Sanatate 5 D (III). DIETA formatoare de alcalinitate

IMG_20141104_125645
Amsterdam Zoo. 2014

Desi nu mi-a raspuns nimeni la intrebarea “tu cate litere D ti-ai propus pentru 2015?”, de la postarea Sanatate 5 D (II). :-), deocamdata nu reununt sa-ti povestesc despre cartea doamnei dr. Sorina Soescu. O fac pentru tine, dar mai ales pentru mine, fiindca repetitia e mama invataturii. 🙂 Aud destul de des oameni care imi spun ca eu am avut o puternica motivatie sa schimb modul in care mananc, dar oare este nevoie ca noi sau cei apropiati sa ajungem la probleme de sanatate pentru a ne schimba perspectiva asupra alimentatiei, asupra importantei miscarii fizice si a modului cum alegem sa privim oamenii si viata? Oare nu oricine isi doreste sa fie sanatos, sa fie in forma fizica buna, sa aiba vitalitate si chef de viata, atata vreme cat se afla in acest corp fizic, primit la nastere? Cine oare nu isi doreste sa isi vada copiii plini de energie, sanatosi si sa uite de doctor si medicamente? Cine nu ar vrea sa ramana calm in fata simptomelor, atunci cand se manifesta, la sine ori familia sa, stiind ca durerea e un ajutor, de fapt, ca ea e doar un semnal de alarma pentru care trebuie sa fim recunoscatori? Nu e asta o motivatie destul de puternica, incat sa vrei sa traiesti mai simplu, alegand in cunostinta de cauza sa faci o schimbare?

Cred ca, de multe ori, oamenilor le e greu sa schimbe cu adevarat ceva fiindca li se pare ca trebuie sa renunte la prea multe si, dupa ce ca viata nu e tocmai usoara, ar trebui sa inceteze sa se bucure si de cea mai la indemana placere: mancatul; si statul in fata televizorului. 🙂 Dar eu nu cred ca e chiar asa: poti sa incepi, in primul si in primul rand, sa te informezi si sa treci toate cele ce citesti prin filtrul mintii tale; vezi cu ce rezonezi si propune-ti sa alegi calea care te ajuta sa sustii noua abordare pentru o viata intreaga, ci nu doar pentru o perioada scurta, in care, pe langa ca te vei frustra, nici nu vei avea rezultatele dorite si vei fi dezamagit. Cred ca nu detine nimeni adevarul absolut si de aceea trebuie sa le cantaresti tu pe toate, ca sa iti gasesti propriul adevar; nu lasa pe altcineva sa decida pentru tine si nu te minti ca daca pentru restul lumii NU CONTEAZA, atunci e ok.

Dar ca sa iei o decizie, e musai sa te informezi. Asa cum frumos zicea Valeriu Popa, “in procesul educatiei, esentialul nu este pedeapsa pentru cele infaptuite deja, ci prevenirea repetarii aceleiasi fapte“. Apoi, incepe sa aplici cate putin, nefortandu-ti corpul, dar ascultandu-i semnalele. Spre exemplu, poti incerca sa renunti la proteina animala, pentru inceput, miercurea si vinerea. Poti sa iti propui sa te bucuri de alcool si dulciuri doar de 3 ori pe saptamana, sa zicem. Ai sa vezi ca, atunci cand le consumi mai rar, te bucuri mai  mult de ele. 🙂 Si partea cea mai buna este ca, incet, incet, corpul uita de pofte, se curata si incepe sa isi piarda interesul in stimulentele alimentare. Adica, nu renunti neaparat la ceea ce iti place, ci doar reprogramezi, detii controlul asupra a ceea ce asezi in farfurie, asupra a cat de mult si cat de des consumi. Mai cred ca foamea e si ea mai degraba un tipar mental, ca multe altele, pe care le-am adoptat in decursul vietii. Daca stii ca ai avut o masa fara carne, CREZI ca iti va fi foame repede. Scapa de aceste conditionari si aplica principii simple, care sa nu iti complice viata, ci sa ti-o simplifice: incepe-ti ziua cu fructe (ce poate fi mai simplu si mai gustos?), consuma zilnic macar 50% cruditati, combina corect alimentele, seara mananca alimente usoare, alege meniuri simple. Sper sa te inspire aceasta DIETA CALUGAREASCA. Cu un pic de vointa, poate fi usor de pus in aplicare. Apoi, cand vei fi pregatit, faci si alte schimbari. Vei fi uimit de rezultate si vei avea satisfactia ca faci ceva pentru tine!

In partea a II-a, am scris despre Dieta formatoare de aciditate. In acest articol, sa vedem care este dieta formatoare de alcalinitate:

fructele: daca lactatele sunt in fruntea listei alimentelor formatoare de aciditate, fructele sunt in fruntea listei alimentelor formatoare de alcalinitate; printre cele mai alcaline fructe se numara: pepenele, strugurii,  perele si merele dulci, bananele, cresele, caisele, ananasul (in general, fructele dulci); fructele sunt singurele care realizeaza drenaj limfatic ( spre exemplu, capsunile si fructele de padure, datorita drenajului limfatic instens pe care il realizeaza, determina manifestari pe care medicina alopata le eticheteaza drept alergii, cand in fapt, ele sunt mobilizari puternice, bruste, ale sistemului limfatic, cu descarcare de toxine si acizi circulanti la nivelul pielii sau mucoaselor respiratorii).

