Breakfast at …Liorisme

10959573_841686112541687_2929848071831796866_n

10168214_919967504713547_3332045891226190768_n

Micul dejun este masa mea preferata, fiindca se pregateste repede si e duuulce si e pe placul fetelor intotdeauna. 🙂 Regula de a incepe ziua cu o masa de fructe, pusa in aplicare, aduce beneficii pe viata, iar pentru copilasii nostri, fini observatori ai obiceiurilor din familie, poate constitui temelia sanatatii trupesti si intelegerea unui principiu usor de urmat si atat de benefic. Pentru ca blenderul nostru a fost achizitionat inainte de nasterea Evei, cred ca ar fi foarte nedumerita ca, dupa cinci ani, sa nu manance fructe dimineata. 🙂

Ca sa beneficiem de tot ce au mai bun in ele, fructele e bine sa fie mancate pe stomacul gol, dimineata, sau, in orice caz, intre mese, pentru absorbtie maxima, detoxifiere facila si incarcare cu energie (pozitiva!). Fiindca fructele se digera  mai usor decat alte alimente, sa evitam sa le consumam pe post de desert, dupa o masa copioasa, la pranz sau la cina; altfel, e foarte probabil ca fructele, in amestec cu alte alimente grele, sa fermenteze, producand gaze, bolboroseli, balonare.

De asemenea, ar fi bine sa nu combinam fructe dulci cu fructe acre, deci sa incercam sa mancam la o masa, pe cat posibil, acelasi tip de fructe. Spre exemplu, pentru ca sunt plini de apa, pepenii nu se combina niciodata cu alte fructe. Tot ideal vorbind, cel mai bine este sa mancam fructul intreg, nu procesat, ca sa pastram si pulpa, plina de fibre. Atunci cand totusi bem suc (spre exemplu daca ne-am hotarat sa facem o cura de detoxifiere cu sucuri 🙂 ), sucul trebuie savurat inghititura cu inghititura, ca si cum l-am manca. :-). E important ca saliva sa impregneze bine sucul, inainte de a-l inghiti.

photo 3

Acum, de la ideal, la viata noastra de fiecare zi :-):  fiindca ziua incepe pentru noi devreme (pentru mine pe la 5 si un pic, pentru restul familiei, la ora 7), ar fi greu sa alocam aproximativ o ora sa putem manca in liniste 3-4 fructe intregi la o masa, mestecand temeinic; si atunci, solutia pentru noi a fost sa folosim blender-ul; in plus, ca sa ma asigur ca noi toti consumam zilnic cereale integrale si seminte de tot felul (floarea soarelui, dovleac, chia, susan, in, migdale, nuci), le combin cu fructele de dimineata. In felul asta, copiii nu risca sa hapaie smoothie-ul ca pe o sarlota, caci cerealele integrale dau consistenta piureului de fructe si trebuie mestecat bine. Mereu le explic fetelor ca stomacul nu are dinti, sa nu ii ingreunam deci treaba. 🙂

Si uite-asa, in fiecare seara, inainte de culcare, urmez acest ritual, fara exceptie: pun la hidratat 2-3 tipuri de seminte uscate, crude (am citit undeva ca ar trebui sa nu consumam mai mult de 2 pumni, pe masura fiecaruia, de oleaginoase/zi).

nuci2

Apoi fierb apa, pe care o torn in bolul cu cereale integrale, cat sa le acopere cu 3-4 degete. Combin de obicei doua tipuri de cereale (orz cu  ovaz sau  grau cu secara, hrisca -cea de culoare verzuie, neprocesata), in functie de ce avem prin casa. Uneori, adaug cateva stafide deshidratate.

cereale

Dimineata, setoasele seminte si cereale au inghitit cam toata apa pusa de cu seara. Ai sa observi ca cele mai multe seminte incoltesc peste noapte, fiindca prin hidratare, invie. La propriu! Spre exemplu, migdalele fac un mic muguras in varf, iar coaja lor o poate desprinde si un copil mic (Eva face asta de la doi anisori :-)). Gustul e complet schimbat, sunt atat de dulci, moi si aromate! Nuca uscata, daca e pusa la hidratat, se transforma in nuca noua! Coaja se curata usor, iar nuca e suculenta, moale si buuuuna. Nu e minunata inteligenta naturii?

