Qui est …Quinoa?

Originara din America de Sud, quinoa este o cereala cu multe proteine, continand toti aminoacizii esentiali, in mod special lizina, necesara organismului pentru cresterea si repararea tesuturilor. Mai contine potasiu, fier, mangan, magneziu si riboflavina, ultimele doua reducand considerabil frecventa crizelor de migrena si a durerilor de cap asociate. Ce mai contine quinoa? Pai este o sursa importanta de calciu, de fibre si de carbohidrati si, din fericire, nu are gluten.

Cica in trecut, in America de Sud, oamenii foloseau saponina inlaturata de pe quinoa (substanta care ii da un gust usor amar), ca detergent pentru spalarea hainelor. Aceeasi pelicula amara cu textura de sapun, saponina, tine pasarile departe de tufisurile in care creste quinoa. Cica oamenii de stiinta ar fi creat un tip de quinoa fara saponina si se pare ca imediat pasarile au inceput sa o manance. Te pui cu inteligenta naturii? 🙂

Desi sunt fan chiftelute, nu fac prea des, caci sunt destul de migaloase, dar zic ca merita efortul, mai ales ca quinoa se fierbe foarte repede, comparativ cu orezul integral, spre exemplu.

Asadar, iata ingredientele:

-1 cana de quinoa, fiarta pentru 15 de minute in 2 cani de apa, la foc mic; in prealabil, am tinut semintele vreo 20 de minute in apa, dupa care le-am spalat bine, bine, ca sa scap de saponina;

– 2 morcovi razuiti

– 2 cepe mari, tocate marunt

– 4 cartofi, fierti in coaja

– 1 legatura de marar

– 1 legatura maaare de patrunjel

– condimente, dupa gust (eu am pus tarhon uscat)

– un pic de sare neiodata

– 5 linguri de fulgi de drojdie inactiva

– ½ lingurita turmeric

-1 mana de fulgi de ovaz

– 2 catei de usturoi

Cat a fiert quinoa, am pregatit restul ingredientelor si le-am pus intr-un bol incapator. Dupa 20 de minute, am oprit focul si am lasat quinoa sa se odihneasca inca 20 de minute, timp in care a absorbit toooata apa in care a fiert. Am pus-o apoi intr-o strecuratoare; pentru ca bobitele de quinoa sunt foarte mici, la baza sitei am pus un servet de bucatarie din hartie. Dupa ce s-au scurs de apa, am amestecat quinoa cu restul ingredientelor;  mi-ar fi placut sa adaug niste ardei iute, dar riscam sa fie prea condimentata pentru copii, asa ca am renuntat.

q1

q2

Dupa ce s-a omogenizat compozitia, am construit bilutele si le-am pus in tava. Fiindca a ramas ceva compozitie, am pus-o intr-un platou de yena, am ornat cu feliute de rosii si am bagat totul la cuptor pentru vreo 40 de minute, pana s-au rumenit chiftelutele. Cand s-au racit, le-am stropit cu ulei de masline. Am insotit mancarea, ca de obicei, cu o salata mare. S-au batut turcii la gura noastra. 🙂 Cu alta ocazie,  am folosit quinoa in salata sau in terciuri, amestecata cu fructe.

q4

q5

q3

 Sanatate si spor la bucate! 🙂

One thought on “Qui est …Quinoa?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.