IMG_20141115_115703~2
Colours of Life. 2014

Nu uita! Fructele se mananca INTOTDEAUNA pe stomacul gol, de preferat dimineata, deoarece acestea se digera foarte repede, cu consum minim de energie, iar daca se combina cu alt tip de alimente, vor stagna mai mult in stomac, producand fermentatie, deci balonare. Penenii NU se combina cu alte fructe, avand un continut ridicat de apa. De ce sunt atat de importante fructele in dieta? In primul rand, fructele contin FRUCTOZA, principalul combustibil al celulelor nervoase si al ficatului, absorbindu-se in celule cu consum minim de energie. Apoi, consumand fructe, nu ucidem animale nevinovate, ci culegem roadele pe care ni le ofera plantele. Dieta cu fructe curata organismul, oferindu-i vitalitate si o stare generala buna. Persoanele a caror stomac nu mai poate digera niciun fruct crud, din cauza nivelului de intoxicatie al intestinului, orice fruct producandu-le dureri, balonare, colici (simptome care, in fapt, reprezinta doar inceperea unui proces intern, natural de detoxifiere, de eliminare a reziduurilor acide din peretii intestinali), se pot bucura de beneficiile fructelor, consumand sucuri proaspat stoarse prin presare sau melcare. Pentru a fi mai usor suportate de intestin, sucurile pot fi diluate cu apa.

IMG_20141121_185936
Freshness. 2014

legumele: sunt alimentele care asista si ajuta la refacerea masei musculare, continand carbohidratul simplu, numit GLUCOZA, fibre si celuloza; de aceea, organismul consuma mai multa energie, decat in cazul fructelor, pentru a le digera; legumele se pot consuma fie crude (de preferat), fie gatite in cel mai simplu mod cu putinta; studiile arata ca daca hrana unei persoane este de minim 51% cruda, zilnic, corpul nu creaza anticorpi impotriva alimentelor; altfel,organismul incepe sa se apere impotriva  alimentelor preparate termic, considerandu-le agresor. Desi aduc beneficiile lor, persoanele cu intestinul foarte intoxicat, e bine sa fie atente la consumul leguminoaselor (linte, fasole, mazare, naut, soia), deoarece acestea aduc si aciditate, fiind greu de digerat, din cauza proteinei continute. Persoanelor cu intoxicatie cu sulf ori sulfiti (identificabila dupa culoarea depozitelor de culoare galbuie de pe irisul ochilor), le este aproape imposibil sa consume legume din familia cruciferelor (varza, conopida, broccoli, hrean, mustar) ori ceapa, usturoi, praz. Atentie la consumul alimentelor conservate, antibioticelor, vinului, fructelor confiate, care creste riscul acestui tip de intoxicatie!

semintele: sunt foarte bogate in grasimi si proteine si de aceea trebuie consumate cu moderatie, pentru a nu ingreuna sistemul digestiv. Semintele de dimensiuni mici (susan, in) e bine sa fie rasnite, pentru a se usura digestia si absorbtia. Dintre toate semintele, cele mai alcaline sunt migdalele. Semintele contin un factor inhibator al cresterii si multiplicarii (o enzima anti-viata), necesara pentru a permite supravietuirea lor pe perioade lungi, iar in contact cu apa, acest factor este inactivat, semintele incepand procesul de germinare, redevenind …vii. De aceea, trebuie inmuiate cateva ore in apa, inainte de consum. Sigur, este vorba de semintele crude, ci nu de cele prajite, care devin acide, prin prajire.

Asumarea responsabilitatii pentru propria stare de sanatate implica o reintoarcere catre situatia de bun simt si simplitate a realitatii corpului omenesc, a observarii propriilor reactii…si implicarea treptata, in practica, a informatiilor de tipul “bine pentru mine”…Aceste decizii, luate zi de zi, saptamana de saptamana, intr-un proces treptat de asumare a resposabilitatii pentru propria sanatate, ne pot salva viata.” (dr. Sorina Soescu)

Pe data viitoare! 🙂

 

4 thoughts on “Sanatate 5 D (III). DIETA formatoare de alcalinitate

  1. Multumiri pentru aceasta serie “Sanatate 5D”!De fiecare data cand ma intorc la blogul tau citesc pe nerasuflate toate postarile “pierdute”pe parcurs…You’re getting me inspired and motivated…:) notez aici ca am incercat pateul din seminte de floarea soarelui(e printre primele postari)si a avut un succes relevant pentru mici si mari!laura

    Liked by 1 person

    1. Draga Laura, desi declarasem la inceputul partii a III-a de la Sanatate 5 D ca “deocamdata nu reununt sa-ti povestesc despre cartea doamnei dr. Sorina Soescu”, recunosc ca m-am descurajat un pic, vazand ca nimeni nu zice nimic de acest “serial”. Ma gandeam ca, poate, pana la urma, nu intereseaza pe nimeni, ori eu sper ca ceea ce postez sa inspire…si nu ma refer la faptul ca ceilalti ar trebui sa faca ce fac eu, ci imi doresc ca oamenii sa isi puna intrebari, sa caute sa afle, sa experimenteze…asa ca intelegi ce tare ma bucura randurile tale. 🙂 Multumesc si te mai astept! 🙂

      Like

  2. Draga mea,faptul ca nu am mai comentat nimic,nu inseamna ca nu te citesc si urmaresc.Si eu ma numar printre persoanele care au introdus ceva in viata lor.Mai multe fructe dimineata si salate,iar chiftelutele tale….delicioase.Te ador si abia astept sa ne mai vedem la un suc!Marilena

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.