Tot seara, 21 de zile dintr-o luna, intr-un pahar cu apa plata, pun cu o lingurita (din ceramica sau plastic) argila albastra. In componenta argilei se regasesc principalele minerale de care are nevoie organismul uman: magneziul, potasiul, sodiul, fierul, calciul, sulful, siliciul, precum si oligoelemente. Argila ajuta la tratarea unei lungi liste de afectiuni si este si un bun deparazitar intestinal (chestiune dovedita in cazul nostru, caci cura cu argila, in combinatie cu alte cateva ingrediente naturale, a ajutat-o pe Eva sa scape de oxiuri).

argila

Asadar, o amestec bine, apoi o las sa doarma un somn bun, pana dimineata. La inceput, fetelor le-am dat doar “laptele” de argila (apa ce ramane de-asupra), fiindca, amestecata, e destul de nisipoasa. Ulterior, le-am dat apa cu tot cu argila, fiindca de ceva vreme, copiii folosesc pasta de dinti cu argila si s-au obisnuit cu consistenta acesteia.

Asaaa….deci dimineata, imediat dupa ce am spalat ochii, ne apucam de baut licoarea argiloasa, pregatita de cu seara, dar imbunatatind-o cu pudra de orz verde si un pic de chlorella. Iarba de orz contine in concentratie mare si in proportiile necesare pentru organismul uman proteine, minerale si enzime. Comparativ cu alte plante, orzul verde contine de peste 250 de ori mai multa vitamina A decat salata; de peste 25 de ori mai mult potasiu decat bananele; de peste 11 ori mai mult calciu decat laptele; de peste 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele; de peste 10 de ori mai multa vitamina B1 decat spanacul. Din nou, din experienta personala, s-a dovedit ca clorofila din orz a ajutat la cresterea nivelului de feritina din sange si al hemoglobinei.

Dupa aproape un an de consumat zilnic orz, mi s-a nazarit ca are gust de ness. 🙂 Desi copiii mei sunt destul de pretentiosi, mai ales cand vine vorba despre felul in care arata ce urmeaza sa manance sau sa bea, m-am mirat tare ca au acceptat cu usurinta paharul cu licoarea verde-iarba si gust nisipos (de la argila). Spre exemplu, sunt convinsa ca, pentru ca are culoarea neagra, de aceea nu le-a interesat niciodata, nici macar sa guste, Cola.

orz

Dupa ce bem argilo-orzul, asteptam macar 30 de minute pana mancam micul-dejun.

In cele 30 de minute, e timp si de ceva sport si de pregatit fructele: le decojesc, acolo unde e cazul (la mere, pere, spre exemplu, las si cotorul fructului, coaja, semintele), le dau cateva secunde la blender, impreuna cu semintele, pe care le clatesc in prelabil cu apa. Ca sa fie usor, mai ales cu semintele foarte mici (in, susan), le pun intr-o sita deasa si le spal sub jetul de apa.

migdaleNu insist la in, caci mucilagiul vascos care se formeaza peste noapte este bun ca pansament pentru stomac si nu numai. Inul si susanul trebuie macinate in prealabil, altfel, doar traverseaza tractul digestiv. Toate semintele crude sunt surse naturale importante de acizi grasi esentiali, proteine, fibre, magneziu, calciu, fier, potasiu, zinc, dar trebuie consumate cu moderatie. La toate astea adaug si vreo 3 lingurite de pudra de roscove (carob), pentru gustul apropiat de cacao si  pentru continutul de calciu, fosfor, sodiu, potasiu, fier si mangan, fibre alimentare; carobul are proprietati expectorante,  imbunatațește digestia, poate fi utilizat pentru tratarea diareei la bebelusi sau copii si adulti, tusei, gripei, osteoporozei  si anemiei.

blender

Dupa ce e gata smoothie-ul,  facem si un mic compromis: copiilor, mai mult de décor, le pun cateva bucatele de cereale cu ciocolata de la Sano Vita. Nu suntem perfecti, de! 🙂 Eva stie: “nu e sanatos zaharul, dar e buuuun”….Ah, pervertirea gustului…treaba greu de indreptat.

1528596_867546566622308_929044222461761071_n

10354657_856699351040363_5805230493301748136_n

Iata deci, ca cine se scoala de dimineata, are vreme sa aplice reguli sanatoase. 🙂 Garantez un tranzit intestinal ca la carte, fara constipatii si alte neplaceri asemanatoare.

Zi buna sa ai, draga Cititorule! 🙂

Later edit (2017): ce mult s-a schimbat modul meu de a manca dimineata! De 1 an de zile, micul dejun pentru mine si pentru fete incepe cu suc de morcov, sfecla rosie si telina, chlorella/spirulina si pudra de orz. Apoi, cam dupa 30 de minute, Gia si Eva mananca smoothie cu ceva seminte sau nuci. Ca topping, adaugam o lingurita de carob+cateva cereale de porumb, fara zahar (desi, mai facem si compromisuri). Eu, dupa suc (daca e zi de post cu apa, nici suc nu beau), abia la pranz mananc fructe (am renuntat de multa vreme la smoothie, prefer sa tai bucatele fructele, in care pun si un pic de pudra de carob si cateva nuci sau seminte, rehidratate). Deci, pentru mine, cu mici exceptii, micul dejun e doar lichid. Si ce bine e! 🙂

6 thoughts on “Breakfast at …Liorisme

  1. Din ce am citit nu am inteles ce s-a intamplat cu cerealale inmuiate? sunt date la blender cu fructele ,susanul ,migdalele ,nucile si fructele? sau le amesteci intregi cu fructe ca parca asa ar reiesi din ultima poza?

