. In ce priveste alimentatia vegana, avand in vedere ca e vorba de mai putina aciditate in corp, atunci cand nu manacam proteina animala, tind sa cred ca la tine a fost vorba de o criza de curatire. Daca e malabsorbtie, indiferent ce mananci, nu se absoarbe sau se absoarbe partial, correct? Nu e vorba de cantitate aici, ci de sanatatea sistemului digestiv si puterea lui de absorbtie, Asa e cazul meu, legat de B12: indiferent din ce surse iau aceasta vitamina, daca ajunge in intestinul subtire, nu se absoarbe. Pot lua cantitati industriale de B12, cu 0 efect! De aceea, iau vitamina asta sublingual, unde stiu sigur ca se absoarbe, fiindca ocoleste sistemul digestiv. Oricum, tratam simptome, nu cauze, deci nu asa ne vindecam, nu? Dar sustinem, pana reusim sa intelegem cauzele,,,,Eu nu sunt doctor si pot scrie doar din ce am experimentat (inclusiv legat de foame si daca esti atent, iti dai seama ca nu poate fi foame orice racaiala in stomac; corpul are depozite, nu saraceste in cateva ore); in rest, las oameni care au studiat si au experienta clinica, sa vorbeasca in locul meu, prin astfel de articole. Da, totul trebuie cantarit si vazut daca se potriveste propriului organism, fiindca nu cred ca esxista retete magice, general valabile. Insa sa nu uitam ca, totusi, fiinta umana functioneaza dupa aceleasi legi fizice si spirituale. Ce am facut in viata pana la un anumit moment si modul cum o privim, determina cum reactioneaza corpul fiecarui om, la anumite schimbari, fie ca vorbim de corpul fizic (nivel chimic), fie ca vorbim de suflet (nivel energetic, spiritual). Multumesc ca ne-ai impartasit experienta ta. Multa sanatate!

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.