Varza slaba, ninsa cu orez integral si luminata de mamaliguta golden

Cred ca, atunci cand gatesti, ingredientul de baza ar trebui sa fie iubirea.  :-)…Iubirea pentru alimentele pe care, cu voia Domnului, le avem, iubirea pentru cei pentru care gatesti, pentru tine, pentru toate cate sunt si toate cate vor veni. O mancare pregatita cu drag, cu implicarea mainilor, a imaginatiei si a sufletului, nu se poate compara cu ce ne aduce chelnerul la restaurant, oricat de apetisant si de simandicos ar fi meniul comandat; pentru ca bucatarul restaurantului nu gateste pentru TINE, ci pentru un anonim client; in plus, nu stii niciodata in ce stare sufleteasca este cel sau cea care iti pregateste mancarea, din care tu urmeaza sa te infrupti. Asa ca incearca sa mananci cat mai des ceva gatit de tine sau de cei dragi, pentru ca da, mancarea devine parte din tine si, odata cu ea, si starea cu care a fost pregatita . 🙂

Simplu inseamna bun si sanatos: o reteta usor de facut, din nou inspirata de cartea de bunatati edenice a domnului doctor Doru Laza.

– O varza alba, proaspata, mare

– Orez integral (2 cani)

– Ceapa, tocata marunt (2 cani)

– Suc de rosii (1 cana) sau 3-4 rosii proaspete, tocate

– marar (2 legaturi zdravene)

– sare neiodata (1 lingurita)

Mod de preparare:

Varza taiata sub forma de taitei subtiri se imparte in trei parti egale.

Intr-un vas, se pune o cana de apa si ceapa, sa se inabuse vreme de 5 minute.

Apoi se adauga orezul, impreuna cu 2 cani de apa si se lasa la fiert pret de inca 10 minute, dupa care se imparte in doua parti egale.

Separat, se face un sos din 3 cani de apa, sucul de rosii si verdeata.

varza cu orez integral

Se pregateste tava, pe care urmeaza sa o bagi la cuptor, astfel: se pune o treime din cantitatea de varza, peste care jumatate din orezul pregatit, apoi inca o treime din varza, peste care se aseaza cealalta jumatate de orez, iar la sfarsit, ultima portie de varzaaaa. Daca nu iti place aranjamentul, omogenizeaza varza cu orezul, si pune totul in tava.

La final, se intinde uniform sosul de rosii, in care am topit multa verdeata. 🙂

Acum totul e pregatit pentru a merge la caldurica, la 180 de grade, vreme de 20-30 de minute.

Cand e gata, lasam bucatele sa se racoreasca. Abia atunci ungem varza. Nu cu slana din pod, ci cu mai sanatosul ulei de masline, presat la rece. Cam o lingura, maxim doua, asa.

Daca nu ai varza proaspata, pune la desarat vreo 2-3 ore varza murata si urmeaza aceeasi pasi. 🙂

Nu uita de soarele din farfurie: mamaliguta!

Pentru mine, varza, de voie, de nevoie, a devenit aliment zilnic; asta pentru ca, aproape fara exceptie, consum 200 de ml de suc de varza rosie, mai rar, alba. Recunosc ca, desi are aspect de must si chiar e foarte dulce, nu ma omor dupa gustul prea puternic. Parca iau palme cand il beau. 🙂 Dar proprietatile sucului de varza in general si, mai cu seama, ale celei rosii, sunt mult prea pretioase ca sa fac mofturi. 🙂

Asadar, varza este o leguma crucifera extrem de bogata in fitonutrienti si e ruda cu varza de Bruxelles, conopia, varza Kale si broccoli. Aduce o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, de la efectele sale antiinflamatorii, pana la protectia pe care o ofera tractului digestiv, stimuland evacuarea completa a resturilor din colon. Trateaza boli grele precum precum scorbutul (deficienta in vitamina C), ulcerul, anumite tipuri de cancer, depresia, bolile autoimune, gripele si racelile. Varza contine compusi cunoscuti pentru rolul lor important in prevenirea cancerului de san, cancerului de colon, cancerului de prostata si reducerea nivelului colesterolului rau LDL. Ei, da, nu am incheiat! Varza este si un bun detoxifiant, purificand sangele prin stimularea eliminarii toxinelor din corp (in principal a acidului uric, cauza principala a reumatismului, gutei, artritei, calculilor renali, bolilor cutanate si eczemei). Acest efect de detoxifiere al verzei se datoreaza in mare parte vitaminei C si sulfului, pe care aceasta leguma crucifera le contine in cantitati generoase. Varza mai contine, de asemenea, proteine, fibre alimentare, vitamine, calciu, fier, beta caroten, magneziu, fosfor, zinc si, wow, lista e mai lunga. De ce sa iei suplimente, cand iata ce bogatie a pus natura in draguta varza!? 🙂

Daca nu te-am convins sa consumi varza mai des, cu asta sigur am success: varza rosie contine resveratrol, unul dintre cei mai puternici factori antioxidanti cunoscuti. Resveratrolul se gaseste in fructele de culoare neagra/rosu inchis, precum strugurii negri, coacazele negre, afinele, fragii, dudele negre, merele violet, prunele inchise la culoare, lintea neagra, fasolea neagra, ciresele negre, corcodusele negre, ceapa rosie, samburii de struguri negri si prietena noastra, varza rosie. 🙂

Resveratrolul are un puternic efect de distrugere tumorala directa, actionand impotriva oricarui tip de localizare tumorala, in special asupra celor hormono-dependente si are efect de protectie impotriva bolii Alzheimer. Este unul dintre cei mai puternici fixatori de calciu din oase prevenind osteoporoza.

Da-mi voie sa ma minunez din nou ce bunatati ne-a lasat Dumnezeu la indemna, pentru sanatatea organismului si bucuria gustului.

varza cu mamaliguta

Pofta buna! 🙂

2 thoughts on “Varza slaba, ninsa cu orez integral si luminata de mamaliguta golden

  1. Ne surprinzi placut de fiecare data,desi nu ma prea omor cu varza dulce am sa incerc!Multumim inca o data ca ne amintesti cat de important este sa mananci sanatos!Si asa,citindu-te mereu vreau nu vreau o sa-mi intre in reflex !

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.