    Like

    1. Buna, Flori si bine-ai venit! Asa este, se amesteca intregi cu smoothie-ul din fructe, nu se dau la blender. De fapt, cam din vara trecuta, nu prea mai folosim cereale, pentru ca, asa cum precizam la inceputul articolului, e bine ca fructele sa nu se amestece cu alte alimente. In plus, tot mai multe voci afirma ca, consumul de cereale este responsabil de multe afectiuni intestinale si chiar…neurologice. Singurele cereale pe care le amestecam cu fructe sunt cerealele de porumb fara zahar sau unele din grau, cu carob, tot fara zahar, caci nu prea am reusit sa le dezvat pe fetele mele de crantaneli…

      Like

  2. Am citit cu mare interes articolul tau- multumim pentru ca ai dat atatea detalii.
    Am cateva intrebari:
    1. ce fel de argila folositi ( argila de Raiciu) ? cumd e ai ales argila albastra si nu cea galbena- intreb pentru ca vreau sa incepem si noi o cura cu argila si ma tot gandesc pe care sa o aleg.
    2. Cat orz verde se pune pentru un copil? Parca vad la voi o lingurita? Doar eu beau orz verde- recunosc ca nu-mi place deloc gustul, dar ma fortez sa o beau.
    3. La mine nu ar manca cel mare nu ar manca fructe dimineata sub nici o forma- noi mancam, cei mari si cel mic. Daca ii dau cereale, paine cu ceva tartinabil ( de obicei unt de arahide cu gem ) mananca, dar fructe NU. Daca i-as da intre masa de dimineata si cea de pranz, nu as avea probleme. Mancati vreodata si fructe in timpul zilei?
    4. ce fel de cereale folositi? Daca le pui la inmuiat , nu se fac ca un terci?
    Scuze ca am pus atatea intrebari, dar prea putini scriu despre retete pentru copii.
    Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

    Like

    1. Ursuleti nazdravani, bine ati venit! 🙂
      1. Da, argila de Raciu. Nu am ales-o, m-a ales ea pe mine :-), in sensul ca mi-a fost recomandata acum aproape 2 ani. Noua ne-a fost de folos, dar nu inseamna ca nu merita studiate si alte variante. Sa stii ca chiar ma gandeam sa incerc si altceva. Cineva mi-a vorbit de curand despre argila Ing. Bocan. Am sa o cautam sa o incercam si noi. 🙂
      2. Eu le pun copiilor cate o lingurita de orz (fetele mele au 6, respectiv 11 ani si jumatate) si un varf de lingurita chlorella sau spirulina (o zi una, o zi cealalta alga). Daca nu iti place gustul, incearca sa pui orzul in limonada (fara miere), in care ai adaugat de cu seara si ghimbir ras. Mi se pare asa de racoritoare bautura asta! Iti dai seama, daca si fetele o beau…e drept ca lor le pun si un pic de miere:-)
      3. Cu smoothie ai incercat? Nu am vazut copil care sa refuze un smoothie dulce…mai ales daca adaugi si cateva cereale de care ii plac, fie si din cele cu zahar…5-6 bucatele…e un compromis, pe care uneori il mai facem. Ce varsta are copilasul cel mare? Da, mancam si in timpul zilei fructe, daca au trecut cel putin 3-4 ore intre mese…sigur, asta ca regula, probabil ca sunt si exceptii…mie mi se intampla sa am o masa, doua sau trei pe zi, doar de fructe…vara, cina este de multe ori tot din fructe, pentru toata familia. Daca pranzul nu e incarcat, peste cateva ore, pe la ora 6, spre ex., ar trebui sa fie ok o masa de fructe. Gia, cea mare, isi ia si la scoala 1, 2 fructe, fiindca sta 6-7 ore acolo, deci e musai sa se energizeze cu ceva. 🙂
      4.Cereale integrale…da, se fac terci, dar asa e bine sa fie bine hidratate, ca sa nu fie probleme de digestie. Insa am mai spus mai sus, in alt comment, de luni bune, nu prea mai folosim cereale ca baza in smoothie. Am explicat de ce.
      Ma bucur daca pot fi de ajutor, macar un pic. Din experienta pot spune ca, cu cat le formam copiilor obiceiurile mai devreme, cu atat e mai usor. Dar niciodata nu e prea tarziu. Si noi avem “contrele” noastre, bineinteles. 🙂 Oricand ai intrebari, le astept. 🙂 Cu drag, Lioara

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.